![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Trojnožka s vyveseným prasaťom, korytá s mäsom, vôňa klobás a jaterníc. To je obraz súčasných dní v dedinách pod Poľanou. Zabíjačka patrí v tomto regióne k tradícii. Tú však v súčasnosti vytláčajú existenčné dôvody.
Podľa majiteľa rodinného bitúnku v Hriňovej Ľubomíra Václavíka dedinčania chovajú prasatá z nevyhnutnosti. Nedostatok práce a málo peňazí ich núti rozmýšľať, ako bez ujmy prežiť, hovorí Václavík. „Chováme dve až tri prasatá ročne,“ pridáva sa Ján Krnáč z detvianskych lazov. „Mäso nám vystačí takmer na celý rok,“ podotýka.
Okrem prasiat začali Podpoľanci v poslednom čase chovať na mäso aj býky. Medzi známymi sa predáva za 80 až 90 korún za kilogram, z prasaťa vyjde ešte lacnejšie.
Zabíjačka býva väčšinou v réžii domácich majstrov. A že nie vždy sa môže skončiť šťastne, sa prevedčili v Michalovej. Pri manipulácii s podomácky upravenou porážacou pištoľou postre- lil 42-ročný Michalovčan 17-ročného chlapca.
Okrem prasiat začali Podpoľanci v poslednom čase chovať na mäso aj býky. Medzi známymi sa predáva za 80 až 90 korún za kilogram, z prasaťa vyjde ešte lacnejšie.
Zabíjačka býva väčšinou v réžii domácich majstrov. A že nie vždy sa môže skončiť šťastne, sa prevedčili v Michalovej. Pri manipulácii s podomácky upravenou porážacou pištoľou postre- lil 42-ročný Michalovčan 17-ročného chlapca.
(TASR)