01. apríla 2009

BRATISLAVA 1. apríla (WEBNOVINY) - Na svete je od 2 500 do 40 000 druhov káv rôzneho pôvodu a každý týždeň pribúdajú nové. Dobrá káva je preto zmesou viacerých druhov, uviedol pre novinármi Reinhold Schärf, riaditeľ spoločnosti Alexander Schärf & Söhne. Podľa jeho slov sa výroba dobrej kávy začína už na plantážach - kvalitou pôdy, starostlivosťou o rastliny, ručným zberom plodov - a pokračuje fermentáciou, pražením, mletím a samotnou prípravou nápoja. "Ľudia, ktorí sa starajú o výrobu kávy, musia dodržiavať presne dané recepty, musia byť edukovaní, aby robili kávu správnym spôsobom aj vtedy, ak sa káva zmiešava s mliekom alebo šľahačkou," vysvetlil Schärf. Kvalitu pripraveného espressa si môže otestovať každý - aj keď nepatrí medzi odbornú verejnosť. Dôležitým poznávacím znakom kvalitnej kávy je pena. Mala by byť hrubá od päť do deväť milimetrov a mala by na sebe udržať cukor. Po nasypaní by sa mal postupne prepadať dovnútra šálky a pena by sa po ňom mala opäť spojiť a nemala by zostať "deravá".
Káva má dlhú históriu a nie vždy ju ľudia poznali tak dobre ako dnes. Ako uviedol Schärf, v polovici 16. storočia sa dostala do lekární, pretože ľudia cítili, že im dodáva energiu, ale nevedeli, na čo ju môžu využívať. Lekárnici ju preto predpisovali na recept - najmä ženám na bolesti pri menštruácii, migrény a ďalšie slabosti.
SITA