|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Sobota 16.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Agnesa
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
21. júla 2018
Zázrivské dni otvorilo varenie tradičných a starosvetských jedál
13. ročník podujatia Zázrivské dni v Zázrivej dňa 21. júla 2018. Na snímke zľava hore Glgany, kvaska, zľava dole halušky s oštiepkom, halušky s kapustou a lekvárové buchty.
Zdieľať
13. ročník podujatia Zázrivské dni v Zázrivej dňa 21. júla 2018. Na snímke zľava hore Glgany, kvaska, zľava dole halušky s oštiepkom, halušky s kapustou a lekvárové buchty. Foto: TASR/Erika Ďurčová
Zázrivá 21. júla (TASR) – Zachovávať a odovzdávať tradičné starosvetské recepty zo zázrivských dolín bolo cieľom workshopu Tradičné a starosvetské jedlá, ktorý v sobotu otvoril dvojdňový program Zázrivských dní v oravskej obci Zázrivá.Podľa koordinátora projektu Trasa valašskej kultúry Petra Madigára majú špeciality ako kvaska, lisník či glgany miesto v zázrivskej kuchyni aj v súčasnosti. "Kedysi sa jedávalo skromnejšie. Sú teda zložené z tradičných pôvodných miestnych surovín. Nebývajú často zastúpené mäsom, ale vo veľkej miere múkou a zemiakmi. Dnes sa už moderné stravovanie vyvíja trochu inými smermi a trendmi. Práve preto organizujeme workshop, aby sa miestne recepty odovzdávali medzi generáciami a zachovali sa," povedal Madigár.
Starosta Zázrivej Matúš Mních doplnil, že miestne gazdinky varia parené buchty, bryndzové halušky, lokše, zemiakovú babu, halušky s kapustou či zemiaky na kyslo. "U nás na dedine to ešte celkom dobre funguje. Veď kedysi bolo mäso na sviatok, na nedeľu a cez týždeň vždy boli takéto domáce špeciality. Možno by nám nezaškodilo aj dnes sa k tomu vrátiť a nemuseli by sme toľko sedieť vo fitnescentrách," uviedol Mních.
Zázrivské dni ponúkli v sobotu návštevníkom rôzne súťaže ako napríklad hod polenom. "Sú tu rôzne stánky ľudových remesiel, občerstvenie, folklórne skupiny a večer končíme ľudovou veselicou. V nedeľu (22.7.) začíname o 13. hodine tradičnou rímskokatolíckou omšou v našom kostole. Odtiaľ sa v krojovanom sprievode presunieme do amfiteátra, kde bude pokračovať program a vystúpia oravské folklórne súbory," dodal zázrivský starosta.
Na snímke návštevníci 13. ročníka podujatia Zázrivské dni v Zázrivej dňa 21. júla 2018. Foto: TASR/Erika Ďurčová
Na dvojdňové podujatie sa podľa neho snažia prilákať aj ľudových umelcov z okolitých dedín. "Chceme našich ľudí motivovať, aby sa vrátili k remeslám. Boli tu šindliari, tesári, rezbári, kováči. Dnes tu máme aj zvonkárov. Kedysi platilo, že remeslo má zlaté dno. Začíname sa k tomu pomaličky vracať. Zohnať dobrého klampiara, tesára, obkladača je dosť veľký problém. A ľudia prichádzajú na to, že remeslami sa dá uživiť. Určite nie zbohatnúť, ale slušné živobytie vďaka remeslám už asi začína fungovať," uzavrel Mních.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR