|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
19. marca 2015
Výborný štartér dňa! Káva s maslom a kokosovým tukom?
Uvedomili ste si niekedy, že keby ste mali iba jednu stotinu centu z každého predaného kilogramu kávy na svete, po polroku prehadzujete bilióny eur, ako Mittal, Abramovič a Gates dohromady.
Zdieľať
Veru, káva patrí stále po rope a liekoch medzi najpredávanejšie potraviny na svete, či kríza, nekríza, studená vojna, svetový mier, recesia, expanzia, móda, či nemóda.
- Káva sa pije všade. V kaviarňach, reštauráciách, v práci, cestou do práce, na dovolenke, v posilňovniach, na pláži, doma, u susedov…
- Káva sa pije kedykoľvek. Ráno, namiesto raňajok, po raňajkách, doobeda, na obed, po obede, poobede, pred večerou, večer, počas diskotéky…
- Káva sa pije akákoľvek. Čierna ako noc, horúca ako láska, biela ako sneh, so šľahačkou ako Mont Blanc, ľadová, frappé, s whiskey, s čokoládou, bez kofeínu, piccolo, turek, odporná vodnatá, kyslá, sladká, sýta a zamatová…
- Káva sa pije s kýmkoľvek. S nikým, s manželom, milencom, kamarátkou, mamou, na skype so synom, obchodným partnerom, kolegom, klientom…
Každý má pre pitie kávy svoje dôvody, väčšinou je to asociácia s naštartovaním tela, potrebou mentálneho a fyzického výkonu, koncentrácie, u iných sa spája naopak s pohodou, potrebou chvíľkového relaxu, ďalším jednoducho chutí. Káve sa dokonca venovala jedna 200-dielna telenovela, kde Paloma tak poctivo zbierala kávu, až sa prezbierala k svojmu životnému šťastiu s majiteľom kávových plantáží a zbierali ju spolu šťastne až do smrti.
Za čo môže koza
Prvé informácie o káve sa zachovali v legendách. Jedna z nich hovorí o chudobnom pútnikovi z Etiópie, ktorý sa v 15. storočí vyčerpaný zastavil pri neznámom kríku obsypanom suchými bobuľami. Chcel založiť oheň a prikladal si vetvičkami z kríka. Zaujala ho vôňa čiastočne spálených bobúľ. Vzal ich zopár, rozdrvil kameňmi a pridal do vody. Po chvíli pocítil sviežosť a silu. A tak nazval tento ker cahuha, čo znamená sila.
Podľa inej legendy ľudia objavili účinky kávy inak. Pastier kôz Chaldi si všimol, že jeho stádo je nezvyčajne čulé a plné energie. Keď zistil, že spásajú zvláštne kríky, ochutnal bobule aj on. S objavom sa zveril opátovi, ten však považoval rastlinu za hrozbu a hodil bobule do ohňa. Vôňa kávy sa uvoľnila a očarený opát si z bobúľ uvaril nápoj. Neskôr ho podával aj mníchom, aby boli pri dlhých modlitbách svieži.
Nech je pravdivá hociktorá z legiend, faktom zostáva, že kávové zrná pochádzajú z Etiópie a za objav kávy vďačíme Arabom.
Zdroj antioxidantov
Najčastejšie a najlepšie preskúmanou zložkou kávy je kofeín. Kávové zrná však obsahujú takmer dvesto ďalších zložiek, ktoré majú na ľudský organizmus pozitívny vplyv. Sú to najmä antioxidanty.
Doktor Peter Minárik vysvetľuje:
„Prebytočné voľné radikály spôsobujú starnutie buniek a poškodzovanie tkaniva. Je veľmi pravdepodobné, že prispievajú k vzniku degeneratívnych a zápalových ochorení. Tento jav je v odbornej terminológii označovaný ako oxidačný stres a práve antioxidanty mu dokážu zabrániť.“
Káve, jej účinkom a pozitívnemu prínosu v prevencii a zníženiu rizika pri chorobách (ako cukrovka 2.typu, rakovina, ochorenia pečene, Parkinsonova choroba) sa venujú mnohé štúdie. Káva údajne obsahuje 4x viac antioxidantov ako zelený čaj, hovoria výsledky výskumu vo Švajčiarsku a výsledky štúdie, ktorá bola uverejnená v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry. Táto ďalej hovorí, že káva je tiež pred kakaom, bylinnými čajmi a červeným vínom. Samozrejme, obsah antioxidantov sa líši na type zŕn, úrovňou rozpustnosti v pohári, metódou varenia, časom a množstvom použitej kávy.
Nie je však káva ako káva a tu je náš problém
Predstavte si, že si kúpite paradajku v supermarkete a očakávate od nej výživu, akoby bola zo záhradky. Rovnaký princíp platí aj pri organickej káve v porovnaní s tou bežnou. Navyše, ak si káva odnesie čo i len 10% plesne zo zárodku a navyše ak je upražená príliš dočierna, nemôžete sa čudovať, že je horká a neurobí Vám najlepšie na žalúdku. Tým sa nielen nenaplnia výsledky vyššie spomínaných štúdií, ešte si aj uškodíte.
Celkové množstvo chemikálií, pesticídov a konzervačných látok, ktoré sa použije počas pestovania a v procese spracovania, výrazne ovplyvňuje celkovú biologickú hodnotu našej stravy, a teda aj kávy. Veď vyskúšajte si nechať v jednej nádobe paradajku zo záhrady a v druhej paradajku kúpenú v supermarkete.
- Obrátili sme sa na slovenského experta na kávu Dušana Plichtu, ktorý navštevuje plantáže a pražiarne v Brazílii, ako dosiahnuť maximum toho, čo dokonalá káva poskytuje?
V prvom rade, je dôležité uvedomiť si, že káva to vôbec nie je len kofeín. Najväčšie tajomstvo pozitívnych účinkov kávy na naše zdravie je ukryté práve v esenciálnych olejoch. Aj preto, chceme z našej kávy dostať do šálky čo najčistejšiu zmes olejov a vody. Tak ako aj pri výbere jedla, tak aj pri káve potrebujem zabezpečiť top kvalitu od producenta až k samotnému konzumentovi, prípravu kávy nevylučujúc. Preto keď sa rozprávame o dokonalej káve, tak nestačí len výber nejakých Bio zŕn. Oveľa dôležitejšie v celom procese môže byť práve spracovanie kávy a najmä jej praženie. Práve v tomto bode totiž pridávame káve najväčšiu hodnotu, alebo ju môžeme zároveň aj celú znehodnotiť. Preto je dobré vybrať si čerstvo a správne praženú výberovú kávu, ktorá sa z bežnými komerčnými ani nedá porovnávať. Je to iný svet.
- Dušan, Vy si nielen dávate dokonalú kávu vyrábať priamo v Brazílii. Vy ju dokonca odporúčate ako prvý štartér dňa spolu s kokosovým tukom, alebo pravým maslom. Čo táto kombinácia spôsobuje v dopoludňajších hodinách a čo človeku dáva?
Aj keď sa mnohým ľuďom zdá byť táto kombinácia šialená, opak je pravdou. My už teraz v rámci výživy vieme, že jednou z najhodnotnejších potravín sú pre nás práve inteligentné tuky. Často sa jedná o saturované tuky, s krátkymi väzbami, ktoré vôbec nezaťažujú pankreas a telo je schopné spracovať ich pre energiu. Zároveň ho tak učíme tuky aj páliť a využívať ako efektívny zdroj energie. Posilňujeme a trénujeme tak náš tukový metabolizmus, čím zabezpečíme naše efektívnejšie fungovanie bez rizík priberania, cukrovky, ale aj ďalších civilizačných chorôb. Čerešničkou na torte je fakt, že tak dokážete zabezpečiť čiastočne hladovanie, bez pocitov nervozity a extrémneho hladu. Takéto hladovanie je pre naše telo veľmi prospešné…
- V tejto nadväznosti sa opýtam aj na doporučenie pre redukciu váhy, športovcov a tých, ktorí potrebujú kávu kombinovať so športovou aktivitou – kedy kávu a prečo?
Káva je skvelý nápoj pre zdravú stimuláciu pred tréningom. Okrem toho, že vás nakopne a podporí dlhšiu výdrž počas tréningu, tak prispieva aj k pravidelnému spúšťaniu detoxikácie v organizme a bojuje tak proti oxidačnému stresu, ktorý vzniká aj pri mnohých športoch. Dôležité je uvedomiť si ako káva reguluje Mtor cestu v organizme, čo v preklade znamená, že nie je vhodné konzumovať kávu do hodiny po tréningu, kedy chceme, aby sa Mtor prejavil (Mtor je metabolická cesta, ktorá zaručuje rast a regeneráciu svalov-pozn.autora). Dôležité je akceptovať aj individuálnu znášanlivosť kofeínu a dávkovať si 2-3 dávky v adekvátnom množstve. Aj preto viac odporúčam menšie espresso dávky, hoci aj viac krát počas dňa.
- Mnoho ľudí kávu netoleruje, cítia sa prekyslení, je im nevoľno na žalúdku, prípadne ich preháňa. Je to dané nekvalitnou kávou, nevhodnou kombináciou, alebo kávu ich organizmus jednoducho odmieta?
Náš organizmus prirodzene odmieta, alebo bojuje zo všetkým, čo je toxické. Z tohto pohľadu je káva rizikový nápoj, pretože bežné komerčné kávy organizmus skôr toxikujú a oslabujú. Či je to už obsahom akrylamidov, plesní, alebo vďaka zlému praženiu nerozložených kyselín, bežná komerčná káva, či instantné „kávy“ sú veľmi problematické. Poznám viacero prípadov ľudí, ktorí keď odhalili tajomstvo organickej a bezchybnej kávy, tak prišli na to, že problém nie je samotná káva ako úžasný komplexný nápoj, ale jej kvalita a spracovanie. To čo u nás vo väčšinovom trhu zaostáva…