![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
10. apríla 2022
Žlté, hnedé, alebo zelené? Poradíme, kedy jesť banány a ktorá farba je najzdravšia
Banány milujeme z mnohých dôvodov. Toto tropické ovocie nám skrátka chutí a vzhľadom na vysoký obsah vitamínov a minerálov blahodárne pôsobí na naše zdravie.
Zdieľať

Preferujete banány zelené, žlté alebo hnedé? Možno vás prekvapí, že každá z farieb banánu prináša jedinečné zdravotné výhody.
Prečo sú banány zdravé?
Banány patria k najzdravším druhom ovocia. Tieto tropické plody sú totiž bohaté na vlákninu a bielkoviny. Tiež v nich nájdete vysoké množstvo vitamínov B6 a C a minerálnych látok, ku ktorým patrí draslík, horčík, meď a mangán. Banány neobsahujú prakticky žiadny tuk. Sú však významným zdrojom prírodnej glukózy, a tak vášmu mozgu, srdcu a svalom dodajú rýchlu energiu. Zaujíma vás, či by ste mali jesť zelené, žlté alebo hnedé banány? Každá z týchto farieb banánu má pre vás množstvo ďalších zdravotných výhod.
Zelené banány majú nízky glykemický index
Zelené a menej zrelé banány sú vhodné pre všetkých, ktorí sa snažia udržať hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Zelené banány sú totiž bohaté na pektín a majú vyšší obsah škrobov, tieto látky držia hladinu cukru v krvi po jedle na uzde, pretože zaisťujú, že zelené banány majú nízky glykemický index. Ako banány postupne dozrievajú a žltnú, škroby sa v nich menia na cukry. Okrem toho, že zelené banány obsahujú vysoké množstvo škrobu a pektínu, sú tiež bohaté na vlákninu. Práve táto kombinácia vám po ich konzumácii dodá pocit plnosti a zníži chuť do jedla, čo oceníte zvlášť pri chudnutí. Kombinácia látok v zelených banánoch má taktiež probiotický účinok, a tak blahodárne ovplyvňuje trávenie.
Žlté banány. Preferujete celé žlté, alebo žlté s hnedými škvrnami?
Nadáte dopustiť na banány, ktorých šupka je sýto žltá bez akýchkoľvek škvrniek? V tejto fáze zrenia sú banány chutnejšie a sladšie ako tie zelené. Zatiaľ čo hladina škrobu v žltých banánoch klesá, v týchto plodoch sa zvyšuje množstvo antioxidantov, ktoré chránia telo pred nebezpečnými voľnými radikálmi. Tieto antioxidanty (vrátane dopamínu) znižujú riziko srdcových chorôb a degeneratívnych ochorení.
A čo keď si pochutnávate na žltom banáne s hnedými škvrnami? Tento banán je už zrelší a sladší, stále je však bohatý na výrazné množstvo antioxidantov. Zaujímavosťou je, že táto fáza zrenia banánu patrí všeobecne k tým chuťovo najobľúbenejším.
Hnedé banány. Ideálne ako prísada do múčnikov
V prípade hnedých a mäkkých banánov si väčšina z nás myslí, že tieto plody majú už to najlepšie za sebou. Táto fáza zrenia banánov obsahuje najviac cukrov, preto by sa mäkkým a hnedým banánom mali vyhýbať diabetici alebo ľudia, ktorí si musia strážiť hladinu cukru v krvi. Aj hnedé banány však majú zdravotné výhody. Obsahujú totiž látku tryptofán, ktorá dokáže znižovať stres a úzkosť. V hnedých banánoch tiež nájdete živiny, ktoré podporujú zdravie kostí a svalov.
Súvisiace články:










Tatranský ľadový dóm si budú môcť návštevníci pozrieť aj počas Veľkej noci, po nej ho chcú zatvoriť
TERAZ JE SPRÁVNA ČAS! VYSADAJTE SI TÚTO RASTLINU DO DOMU: V LETE neuvidíte žiadne KOMÁRE ANI MUCHY!