|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 15.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Leopold
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
01. apríla 2009
Výroba dobrej kávy sa začína na plantážach a končí na stole, tvrdí Schärf
Na svete je od 2 500 do 40 000 druhov káv rôzneho pôvodu a každý týždeň pribúdajú nové. Dobrá káva je preto zmesou viacerých druhov, uviedol pre novinármi Reinhold Schärf, riaditeľ spoločnosti ...
Zdieľať
BRATISLAVA 1. apríla (WEBNOVINY) - Na svete je od 2 500 do 40 000 druhov káv rôzneho pôvodu a každý týždeň pribúdajú nové. Dobrá káva je preto zmesou viacerých druhov, uviedol pre novinármi Reinhold Schärf, riaditeľ spoločnosti Alexander Schärf & Söhne. Podľa jeho slov sa výroba dobrej kávy začína už na plantážach - kvalitou pôdy, starostlivosťou o rastliny, ručným zberom plodov - a pokračuje fermentáciou, pražením, mletím a samotnou prípravou nápoja. "Ľudia, ktorí sa starajú o výrobu kávy, musia dodržiavať presne dané recepty, musia byť edukovaní, aby robili kávu správnym spôsobom aj vtedy, ak sa káva zmiešava s mliekom alebo šľahačkou," vysvetlil Schärf. Kvalitu pripraveného espressa si môže otestovať každý - aj keď nepatrí medzi odbornú verejnosť. Dôležitým poznávacím znakom kvalitnej kávy je pena. Mala by byť hrubá od päť do deväť milimetrov a mala by na sebe udržať cukor. Po nasypaní by sa mal postupne prepadať dovnútra šálky a pena by sa po ňom mala opäť spojiť a nemala by zostať "deravá".
Káva má dlhú históriu a nie vždy ju ľudia poznali tak dobre ako dnes. Ako uviedol Schärf, v polovici 16. storočia sa dostala do lekární, pretože ľudia cítili, že im dodáva energiu, ale nevedeli, na čo ju môžu využívať. Lekárnici ju preto predpisovali na recept - najmä ženám na bolesti pri menštruácii, migrény a ďalšie slabosti.
SITA
Káva má dlhú históriu a nie vždy ju ľudia poznali tak dobre ako dnes. Ako uviedol Schärf, v polovici 16. storočia sa dostala do lekární, pretože ľudia cítili, že im dodáva energiu, ale nevedeli, na čo ju môžu využívať. Lekárnici ju preto predpisovali na recept - najmä ženám na bolesti pri menštruácii, migrény a ďalšie slabosti.
SITA