|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 19.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Judita
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
29. apríla 2006
Výskumníci vyvinuli fazule bez "plynových účinkov"
Vedci z Venezuely zistili, že dva druhy baktérií môžu úplne zmierniť povestné nadúvanie, ktoré spôsobujú fazule po ich konzumácii.
Zdieľať
Baktérie Lactobacillus casei a Lactobacillus plantarum, môžu po pridaní do fazúľ takmer úplne odstrániť nepriaznivé plynové účinky, s ktorými je spojené trávenie. To určite poteší milovníkov fazúľ, ale aj ľudí v ich okolí. Objav uskutočnili na Univerzite Simona Bolivara v Caracase.
Bioplyn sa uvoľňuje pri rozklade jedla pomocou baktérií, ktoré žijú v hrubom čreve. Kvasenie jedla napomáha pri jeho ďalšom trávení. Vedci zistili, že keď pridajú tieto dve baktérie do fazúľ ešte pred ich uvarením, veľmi sa tým zníži riziko nadúvania.
Pri pokuse vedci skvasili dvoma baktériami čierne fazule, odborným názvom Phaseolus vulgaris, a nakŕmili nimi krysy. Potom preskúmali ich trus, aby sa uistili, že boli fazule úplne strávené aj so všetkými nutričnými hodnotami.
"Strukoviny a konkrétne Phaseolus vulgaris, sú dôležitým nutričným zdrojom obzvlášť pre rozvojové krajiny. Avšak aj keď sú hlavnou zložkou tamojšej výživy, ich konzumácia je značne obmedzená práve kvôli nadúvaniu, ktoré spôsobujú," uvádza vedecká správa.
Pri pokuse vedci skvasili dvoma baktériami čierne fazule, odborným názvom Phaseolus vulgaris, a nakŕmili nimi krysy. Potom preskúmali ich trus, aby sa uistili, že boli fazule úplne strávené aj so všetkými nutričnými hodnotami.
"Strukoviny a konkrétne Phaseolus vulgaris, sú dôležitým nutričným zdrojom obzvlášť pre rozvojové krajiny. Avšak aj keď sú hlavnou zložkou tamojšej výživy, ich konzumácia je značne obmedzená práve kvôli nadúvaniu, ktoré spôsobujú," uvádza vedecká správa.
(TASR)