19. mája 2014
Ilustračné foto Foto: TASRBratislava 19. mája (TASR) - Koncom roka sa v Európskej únii upraví označovanie potravín po novom. Podľa legislatívy, ktorá nadobudne účinnosť 13. decembra 2014, by mali byť údaje na obaloch čitateľnejšie.
"
Nové pravidlá stanovujú minimálnu veľkosť písma na obale, jeho výšku a šírku a svetelný a farebný kontrast medzi tlačou a pozadím. Na obaloch balených potravín bude povinne ich názov, zoznam zložiek, alergény, množstvo určitých zložiek, čisté množstvo potraviny, dátum minimálnej trvanlivosti alebo exspirácie," priblížil zmeny tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec.
Na potravinách budú musieť byť ďalej povinne uvedené osobitné podmienky pre ich uchovávanie alebo používanie, tiež názov a adresa prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, u mäsa krajina pôvodu a v niektorých prípadoch aj návod na použitie.
U nápojov s obsahom alkoholu viac ako 1,2 percenta bude musieť byť uvedený skutočný obsah alkoholu v percentách vzhľadom na objem fľaše. U nebalených potravín budú povinným údajom informácie o alergénoch.
"
Návštevníci reštaurácií by mali napríklad dostať informácie, aké alergény jedlá obsahujú. Uvádzanie výživových údajov na potravinách bude povinné až o dva roky, od 13. decembra 2016," informoval ďalej Nemec.
V právomoci členských štátov zatiaľ zostáva rozhodnutie, ktoré informácie na obaloch musia byť uvedené v prípade potravín predávaných voľne a potravín balených v maloobchodných priestoroch. "
Ako povinné môžu štáty určiť len tie údaje, ktoré sú ako povinné vyžadované aj u balených potravín," dodal Nemec.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR