Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

08. apríla 2016

Za 20 rokov sa počet oviec na strednom Považí takmer zdvojnásobil



Chov oviec a kôz v považskobystrickom regióne zažíva renesanciu. Ako povedal počas dnešnej propagačnej akcie Zo salaša do mesta na považskobystrickom ...



Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Jana Vodnáková
Považská Bystrica 8. apríla (TASR) – Chov oviec a kôz v považskobystrickom regióne zažíva renesanciu. Ako povedal počas dnešnej propagačnej akcie Zo salaša do mesta na považskobystrickom námestí podpredseda Zväzu chovateľov oviec a kôz Slovenska Eduard Janíček, za posledných 20 rokov sa počet oviec v regióne takmer zdvojnásobil.


„Kým pred 20 rokmi bolo v našom regióne nejakých 10.000 oviec, dnes ich chováme 18.000. Aj tu sa zväčšila populácia a rozšírili sa chovatelia oviec a kôz. Máme tu veľké podniky ako Poľnohospodárske družstvo Mestečko, Agrofarmu Červený Kameň, ale máme aj najväčšieho súkromného chovateľa, ktorý má viac ako 1200 oviec. Okrem nich je v regióne niekoľko ďalších menších chovateľov a je dobré, že sa vieme spoločne stretnúť na podobných podujatiach a spropagovať ovčiarstvo, ovčie výrobky a mäso v rôznych formách,“ skonštatoval Janíček s tým, že na Slovensku je chov oviec najviac stabilizovaný spomedzi všetkých hospodárskych zvierat.

Ovčie mäso je podľa neho čistým produktom bez nejakých chemických prísad, je vysoko dietetické. Jahňacina a mäso z mladých oviec je dobre stráviteľné aj pre, toho kto má problémy so strávením bravčového či hovädzieho mäsa. „Výnimkou je guláš, ktorý sa varí zo starších oviec, šesť- až sedemročných. Mäso je vyzreté a najviac z neho cítiť tie špecifické vlastnosti ovčieho mäsa,“ doplnil Janíček.

Podľa riaditeľky považskobystrickej Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (RPPK) Daniely Janíčkovej podujatie Zo salaša do mesta organizuje komora v spolupráci s chovateľmi oviec v centre Považskej Bystrice už siedmykrát. „Ponúkame tu rôzny ovčie syry, žinčicu, čerstvú bryndzu, bylinkové syry, jogurty, rôzne syrové nite. Okrem toho tu ponúkame aj jedlá z jahňacieho a baranieho mäsa,“ priblížila Janíčková.

I keď napríklad na Liptove je tradícia ovčiarstva podľa nej oveľa väčšia, chov oviec má svoje pevné miesto aj na Považí. „Chovateľov oviec je v našom regióne veľa, ovčiarstvo je na vzostupe, a tak si myslím, že do budúcnosti budeme mať čo ponúknuť,“ zdôraznila regionálna šéfka SPPK.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Polícia hľadá svedkov tragickej dopravnej nehody v Bratislave
<< predchádzajúci článok
PREZIDENT: Riešenie chýbajúcich sudcov na Ústavnom súde príde čoskoro