![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Nedeľa 23.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Roman, Romana
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
08. januára 2009
Z ľadového zberu bude víno asi veľmi kvalitné, povedal Petrech
Ľadové víno odrody Rizling rýnsky z mužlianskych kopcov, ktorú dnes ráno obrali, bude pravdepodobne veľmi dobré. „Už samotný vysoký stupeň cukornatosti, 38°NM, hovorí o kvalite vína,“ ...
Zdieľať

Petrech sa zaoberá dorábaním ľadového vína od roku 1994. Vlaňajšie hrozno síce oberali pri teplote -8 °C, napriek tomu zber nebol úspešný, lebo cukornatosť muštu bola nízka. Na Slovensku nie sú tradície dorábania ľadového vína, Petrech si však myslí, že treba vyskúšať niečo nové. Mužlianske kopce sú stvorené pre pestovanie vínnej révy, sú najlepšie z bývalého Československa, dokonca lepšie ako v Tokajskej oblasti, pretože je tu väčšie teplo, aj keď kopcom chýba tufová pôda. Dorábajú sa tu vysoko kvalitné vína, najmä preto, lebo podľa Petrecha tunajší vinári sa neponáhľajú so zberom hrozna, napríklad ani so zberom na ľadové víno. Aj na tento ľadový zber čakal Petrech s veľkou dávkou trpezlivosti tri týždne. Dorábanie ľadového vína v týchto končinách človek nevie ovplyvniť, záleží len na prírode. A to je podľa Petrecha na tom to
SITA
Súvisiace články:



