|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
26. decembra 2016
Zavedenie elektronickej evidencie tržieb zvýšilo Čechom ceny obedov
Spustenie elektronickej evidencie tržieb (EET) zvýšilo Čechom cenu obedov. V priemere si priplatia 4 Kč, ale suma, ktorú musia vytiahnuť z peňaženky navyše, sa v ...
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič
Praha 26. decembra (TASR) - Spustenie elektronickej evidencie tržieb (EET) zvýšilo Čechom cenu obedov. V priemere si priplatia 4 Kč, ale suma, ktorú musia vytiahnuť z peňaženky navyše, sa v závislosti od kraja výrazne mení. Zatiaľ čo v Plzenskom kraji zdražel obed o 3 Kč na 90 Kč (3,33 eura), v Stredočeskom kraji vydajú Česi takmer o 10 Kč viac.Ukázal to prieskum medzi viac než 4000 gastronomickými prevádzkami, ktorý uskutočnil obedový server menicka.cz. Uvedené priemerné ceny sú iba za hlavné jedlo.
Najväčší cenový šok podľa prieskumu pravdepodobne pociťujú stravníci v Stredočeskom kraji. Obed tam zdražel v priemere o 9,5 Kč na 95,80 Kč. Ani v najdrahšej Prahe v reštauráciách neprepisovali cenníky tak výrazne. Metropola v priemere zdražela obed (myslí sa hlavné jedlo) o 5,20 Kč na 109 Kč.
Naopak, najviac sa krotili v Moravskosliezskom kraji, teda v regióne, ktorého obyvatelia majú jednu z najnižších kúpnych síl v republike. Reštaurácie v tomto kraji zvýšili cenu hlavného obedového jedla o 1,6 Kč na 88,70 Kč.
Z prieskumu v regiónoch, ktorý nedávno uskutočnila MF DNES s pomocou krajských redakcií, vyplýva, že zhruba pätina reštaurácií zvýšila ceny všetkých alebo niektorých služieb. A to aj napriek tomu, že sa zároveň znížila daň z pridanej hodnoty z 21 na 15 %.
Okrem EET sa zdraženie vysvetľovalo rastom cien ďalších vstupov, napríklad surovín na prípravu jedál. Napríklad syr eidam podľa Českého štatistického úradu zdražel za rok do novembra o tretinu, maslo o osminu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR