|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 17.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Klaudia
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
07. augusta 2017
Zmrzlina sa na Slovensku takmer vôbec nevyrába, väčšina sa vozí z ČR
Na Slovensku sa už v súčasnosti zmrzlina takmer vôbec nevyrába, odkázané je preto na jej dovoz zo zahraničia. Síce Slovenská republika nikdy nepatrila medzi top ...
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/Vladimír Benko
Bratislava 7. augusta (TASR) - Na Slovensku sa už v súčasnosti zmrzlina takmer vôbec nevyrába, odkázané je preto na jej dovoz zo zahraničia. Síce Slovenská republika nikdy nepatrila medzi top výrobcov zmrzliny, ešte v roku 2009 sa aspoň časť domácej spotreby pokrývala z domácej výroby."Slovenské fabriky vtedy vyprodukovali približne 1,5 litra zmrzliny na obyvateľa ročne, v súčasnosti je to už len necelých 30 mililitrov," vyčíslil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák v analýze vypracovanej na základe údajov z Eurostatu.
Väčšia časť zmrzliny sa podľa jeho slov na Slovensko dováža zo susedného Česka, a to takmer dve tretiny. "Približne desatinový podiel majú dovozy z Poľska a Nemecka, na pultoch slovenských obchodov však nájdeme aj zmrzlinu z Maďarska či Belgicka," vymenoval.
Na Slovensku sa pritom spotreba zmrzliny na obyvateľa odhaduje okolo 3 litrov ročne, v Českej republike sú to 3 až 4 litre ročne. Priemerný Európan pritom podľa prieskumu európskej asociácie výrobcov zmrzliny vo vybraných krajinách ročne skonzumuje približne 7 litrov zmrzliny.
Celkovo sa v Európe ročne vyprodukujú približne 3 miliardy litrov priemyselne vyrábanej zmrzliny v hodnote približne 5 až 6 miliárd eur. "Na jedného obyvateľa EÚ sa tak v európskych zmrzlinových fabrikách vyrobí 6,2 litra zmrzliny, ostatok domácej spotreby pokrývajú prevažne drobní výrobcovia zmrzliny," dodal Koršňák. Európa je tak vo výrobe zmrzliny podľa jeho slov viac-menej sebestačná.
V produkcii a spotrebe zmrzliny pritom dominujú skôr krajiny na severe Európy a nie tie v teplých južanských krajinách. "Zdá sa, že zmrzlina by mohla javiť známky luxusného tovaru a jej nadpriemernú spotrebu nájdeme najmä v ekonomicky silných krajinách," vysvetlil Koršňák. Rôzne prieskumy a štatistiky totiž podľa neho hovoria, že v Európe najviac zmrzliny skonzumujú obyvatelia škandinávskych krajín, a to 10 a viac litrov na osobu ročne, či obyvatelia Veľkej Británie a Írska.
"Z krajín juhu Európy vykazuje nadpriemernú spotrebu len Taliansko," doplnil analytik. V celosvetovom meradle sa podľa neho najviac zmrzliny skonzumuje na Novom Zélande, v Austrálii a v USA.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR