|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Trojnožka s vyveseným prasaťom, korytá s mäsom, vôňa klobás a jaterníc. To je obraz súčasných dní v dedinách pod Poľanou. Zabíjačka patrí v tomto regióne k tradícii. Tú však v súčasnosti vytláčajú existenčné dôvody.
Podľa majiteľa rodinného bitúnku v Hriňovej Ľubomíra Václavíka dedinčania chovajú prasatá z nevyhnutnosti. Nedostatok práce a málo peňazí ich núti rozmýšľať, ako bez ujmy prežiť, hovorí Václavík. „Chováme dve až tri prasatá ročne,“ pridáva sa Ján Krnáč z detvianskych lazov. „Mäso nám vystačí takmer na celý rok,“ podotýka.
Okrem prasiat začali Podpoľanci v poslednom čase chovať na mäso aj býky. Medzi známymi sa predáva za 80 až 90 korún za kilogram, z prasaťa vyjde ešte lacnejšie.
Zabíjačka býva väčšinou v réžii domácich majstrov. A že nie vždy sa môže skončiť šťastne, sa prevedčili v Michalovej. Pri manipulácii s podomácky upravenou porážacou pištoľou postre- lil 42-ročný Michalovčan 17-ročného chlapca.
Okrem prasiat začali Podpoľanci v poslednom čase chovať na mäso aj býky. Medzi známymi sa predáva za 80 až 90 korún za kilogram, z prasaťa vyjde ešte lacnejšie.
Zabíjačka býva väčšinou v réžii domácich majstrov. A že nie vždy sa môže skončiť šťastne, sa prevedčili v Michalovej. Pri manipulácii s podomácky upravenou porážacou pištoľou postre- lil 42-ročný Michalovčan 17-ročného chlapca.
(TASR)