|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 24.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Emília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
10. novembra 2017
Výstava v Stredoslovenskom múzeu približuje vôňu a chuť korenia
Ilustračné foto.
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Banská Bystrica 10. novembra (TASR) - O tom, ktoré rastliny používali starovekí Egypťania na osvieženie dychu, či aké druhy korenín vyvažovali naši predkovia zlatom, sa dozvedia návštevníci najnovšej výstavy v Stredoslovenskom múzeu (SSM) - Tihániyovskom kaštieli v Banskej Bystrici. Výstava s názvom Vôňa a chuť korenia vznikla v spolupráci s Oravským múzeom P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne."Návštevníci spoznajú význam a všestranné využitie korenia. Práve koreniny dodávajú tú správnu chuť jedlu, slúžia ako liek a v minulosti našli uplatnenie v kuchyniach našich starých mám aj pri zachovávaní čerstvosti potravín," uviedla pre TASR manažérka múzea Gabriela Benčová.
Podľa nej ingrediencie do jedál, ktoré sú v súčasnosti samozrejmosťou, boli v minulosti často dôvodom aj na tasenie zbraní. "Koreniny ako šafran, vanilka, muškátový orech mali v minulosti cenu zlata, a preto boli aj miesta ich nákupu držané v tajnosti. Cesta od pestovateľa až k užívateľovi bola nielen plná dobrodružstiev, ale neraz aj veľmi nebezpečná a plná utrpenia, čo dokumentujú aj zámorské objavné cesty moreplavcov Vasca da Gama a Krištofa Kolumba," priblížila. "Dôvodom na ich odvážne výpravy bola práve snaha ovládnuť oblasti produkujúce korenie a získať tým rozprávkové bohatstvo, ktoré by im umožnilo upevniť moc a vplyv vo svete," dodala.
Usušené alebo inak upravené časti rastlín charakteristickej vône a chuti využíva ľudstvo už po celé tisícročia, a to nielen v tradičnej medicíne, pri ochucovaní a konzervovaní jedla a nápojov, ale aj pri praktizovaní mágie a balzamovaní mŕtvych.
Najnovšia výstava v Tihányiovskom kaštieli podľa riaditeľa múzea Romana Hradeckého vyrozpráva dlhú históriu pestovania a tiež obchodovania s koreninami medzi západnou a východnou časťou sveta. Návštevníci sa dozvedia nielen zaujímavosti o pôvode jednotlivých druhov rastlín a ich zbere, ale počas prehliadky využijú aj svoje zmyslové orgány a prostredníctvom vôní a chutí budú sami objavovať domáce i cudzokrajné koreniny.
Výstava potrvá do 25. februára 2018. Počas jej trvania sa uskutoční aj komentovaná prehliadka s botaničkou Elenou Martincovou (30.11.2017 o 16. h), prednáška botanika a cestovateľa Laca Fila s názvom Ako s bylinkami? (18.1.2018 o 16. h) a podujatie Ako chutia cudzie krajiny so Silviou Szabóovou (6.2.2018 o 16.30 h).
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR