|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
13. augusta 2014
Vysoký cholesterol nebolí, odhalí ho vyšetrenie krvi
Problém vysokého cholesterolu, ktorý sa môže podpísať pod vznik viacerých ochorení, je podľa odborníkov najmä ten, že sa neprejavuje. Hladina cholesterolu dáva ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Bratislava 13. augusta (TASR) - Problém vysokého cholesterolu, ktorý sa môže podpísať pod vznik viacerých ochorení, je podľa odborníkov najmä ten, že sa neprejavuje. Hladina cholesterolu dáva informáciu o zvýšenom riziku vzniku ischemickej choroby srdca – angíny pectoris, srdcového infarktu – najčastejšej príčiny úmrtnosti v SR. Preto sa robia merania cholesterolu u pacientov, aby sa zachytili zvýšené hodnoty zavčasu.Preventívne prehliadky však podľa dát zo zdravotných poisťovní stále mnohí Slováci zanedbávajú. Pritom ich môže bezplatne u svojho všeobecného lekára absolvovať každý občan SR, starší ako 18 rokov raz za dva roky alebo raz ročne, pokiaľ je evidovaný darca krvi alebo zdravotne postihnutý.
Jediným prejavom zvýšeného cholesterolu je jeho zvýšená hladina v krvi. Následok toho sa ukladá na steny ciev, čím vzniká ateroskleróza. Zmenu možno dosiahnuť zmenou životného štýlu. Ako najdôležitejší faktor tu vystupuje zmena stravovacích návykov, jedálneho lístka, zníženie hmotnosti a najmä zvýšenie podielu pohybovej aktivity.
Pri potravinách sa nehovorí o dobrom a zlom cholesterole, toto rozdelenie sa používa iba pri jeho koncentrácii v krvi. V potravinách sa nachádza cholesterol ako látka. Negatívny vplyv na výskyt vysokého LDL cholesterolu v krvi majú najmä nasýtené mastné kyseliny, ktoré sú najmä v živočíšnych tukoch.
Nebezpečné pre zdravú krv sú i transmastné kyseliny, ktoré zvyšujú LDL cholesterol, a ešte k tomu znižujú podiel HDL cholesterolu. Neodporúča sa preto ich denný príjem vyšší ako 31 gramov. Nachádzajú sa najmä v stužených tukoch, margarínoch a jedlách z fastfoodov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR