|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
19. februára 2007
Výsledky analýzy tatárskej omáčky sa očakávajú v utorok
Tatárska omáčka Hellmann´s, v ktorej Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR našla drobné kryštáliky pripomínajúce sklo, nie je od soboty večera v distribúcii. Nezávisle ...
Zdieľať
BRATISLAVA 19. februára (WEBNOVINY) - Tatárska omáčka Hellmann´s, v ktorej Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR našla drobné kryštáliky pripomínajúce sklo, nie je od soboty večera v distribúcii. Nezávisle akreditované laboratórium bolo vybrané po dnešnom náročnom vyhľadávaní a vzorky výrobku sa budú testovať za prítomnosti oboch strán. Výsledky analýz sa očakávajú v utorok 20. februára.
"Spoločne so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou postupujeme spôsobom, ktorý zaručí bezpečnosť spotrebiteľov. Preto sme sa dohodli na nezávislej analýze, ktorá poskytne jednoznačné závery,“ uviedol Ľubomír Bratko, generálny riaditeľ spoločnosti Unilever Slovensko, ktorá distribuuje tatársku omáčku Hellmann´s.
Skúmanie sa začalo na základe oznámenia Štátnej veterinárnej a potravinovej správy z piatku 16. februára, keď sa rozhodlo o stiahnutí tatárskej omáčky Hellmann´s, balenie 250 ml=245 g, dátum spotreby do 27. marca 2007, výrobná šarža L62690A624 23:49. V súčasnosti by sa nemal nachádzať na trhu žiadny z výrobkov patriacich do tejto výrobnej šarže. Zároveň spoločnosť Unilever doposiaľ nezaznamenala na 24-hodinovej telefonickej linke ani jednu sťažnosť spotrebiteľov na výskyt cudzích predmetov.
Súčasne zadal cez víkend výrobca Unilever v Českej republike vlastné šetrenie a testy v laboratóriu molekulovej spektroskopie Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe. Laboratórium preskúmalo referenčnú vzorku rovnakej šarže, ktorá je pre podobné prípady uchovaná v závode.
Výsledky spektrálnej analýzy smerujú k potvrdeniu predpokladu spoločnosti Unilever, že v tatárskej omáčke sa nachádzal vínan vápenatý, ktorý vzniká prirodzenou kryštalizáciou prírodnej konzervačnej látky kyseliny vínnej. Vínan vápenatý je obvyklou a schválenou látkou v potravinách podľa smernice EÚ. Smerodajné sú samozrejme testy výrobku, ktorý skúmalo ŠVPS, a ktoré sa podrobia testom v nezávislom laboratóriu.
Ak majú spotrebitelia otázky, môžu sa obrátiť na infolinku 0850 123 850.
SITA