Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova    Regióny

06. decembra 2005

Zabíjačky na Podpoľaní? Tradíciu vytlačili existenčné starosti





Zdieľať
Trojnožka s vyveseným prasaťom, korytá s mäsom, vôňa klobás a jaterníc. To je obraz súčasných dní v dedinách pod Poľanou. Zabíjačka patrí v tomto regióne k tradícii. Tú však v súčasnosti vytláčajú existenčné dôvody.

Podľa majiteľa rodinného bitúnku v Hriňovej Ľubomíra Václavíka dedinčania chovajú prasatá z nevyhnutnosti. Nedostatok práce a málo peňazí ich núti rozmýšľať, ako bez ujmy prežiť, hovorí Václavík.  „Chováme dve až tri prasatá ročne,“ pridáva sa Ján Krnáč z detvianskych lazov. „Mäso nám vystačí takmer na celý rok,“ podotýka.
Okrem prasiat začali Podpoľanci v poslednom čase chovať na mäso aj býky. Medzi známymi sa predáva za 80 až 90 korún za kilogram, z prasaťa vyjde ešte lacnejšie.
Zabíjačka býva väčšinou v réžii domácich majstrov. A že nie vždy sa môže skončiť šťastne, sa prevedčili v Michalovej. Pri manipulácii s podomácky upravenou porážacou pištoľou postre-   lil 42-ročný Michalovčan           17-ročného chlapca.

(TASR)


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
V skratke
<< predchádzajúci článok
Želiezovce stále bez nemocnice