|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 15.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Leopold
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
05. septembra 2012
Z organických potravín ľudia nie sú zdravší, tvrdia vedci
Konzumácia organických potravín neznamená automaticky pevnejšie zdravie. Tvrdia to vedci z prestížnej Stanford University. Analyzovali a porovnávali viac ako 200 štúdií, ktoré sa týkali ...
Zdieľať
BRATISLAVA 5. septembra (WEBNOVINY) - Konzumácia organických potravín neznamená automaticky pevnejšie zdravie. Tvrdia to vedci z prestížnej Stanford University. Analyzovali a porovnávali viac ako 200 štúdií, ktoré sa týkali zdravotných prínosov organických a neorganických potravín pre človeka.
Napriek tomu, že organické potraviny obsahovali o 30 percent menej pesticídov, ich nutričné zloženie sa od tých neorganických takmer vôbec nelíšilo.
Výskum, ktorý publikoval odborný časopis Annals of Internal Medicine, sa venoval 17 štúdiám týkajúcim sa ľudí konzumujúcich organické potraviny a 223 štúdiám, ktoré porovnávali živiny, baktérie, plesne alebo pesticídy v rôznych druhoch potravín - v ovocí, zelenine, obilninách, mäse, mlieku a vajciach.
Ani jedna štúdia zaoberajúca sa ľuďmi však neskúmala problematiku dlhšie ako dva roky, čo znamená, že vedci nevedia s istotou posúdiť dlhodobé účinky oboch druhov potravín.
Organické aj neorganické ovocie a zelenina obsahovali rovnaké množstvo vitamínov a v prípade mlieka to bolo rovnako veľa proteínov a tuku. Niekoľko štúdií však naznačilo, že organické mlieko obsahuje viac omega-3 mastných kyselín. Organické potraviny tiež obsahovali viac dusíka, čo však podľa výskumníkov nemá na zdravie človeka žiadny vplyv.
"Konzumenti si vyberajú organické potraviny z viacerých dôvodov, hoci tieto výsledky naznačujú, že neexistuje žiadny badateľný rozdiel medzi organickými a bežnými potravinami z hľadiska výživovej hodnoty alebo zdravotných benefitov," uviedol profesor Alan Dangour z London School of Hygiene and Tropical Medicine.
"Niektorí ľudia si myslia, že organické potraviny sú zdravšie a výživnejšie. Sami sme boli týmito výsledkami prekvapení," povedala vedúca výskumu Crystal Smith-Spangler.
Informácie zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.
Napriek tomu, že organické potraviny obsahovali o 30 percent menej pesticídov, ich nutričné zloženie sa od tých neorganických takmer vôbec nelíšilo.
Výskum, ktorý publikoval odborný časopis Annals of Internal Medicine, sa venoval 17 štúdiám týkajúcim sa ľudí konzumujúcich organické potraviny a 223 štúdiám, ktoré porovnávali živiny, baktérie, plesne alebo pesticídy v rôznych druhoch potravín - v ovocí, zelenine, obilninách, mäse, mlieku a vajciach.
Ani jedna štúdia zaoberajúca sa ľuďmi však neskúmala problematiku dlhšie ako dva roky, čo znamená, že vedci nevedia s istotou posúdiť dlhodobé účinky oboch druhov potravín.
Organické aj neorganické ovocie a zelenina obsahovali rovnaké množstvo vitamínov a v prípade mlieka to bolo rovnako veľa proteínov a tuku. Niekoľko štúdií však naznačilo, že organické mlieko obsahuje viac omega-3 mastných kyselín. Organické potraviny tiež obsahovali viac dusíka, čo však podľa výskumníkov nemá na zdravie človeka žiadny vplyv.
"Konzumenti si vyberajú organické potraviny z viacerých dôvodov, hoci tieto výsledky naznačujú, že neexistuje žiadny badateľný rozdiel medzi organickými a bežnými potravinami z hľadiska výživovej hodnoty alebo zdravotných benefitov," uviedol profesor Alan Dangour z London School of Hygiene and Tropical Medicine.
"Niektorí ľudia si myslia, že organické potraviny sú zdravšie a výživnejšie. Sami sme boli týmito výsledkami prekvapení," povedala vedúca výskumu Crystal Smith-Spangler.
Informácie zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.