Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

01. októbra 2016

Záujem o tradičné liptovské droby za hranicami regiónu klesá



Rodina Tkáčovcov z Liptova už roky svojpomocne vyrába tradičné gurmánske droby reprezentujúce domácu liptovskú gastronómiu. Svojimi výrobkami zásobujú najmä ...



Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc
Beňadiková 1. októbra (TASR) - Rodina Tkáčovcov z Liptova už roky svojpomocne vyrába tradičné gurmánske droby reprezentujúce domácu liptovskú gastronómiu. Svojimi výrobkami zásobujú najmä domácnosti a obchody v regióne. Po masovej medializácii Liptovských drobov v súvislosti so snahami o zápis do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení vedeného Európskou komisiou je podľa Štefana Tkáča potrebné navýšiť výrobu. Bez finančnej "injekcie" to však nie je možné.


V liptovskom regióne spolupracujú Tkáčovci s jedným obchodným reťazcom Coop Jednotou Slovensko, kde dovážajú približne 200 až 300 kíl drobov týždenne v závislosti od ročného obdobia. "Skúšali sme naše výrobky ponúkať aj iným reťazcom, avšak za umiestnenie produktu do predaja si pýtajú veľmi veľké peniaze, bežný človek si to nemôže dovoliť," vysvetlila Tatiana Tkáčová.

Produkty skúšali predávať aj v iných regiónoch Slovenska. Za hranicami Liptova však ľudia droby nepoznajú a nie sú na ne naučení, tým pádom ich ani nekupujú. Mnoho spokojných zákazníkov sa však ku Tkáčovcom vracia a pri každej ceste cez Liptov nakúpia droby pre seba i známych. "Máme objednávky z rôznych miest. Často si ľudia kupujú droby na rodinné oslavy alebo na chaty. Za posledné roky pociťujeme vyšší záujem o naše produkty, pretože už si ich nevyrábajú doma ako kedysi. Naše gurmánske droby jedli už dokonca aj v Austrálii alebo Veľkej Británii," skonštatoval Tkáč.

"Všetko vyrábame svojpomocne. Keby sa nám rapídne navýšili objednávky, potrebovali by sme navýšiť výrobu a bez finančnej pomoci to nezvládneme. O dotácie sme už niekoľkokrát žiadali, zatiaľ sme žiadnu nedostali. Venujeme tomu všetok svoj čas, ale nemôžeme zamestnať ďalšieho človeka na výpomoc, pretože náš zisk nie je dostatočne vysoký," opísali.

Rodinnú tradíciu výroby tradičných liptovských drobov uchovávajú najmä kvôli svojmu presvedčeniu, že na Liptov by sa mali postupne opäť vrátiť zemiaky ako základná surovina. Droby vyrába rodina Tkáčovcov bez chemických prísad a konzervantov. Pri výrobe používajú len domáce suroviny a výrobné postupy zaužívané z minulosti. Každá liptovská dedina má svoj recept na prípravu tejto pochúťky. Podľa jednotného receptu sa však vyrába zo zemiakov, škvariek, osmaženej cibule na bravčovej masti a zmesi korenín.


Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Šéf úradu kominárov: Často nás volajú až vtedy, keď v dedine zhorí dom
<< predchádzajúci článok
ŽILINA: Na Žilinskej univerzite bude v novom akademickom roku 8200 štu