|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 24.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Emília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
08. januára 2009
Z ľadového zberu bude víno asi veľmi kvalitné, povedal Petrech
Ľadové víno odrody Rizling rýnsky z mužlianskych kopcov, ktorú dnes ráno obrali, bude pravdepodobne veľmi dobré. „Už samotný vysoký stupeň cukornatosti, 38°NM, hovorí o kvalite vína,“ ...
Zdieľať
ŠTÚROVO 8. januára (WEBNOVINY) – Ľadové víno odrody Rizling rýnsky z mužlianskych kopcov, ktorú dnes ráno obrali, bude pravdepodobne veľmi dobré. „Už samotný vysoký stupeň cukornatosti, 38°NM, hovorí o kvalite vína,“ povedal pre agentúru SITA vinár a šľachtiteľ Miroslav Petrech. Ako dodal, v obranej odrode je vysoká koncentrácia kyselín, podľa ktorej sa dá tiež predpokladať kvalita vína. Vinári z Mužle (okr. Nové Zámky) obrali približne 1 900 kilogramov hrozna a počítajú, že vylisujú pravdepodobne 200 až 250 litrov muštu. „V máji, keď budeme víno ochutnávať, bude ešte víno - škôlkar, ale v októbri to bude už dospelé dievča, vtedy budeme vedieť už cenu, za akú ho budeme predávať, predpokladám, že to bude okolo 25 eur,“ uvažuje Petrech.
Petrech sa zaoberá dorábaním ľadového vína od roku 1994. Vlaňajšie hrozno síce oberali pri teplote -8 °C, napriek tomu zber nebol úspešný, lebo cukornatosť muštu bola nízka. Na Slovensku nie sú tradície dorábania ľadového vína, Petrech si však myslí, že treba vyskúšať niečo nové. Mužlianske kopce sú stvorené pre pestovanie vínnej révy, sú najlepšie z bývalého Československa, dokonca lepšie ako v Tokajskej oblasti, pretože je tu väčšie teplo, aj keď kopcom chýba tufová pôda. Dorábajú sa tu vysoko kvalitné vína, najmä preto, lebo podľa Petrecha tunajší vinári sa neponáhľajú so zberom hrozna, napríklad ani so zberom na ľadové víno. Aj na tento ľadový zber čakal Petrech s veľkou dávkou trpezlivosti tri týždne. Dorábanie ľadového vína v týchto končinách človek nevie ovplyvniť, záleží len na prírode. A to je podľa Petrecha na tom to
SITA
Petrech sa zaoberá dorábaním ľadového vína od roku 1994. Vlaňajšie hrozno síce oberali pri teplote -8 °C, napriek tomu zber nebol úspešný, lebo cukornatosť muštu bola nízka. Na Slovensku nie sú tradície dorábania ľadového vína, Petrech si však myslí, že treba vyskúšať niečo nové. Mužlianske kopce sú stvorené pre pestovanie vínnej révy, sú najlepšie z bývalého Československa, dokonca lepšie ako v Tokajskej oblasti, pretože je tu väčšie teplo, aj keď kopcom chýba tufová pôda. Dorábajú sa tu vysoko kvalitné vína, najmä preto, lebo podľa Petrecha tunajší vinári sa neponáhľajú so zberom hrozna, napríklad ani so zberom na ľadové víno. Aj na tento ľadový zber čakal Petrech s veľkou dávkou trpezlivosti tri týždne. Dorábanie ľadového vína v týchto končinách človek nevie ovplyvniť, záleží len na prírode. A to je podľa Petrecha na tom to
SITA
Súvisiace články:
V novom vinárskom komplexe v obciach Modra a Vištuk chcú vyrábať kvalitné víno (27. 7. 2008)
Červené víno môže mať blahodarný vplyv na život (4. 7. 2008)
Brusel odsúhlasil Tokajskú vinohradnícku oblasť na Slovensku (29. 4. 2008)
Červené víno je elixír dlhovekosti (24. 2. 2006)