14. septembra 2013

BRATISLAVA 14. september (WEBNOVINY) - Od budúceho roka by sa zo slovenských výrobkov malo stratiť označenie "s obsahom stévie".
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vypracovalo návrh vyhlášky o označovaní potravín obsahujúcich glykozidy steviolu na základe zákona o potravinách.
Vyhláška ministerstva upravuje požiadavky na označenie potravín, ktoré obsahujú prídavnú látku s kódom E 960.
Táto látka je extraktom z rastliny stevia rebaudiana a bola zaradená do prídavných látok.
Na základe toho nebude možné po novom v označení uvádzať, že výrobok je sladený stéviou, ale len sladidlom získaným zo stévie, sladidlom glykozidy steviolu, prípadne jeho niektorou zložkou alebo kódom tejto látky, a to E 960.
Tieto požiadavky nadväzujú na nariadenie Komisie EÚ z 11. novembra 2011 o prídavných látkach v potravinách, ktoré umožnilo používať prírodné sladidlo bez energetickej hodnoty na výrobu produktov so zníženou energetickou hodnotou.
Vyhláška nadobúda účinnosť 1. januára 2014.