|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
29. júna 2009
Živočíšne tuky majú spojitosť s rakovinou pankreasu
Obľuba konzumácie červeného mäsa a mliečnych výrobkov môže viesť k zvýšenému riziku rakoviny pankreasu, tvrdí britská štúdia.
Zdieľať
Pôvodne sa veľmi špekulovalo, či je medzi zvieracím tukom a rakovinou pankreasu nejaká spojitosť, pretože rôzne štúdie dosahovali protichodné výsledky. Každý rok v Británii diagnostikujú rakovinu pankreasu približne 7000 ľuďom, pričom fajčenie je najväčší rizikový faktor. Najhoršie však je, že podľa prognóz je čas medzi diagnostikou rakoviny a smrťou iba šesť mesiacov.
Posledný prieskum uskutočnil Národný inštitút pre rakovinu (National Cancer Institute) v americkom meste Bethesda, štát Maryland, pretože podľa ich tvrdení neboli predošlé štúdie dostatočne obsiahle, aby podali dôveryhodné výsledky. Výskumníci sa u účastníkov zamerali najmä na choroby, ktoré sa u nich prejavili. Rakovina pankreasu sa rozvinula u 1 337 z pol milióna pozorovaných ľudí. Muži, ktorí konzumovali najväčšie množstvo tukov mali o 53% väčší pomer rakoviny pankreasu v porovnaní s mužmi, ktorí jedli najmenej. U žien s najväčšou obľubou v nasýtených jedlách, bol pomer rozvinutia choroby o 23% vyšší ako u tých s najmenšou. Celkovo ľudia, ktorí konzumovali veľké množstvá nasýtených tukov mali o 36% vyšší pomer rakoviny pankreasu v porovnaní s jedincami, ktorí tuky konzumovali len v malom množstve.
"Je veľmi dôležité, aby sme pochopili spôsoby znižovania rizika rakoviny pankreasu, pretože to môže byť len ťažko liečiteľné," povedala Josephine Querido, vedúca vedecko-informačného oddelenia pre Výskum rakoviny vo Veľkej Británii. "Najlepší spôsob ako znížiť riziko rakoviny okrem toho, že prestaneme fajčiť, je konzumácia množstva ovocia, zeleniny, vlákniny a vyhýbanie sa mastným jedlám, červenému a ošetrenému mäsu a v neposlednom rade obmedzenie príjmu alkoholu", uzavrela Josephine Querido.
Informáciu zverejnil spravodajský portál news.bbc.co.uk
(SITA)