|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 7.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má René
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Vychutnajte si zabíjačkové chute a vône v pohodlí domova
Jeden z najstarších dedinských zvykov sa opäť vracia, tentoraz v podobe bohatej ponuky domácich výrobkov priamo v Lidli. Nenechajte si ujsť autentickú chuť slovenskej zabíjačky, ktorá vás prenesie do ...
Zdieľať
7.11.2024 (SITA.sk) - Jeden z najstarších dedinských zvykov sa opäť vracia, tentoraz v podobe bohatej ponuky domácich výrobkov priamo v Lidli. Nenechajte si ujsť autentickú chuť slovenskej zabíjačky, ktorá vás prenesie do atmosféry tradičného dedinského zvyku.
Zabíjačky na Slovensku majú hlboké korene, ktoré siahajú stáročia do minulosti a boli neodmysliteľnou súčasťou dedinského života a vidieckej kultúry. Zvyčajne sa konali počas zimy, keď chladné počasie udržiavalo mäso čerstvé a predlžovalo jeho trvanlivosť. Táto udalosť spájala celé komunity – susedia si navzájom pomáhali, čo nielen posilňovalo vzťahy, ale aj uľahčovalo samotný proces.
Zabíjačka nie je vôbec jednoduchá, aj preto ju treba dôkladne naplánovať. Začína sa skoro ráno ešte pred svitaním. Muži preberajú zodpovednosť za omráčenie a zabitie prasaťa, zatiaľ čo ženy pripravujú všetky potrebné prísady, koreniny a náradie k spracovaniu mäsa. Vpich do ošípanej by sa mal vykonať najneskôr do 20 sekúnd po jej omráčení. Čím dlhší prestoj, tým vyššia pravdepodobnosť nedostatočného prekrvenia, čo môže viesť ku krvácaniu do vnútorných orgánov. Nepríjemnosť následne negatívne ovplyvňuje kvalitu orgánov a bravčového mäsa.
Vytekajúca krv sa zachytáva do veľkej misky, potom prelieva do vedra a okamžite mieša, aby sa zabránilo jej zrážaniu. Dôležité je spracovať ju čo najrýchlejšie, pretože zrážanie môže ovplyvniť nielen chuť finálnych produktov, ale aj ich konzerváciu. Kvalitná krv je nevyhnutná k výrobe tradičných špecialít, ako sú klobásy a jaternice. Aj z tohto dôvodu sa kladie veľký dôraz na spracovanie. Precízny a starostlivý prístup zaručuje, že celá zabíjačka prebehne hladko a výsledný produkt bude stáť za to. Aktivitu sprevádzajú rôzne príbehy, rodina či priatelia sú pokope a neraz pribúdajú nezabudnuteľné vtipné zážitky a príhody.
Ak si chcete pripomenúť chuť mladosti alebo ste ešte nezažili pravú tradičnú zabíjačku, teraz máte jedinečnú príležitosť. Od 7.11. do 10.11. nájdete v Lidli pestrý výber domácich lahôdok, ktoré potešia rodinu i susedov v chladnom jesennom počasí. Vychutnajte si sedliacke stehno alebo údené bravčové rebrá v pohodlí domova, nech už ste z dediny alebo z mesta. Nezabudnite ani na bravčovú masť, ktorá k sychravým dňom patrí rovnako. Škvarky, jaternice a mnoho ďalšieho čaká len na vás.
Pikok, Sedliacke stehno, 100g, Lidl, 0,65 €
Údené bravčové mäsové rebrá, 100g, Lidl, 0,45 €
Jav, Bravčová masť, 500g, Lidl, 1,49 €
Informačný servis
Zdroj: SITA.sk - Vychutnajte si zabíjačkové chute a vône v pohodlí domova © SITA Všetky práva vyhradené.
Zabíjačky na Slovensku majú hlboké korene, ktoré siahajú stáročia do minulosti a boli neodmysliteľnou súčasťou dedinského života a vidieckej kultúry. Zvyčajne sa konali počas zimy, keď chladné počasie udržiavalo mäso čerstvé a predlžovalo jeho trvanlivosť. Táto udalosť spájala celé komunity – susedia si navzájom pomáhali, čo nielen posilňovalo vzťahy, ale aj uľahčovalo samotný proces.
Od plánovania až na stôl
Zabíjačka nie je vôbec jednoduchá, aj preto ju treba dôkladne naplánovať. Začína sa skoro ráno ešte pred svitaním. Muži preberajú zodpovednosť za omráčenie a zabitie prasaťa, zatiaľ čo ženy pripravujú všetky potrebné prísady, koreniny a náradie k spracovaniu mäsa. Vpich do ošípanej by sa mal vykonať najneskôr do 20 sekúnd po jej omráčení. Čím dlhší prestoj, tým vyššia pravdepodobnosť nedostatočného prekrvenia, čo môže viesť ku krvácaniu do vnútorných orgánov. Nepríjemnosť následne negatívne ovplyvňuje kvalitu orgánov a bravčového mäsa.
Vytekajúca krv sa zachytáva do veľkej misky, potom prelieva do vedra a okamžite mieša, aby sa zabránilo jej zrážaniu. Dôležité je spracovať ju čo najrýchlejšie, pretože zrážanie môže ovplyvniť nielen chuť finálnych produktov, ale aj ich konzerváciu. Kvalitná krv je nevyhnutná k výrobe tradičných špecialít, ako sú klobásy a jaternice. Aj z tohto dôvodu sa kladie veľký dôraz na spracovanie. Precízny a starostlivý prístup zaručuje, že celá zabíjačka prebehne hladko a výsledný produkt bude stáť za to. Aktivitu sprevádzajú rôzne príbehy, rodina či priatelia sú pokope a neraz pribúdajú nezabudnuteľné vtipné zážitky a príhody.
Spojenie tradície a dostupnosti
Ak si chcete pripomenúť chuť mladosti alebo ste ešte nezažili pravú tradičnú zabíjačku, teraz máte jedinečnú príležitosť. Od 7.11. do 10.11. nájdete v Lidli pestrý výber domácich lahôdok, ktoré potešia rodinu i susedov v chladnom jesennom počasí. Vychutnajte si sedliacke stehno alebo údené bravčové rebrá v pohodlí domova, nech už ste z dediny alebo z mesta. Nezabudnite ani na bravčovú masť, ktorá k sychravým dňom patrí rovnako. Škvarky, jaternice a mnoho ďalšieho čaká len na vás.
Pikok, Sedliacke stehno, 100g, Lidl, 0,65 €
Údené bravčové mäsové rebrá, 100g, Lidl, 0,45 €
Jav, Bravčová masť, 500g, Lidl, 1,49 €
Informačný servis
Zdroj: SITA.sk - Vychutnajte si zabíjačkové chute a vône v pohodlí domova © SITA Všetky práva vyhradené.
<< predchádzajúci článok
SNS odsúdila arogantné správanie Huliaka, vulgarizmy a vydieranie vždy ubližovali národnej politike
SNS odsúdila arogantné správanie Huliaka, vulgarizmy a vydieranie vždy ubližovali národnej politike