|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
14. marca 2013
Zatvoríme prevádzky, pohrozil minister Jahnátek obchodníkom
Situácia v oblasti potravín opätovne nadobúda negatívnu tendenciu a zase sa objavujú prípady, ktoré nie sú v súlade zo zákonom. Uviedol to na tlačovej konferencii minister pôdohospodárstva a rozvoja ...
Zdieľať
BRATISLAVA 14. marca (WEBNOVINY) - Situácia v oblasti potravín opätovne nadobúda negatívnu tendenciu a zase sa objavujú prípady, ktoré nie sú v súlade zo zákonom. Uviedol to na tlačovej konferencii minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.
Obchodníkom odkázal, že ak sa aj v apríli zopakujú nedostatky, ktoré zistili inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy za prvé dva mesiace tohto roka, nekompromisne zavrie ich prevádzky.
Pochvalné slová, ktoré im ešte pred Vianocami adresoval, boli podľa neho predčasné, zároveň vyzval obyvateľov Slovenska, aby opäť zvýšili ostražitosť pri nákupoch.
"S poľutovaním musím konštatovať, že kontroly, ktoré sme zrealizovali za január a február, ukázali tendenciu zlej manipulácie, zlej prepravy. Situácia sa nám vracia naspäť tak, ako sme boli svedkami v lete roku 2012. Priemerné zhoršenie je zhruba o desať percent," povedal Jahnátek.
V akcii bola potravinová kobra
Inšpektori vykonali počas prvých dvoch mesiacov roku 2013 celkovo 5 790 kontrol, z toho 194 mimo pracovného času kontrolovaných prevádzok.
Potravinová Kobra realizovala 36 monitorovaní. Najhoršie podľa Jahnátka dopadli malé a stredné predajne a hypermarkety mimo pracovného času. V malých obchodoch objavili zlú kvalitu u 43,59 % potravín, v stredných predajniach to bolo 47,44 % a v super a hypermarketoch 65,22 %.
Pod nekvalitu sa podľa potravinárov podpisuje aj obchod
Pod rastúcu nekvalitu potravín predávaných na Slovensku sa výrazne podpisuje aj politika obchodných reťazcov.
Konštatuje to Únia potravinárov Slovenska (ÚPS), podľa ktorej niektoré obchodné reťazce i napriek existujúcej legislatíve uplatňujú pri uzatváraní ročných kontraktov agresívne, bezohľadné a tvrdé vyjednávacie metódy, ohrozujúce samotnú existenciu a konkurenčnú schopnosť svojich dodávateľov. Týmto tlakom sa tak podľa únie vytvára priestor najmä pre dovoz potravín pochybnej kvality.
"Ten vzťah je naďalej napätý a zdá sa, že obchodné reťazce pridávajú v intenzite tlaku na svojich dodávateľov," upozornil na štvrtkovej tlačovej besede predseda únie Dušan Janíček, ktorý je zároveň aj podpredsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Únia potravinárov preto upozorňuje spotrebiteľov, že nízka cena tovaru nesie so sebou aj vyššie riziko nekvality a zároveň potenciálneho ohrozenia zdravia. "ÚPS zároveň spotrebiteľov vyzýva, aby svojimi nákupom venovali dostatočnú pozornosť a vyberali si aj medzi obchodnými reťazcami," uvádza ÚPS.
Jedným z kľúčových problémov na slovenskom trhu je podľa predsedu SPPK Milana Semančíka nízke zastúpenie domácich potravín v obchodných sieťach. Podiel dovozu agropotravinárskych komodít na celkových výdavkoch domácností podľa Semančíka vzrástol z úrovne 40 % v roku 2004 na zhruba 70 % v roku 2011. "Dostali sme sa do polohy takej, že viac potravín dovážame na pulty obchodov, ako by sme ich zabezpečovali z domácich zdrojov, čo je veľmi, veľmi zlé," upozorňuje predseda potravinárskej komory.
SPPK predstavila na štvrtkovej tlačovej besede aj návrhy, ktoré by mohli podporiť predaj domácich potravín a podporiť aj slovenských spracovateľov. Komora napríklad navrhuje vyrovnať nerovnováhu v Spoločnej poľnohospodárskej politike Európskej únie, či podporovať investície na odstránenie technologického dlhu. Rovnako SPPK navrhuje zaviesť jednotnú ucelenú štátnu politiku podpory domácich produktov, či efektívnejší výkon daňovej kontroly. Pomôcť v oblasti zvyšovania predaja domácich výrobkov by podľa SPPK mali aj zmeny vo vzdelávaní. Komora navrhuje v rámci odporúčaných opatrení aj zaviesť osobitné licencie pre podnikanie v potravinárstve."Z týchto čísel môžeme skonštatovať, že obchodníci akoby prešli do aktívneho spánku, prestali sa venovať svojim prevádzkam a percento nezrovnalostí sa vrátilo skoro do júla minulého roka," skonštatoval minister.
Najhoršie pri kontrolách skončilo CBA, ktoré malo celkovú nepodarkovosť na úrovni 29,05 %, nasledovalo Tesco s 27,78 % a prvú trojicu uzatvára Billa s 26,51 %.
Inšpektori našli na pultoch predajní napríklad obaly kuracieho mäsa obhryzené od hlodavcov. Ako spresnil ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš, takto poškodených bolo až 90 kíl mäsa. Napríklad aj za takéto porušenia bude od apríla hroziť obchodníkom pokuta až do piatich miliónov eur a zatvorenie prevádzky.
Monitorovali aj prepravcov
Inšpektori si posvietili aj na prepravcov potravín, u ktorých vykonali na celom území Slovenska sedem celoplošných kontrol s 294 hliadkami.
Dohromady zmonitorovali 1 002 zásielok, pri ktorých zistili 191 nezrovnalostí, pričom 81 zásielok v množstve 25 ton vrátili.
Začali deväť správnych konaní, uložili 67 pokút. Ako skonštatoval Jahnátek, pokuty bohužiaľ idú ešte podľa starého zákona a výška je len 5 074 eur. Upozorňuje však, že apríla budú sankcie výraznejšie.
Najviac nezrovnalostí zaznamenali u prepravcov z Poľska, 32,55 %. Na druhom mieste s podielom 29, 91 % nedostatkov skončilo Maďarsko, do prvej trojky sa dostalo i Slovensko, kde z celkového počtu kontrol 1 189 malo 9,84 % nezrovnalostí. Podľa ministra mali najväčší problém prepravcovia s nevyhovujúcou hygienou, ktorú zistili až v 40,31 % prípadoch. Najhoršie tu obstálo práve Slovensko, ktoré malo až 60 dodávok v zlej hygiene.
Chýbajúce označenie sa vyskytlo u 17,08 % zásielok. V tomto smere vedie Poľsko s 23 prípadmi. Nevysledovateľnosť alebo chýbajúca dokumentácia mala podiel 12,04 % na nedostatkoch, kde opätovne najhoršie dopadlo Poľsko so 14 prípadmi.
Podľa Jahnátka údaje v prípade slovenských prepravcov naznačujú, akoby sa spoliehali na to, že k ním budú kontrolné orgány benevolentnejšie. "Upozorňujem ich. Ideme rovnakým metrom, či na zahraničného alebo slovenského dodávateľa či prepravcu a budeme aj rovnako postupovať a bez problémov zavrieme a zoberieme licencie aj prepravcom," dodal minister.
Obchodníkom odkázal, že ak sa aj v apríli zopakujú nedostatky, ktoré zistili inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy za prvé dva mesiace tohto roka, nekompromisne zavrie ich prevádzky.
Pochvalné slová, ktoré im ešte pred Vianocami adresoval, boli podľa neho predčasné, zároveň vyzval obyvateľov Slovenska, aby opäť zvýšili ostražitosť pri nákupoch.
"S poľutovaním musím konštatovať, že kontroly, ktoré sme zrealizovali za január a február, ukázali tendenciu zlej manipulácie, zlej prepravy. Situácia sa nám vracia naspäť tak, ako sme boli svedkami v lete roku 2012. Priemerné zhoršenie je zhruba o desať percent," povedal Jahnátek.
V akcii bola potravinová kobra
Inšpektori vykonali počas prvých dvoch mesiacov roku 2013 celkovo 5 790 kontrol, z toho 194 mimo pracovného času kontrolovaných prevádzok.
Potravinová Kobra realizovala 36 monitorovaní. Najhoršie podľa Jahnátka dopadli malé a stredné predajne a hypermarkety mimo pracovného času. V malých obchodoch objavili zlú kvalitu u 43,59 % potravín, v stredných predajniach to bolo 47,44 % a v super a hypermarketoch 65,22 %.
Pod nekvalitu sa podľa potravinárov podpisuje aj obchod
Pod rastúcu nekvalitu potravín predávaných na Slovensku sa výrazne podpisuje aj politika obchodných reťazcov.
Konštatuje to Únia potravinárov Slovenska (ÚPS), podľa ktorej niektoré obchodné reťazce i napriek existujúcej legislatíve uplatňujú pri uzatváraní ročných kontraktov agresívne, bezohľadné a tvrdé vyjednávacie metódy, ohrozujúce samotnú existenciu a konkurenčnú schopnosť svojich dodávateľov. Týmto tlakom sa tak podľa únie vytvára priestor najmä pre dovoz potravín pochybnej kvality.
"Ten vzťah je naďalej napätý a zdá sa, že obchodné reťazce pridávajú v intenzite tlaku na svojich dodávateľov," upozornil na štvrtkovej tlačovej besede predseda únie Dušan Janíček, ktorý je zároveň aj podpredsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Únia potravinárov preto upozorňuje spotrebiteľov, že nízka cena tovaru nesie so sebou aj vyššie riziko nekvality a zároveň potenciálneho ohrozenia zdravia. "ÚPS zároveň spotrebiteľov vyzýva, aby svojimi nákupom venovali dostatočnú pozornosť a vyberali si aj medzi obchodnými reťazcami," uvádza ÚPS.
Jedným z kľúčových problémov na slovenskom trhu je podľa predsedu SPPK Milana Semančíka nízke zastúpenie domácich potravín v obchodných sieťach. Podiel dovozu agropotravinárskych komodít na celkových výdavkoch domácností podľa Semančíka vzrástol z úrovne 40 % v roku 2004 na zhruba 70 % v roku 2011. "Dostali sme sa do polohy takej, že viac potravín dovážame na pulty obchodov, ako by sme ich zabezpečovali z domácich zdrojov, čo je veľmi, veľmi zlé," upozorňuje predseda potravinárskej komory.
SPPK predstavila na štvrtkovej tlačovej besede aj návrhy, ktoré by mohli podporiť predaj domácich potravín a podporiť aj slovenských spracovateľov. Komora napríklad navrhuje vyrovnať nerovnováhu v Spoločnej poľnohospodárskej politike Európskej únie, či podporovať investície na odstránenie technologického dlhu. Rovnako SPPK navrhuje zaviesť jednotnú ucelenú štátnu politiku podpory domácich produktov, či efektívnejší výkon daňovej kontroly. Pomôcť v oblasti zvyšovania predaja domácich výrobkov by podľa SPPK mali aj zmeny vo vzdelávaní. Komora navrhuje v rámci odporúčaných opatrení aj zaviesť osobitné licencie pre podnikanie v potravinárstve."Z týchto čísel môžeme skonštatovať, že obchodníci akoby prešli do aktívneho spánku, prestali sa venovať svojim prevádzkam a percento nezrovnalostí sa vrátilo skoro do júla minulého roka," skonštatoval minister.
Najhoršie pri kontrolách skončilo CBA, ktoré malo celkovú nepodarkovosť na úrovni 29,05 %, nasledovalo Tesco s 27,78 % a prvú trojicu uzatvára Billa s 26,51 %.
Inšpektori našli na pultoch predajní napríklad obaly kuracieho mäsa obhryzené od hlodavcov. Ako spresnil ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš, takto poškodených bolo až 90 kíl mäsa. Napríklad aj za takéto porušenia bude od apríla hroziť obchodníkom pokuta až do piatich miliónov eur a zatvorenie prevádzky.
Monitorovali aj prepravcov
Inšpektori si posvietili aj na prepravcov potravín, u ktorých vykonali na celom území Slovenska sedem celoplošných kontrol s 294 hliadkami.
Dohromady zmonitorovali 1 002 zásielok, pri ktorých zistili 191 nezrovnalostí, pričom 81 zásielok v množstve 25 ton vrátili.
Začali deväť správnych konaní, uložili 67 pokút. Ako skonštatoval Jahnátek, pokuty bohužiaľ idú ešte podľa starého zákona a výška je len 5 074 eur. Upozorňuje však, že apríla budú sankcie výraznejšie.
Najviac nezrovnalostí zaznamenali u prepravcov z Poľska, 32,55 %. Na druhom mieste s podielom 29, 91 % nedostatkov skončilo Maďarsko, do prvej trojky sa dostalo i Slovensko, kde z celkového počtu kontrol 1 189 malo 9,84 % nezrovnalostí. Podľa ministra mali najväčší problém prepravcovia s nevyhovujúcou hygienou, ktorú zistili až v 40,31 % prípadoch. Najhoršie tu obstálo práve Slovensko, ktoré malo až 60 dodávok v zlej hygiene.
Chýbajúce označenie sa vyskytlo u 17,08 % zásielok. V tomto smere vedie Poľsko s 23 prípadmi. Nevysledovateľnosť alebo chýbajúca dokumentácia mala podiel 12,04 % na nedostatkoch, kde opätovne najhoršie dopadlo Poľsko so 14 prípadmi.
Podľa Jahnátka údaje v prípade slovenských prepravcov naznačujú, akoby sa spoliehali na to, že k ním budú kontrolné orgány benevolentnejšie. "Upozorňujem ich. Ideme rovnakým metrom, či na zahraničného alebo slovenského dodávateľa či prepravcu a budeme aj rovnako postupovať a bez problémov zavrieme a zoberieme licencie aj prepravcom," dodal minister.