Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

29. júna 2009

Živočíšne tuky majú spojitosť s rakovinou pankreasu



Obľuba konzumácie červeného mäsa a mliečnych výrobkov môže viesť k zvýšenému riziku rakoviny pankreasu, tvrdí britská štúdia.



Zdieľať
Tím expertov sledoval 500 000 ľudí, ktorí si v priemere šesť rokov viedli potravinový denník. Podľa ich zistení, jedinci, ktorých strava obsahovala najviac živočíšnych tukov, boli náchylnejší na rozvinutie rakoviny, a preto je obmedzenie konzumácie tukov jednou z ciest ako toto riziko znížiť.

Pôvodne sa veľmi špekulovalo, či je medzi zvieracím tukom a rakovinou pankreasu nejaká spojitosť, pretože rôzne štúdie dosahovali protichodné výsledky. Každý rok v Británii diagnostikujú rakovinu pankreasu približne 7000 ľuďom, pričom fajčenie je najväčší rizikový faktor. Najhoršie však je, že podľa prognóz je čas medzi diagnostikou rakoviny a smrťou iba šesť mesiacov.

Posledný prieskum uskutočnil Národný inštitút pre rakovinu (National Cancer Institute) v americkom meste Bethesda, štát Maryland, pretože podľa ich tvrdení neboli predošlé štúdie dostatočne obsiahle, aby podali dôveryhodné výsledky. Výskumníci sa u účastníkov zamerali najmä na choroby, ktoré sa u nich prejavili. Rakovina pankreasu sa rozvinula u 1 337 z pol milióna pozorovaných ľudí. Muži, ktorí konzumovali najväčšie množstvo tukov mali o 53% väčší pomer rakoviny pankreasu v porovnaní s mužmi, ktorí jedli najmenej. U žien s najväčšou obľubou v nasýtených jedlách, bol pomer rozvinutia choroby o 23% vyšší ako u tých s najmenšou. Celkovo ľudia, ktorí konzumovali veľké množstvá nasýtených tukov mali o 36% vyšší pomer rakoviny pankreasu v porovnaní s jedincami, ktorí tuky konzumovali len v malom množstve.

"Je veľmi dôležité, aby sme pochopili spôsoby znižovania rizika rakoviny pankreasu, pretože to môže byť len ťažko liečiteľné," povedala Josephine Querido, vedúca vedecko-informačného oddelenia pre Výskum rakoviny vo Veľkej Británii. "Najlepší spôsob ako znížiť riziko rakoviny okrem toho, že prestaneme fajčiť, je konzumácia množstva ovocia, zeleniny, vlákniny a vyhýbanie sa mastným jedlám, červenému a ošetrenému mäsu a v neposlednom rade obmedzenie príjmu alkoholu", uzavrela Josephine Querido.

Informáciu zverejnil spravodajský portál news.bbc.co.uk

(SITA)


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Podľa Slotu nový eurokomisár by nemal uspávať kobry indické ako Figeľ
<< predchádzajúci článok
ĽS-HZDS stráca dôveru voličov, v parlamente by nebola