Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra

25. januára 2013

Vychádzajú prvé dve časti Pokladov slovenskej kuchyne



Spisovateľka Tamara Heribanová a režisér Jozef Bednárik pokrstili pohánkou prvé dve časti zo série kuchárskych kníh Poklady slovenskej kuchyne autorky Silvie Pilkovej. Recepty prvej ...



Zdieľať
bryndza BRATISLAVA 25. januára (WEBNOVINY) - Spisovateľka Tamara Heribanová a režisér Jozef Bednárik pokrstili pohánkou prvé dve časti zo série kuchárskych kníh Poklady slovenskej kuchyne autorky Silvie Pilkovej.


Recepty prvej časti sú zozbierané z Bratislavy, Záhoria a Podunajska, druhá časť zaznamenáva Považie. Dohromady vyjde osem publikácii, pričom každá bude obsahovať 150 receptov z troch historických regiónov.

"Bola by som veľmi rada, ak by sa tieto dve knižky ocitli v každej slovenskej domácnosti, sú veľkým pokladom,“ zaželala knihám Tamara Heribanová.

"Páči sa mi, že to nie je obligátne haluškovanie a rezňovanie, ale ide o recepty, ktoré sú nezvyklé. Prajem si, aby sa Slovensko vďaka týmto dvom knižkám prebudilo z pizzového ošiaľu,“ povedal krstný otec Jozef Bednárik.

Autorka Silvia Pilková pracovala na knihách od mája minulého roku, pričom recepty získavala cez regionálne občianske združenia, na internete i prostredníctvom rodinných príslušníkov po celom Slovensku.

"Veľmi veľa ľudí mi recepty aj posielalo, odobrovať ich zas museli múzeá a lektori, ktorí sa týmito vecami zaoberajú. Staré recepty sú navyše písané tak, že obsahujú len suroviny bez gramáže a veľmi chabý postup,“ charakterizovala ťažkosti pri zhromažďovaní receptov Pilková.

Okrem všeobecne známych jedál autorka zhromaždila aj netradičné pokrmy zo všetkých kútov a zo starých rodinných archívov.

"Recepty rôznych regiónov sa diametrálne neodlišujú, niektoré jedlá sú si podobné, alebo sa odlišujú postupom či názvom,“ prezradila Pilková pre agentúru SITA. V rôznych vydaniach kníh sa tak môžu recepty opakovať, avšak vyjdú pod tradičným názvom daného regiónu.

Tretia a štvrtá časť série Poklady slovenskej kuchyne obsiahne regióny Dolnej a Hornej Nitry, Tekova, Hontu, Podpoľania a Novohradu.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Smola a Hrušky Topfest Best of tour 2013 : Na narodeniny si prajeme svetový mier!
<< predchádzajúci článok
Foo Fighters plánujú nový album, prezradil Dave Grohl