|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
17. augusta 2018
Všetko po ruke: 7 riešení pre úspešné usporiadanie kuchyne
Veľkolepý interiér kuchyne je snom každej jednej ženy alebo aj muža, ktorí v nej trávia veľké množstvo času.
Zdieľať
Zväčša sa jej venuje však len veľmi málo pozornosti, čo je obrovskou chybou, pretože práve v týchto priestoroch sa vytvárajú tie najlepšie kulinárske špeciality. Ak je preto vašou túžbou tieto veci zmeniť a napraviť k lepšiemu, mali by ste začať plánovaním správneho rozmiestnenia kuchyne a spotrebičov, ktoré tvoria jej súčasť.
Aby boli všetky potrebné položky k dispozícii, je nutné zvážiť každý jeden detail a ideálne ešte pred kúpou novej kuchyne. Dôležité je, že kompetentné usporiadanie nábytku a spotrebičov v týchto priestoroch vytvorí útulnú atmosféru a umožní správne a optimálne využívanie každého jedného centimetra modernej kuchyne.
Ergonómia
Možno si to ani neuvedomujete, ale ergonómia priestorov a doplnkov našej dennej potreby je viac než nutná. Často je ale spojenie úžitku s dokonalým dizajnom a prijateľnou cenou spotrebičov veľkým problémom, no správne usporiadanie a špičková umývačka riadu Beko môže toto vaše zmýšľanie zmeniť. Musíte ale začať.
Po prvé, je dôležité si určiť zóny, v ktorých budete fungovať a úspešne ich potom rozdeliť. A práve podľa pravidiel ergonómie si môžete v kuchyni vytvoriť naozaj príjemné podmienky. Vždy ale pamätajte na osobné potreby - niečo, čo je pre vás vhodné a nevyhnutne užitočné. Rozloženie kuchyne môže byť jednoradové, dvojradové, v tvare písmena L, v tvare U alebo ostrova - každý z nich má svoje vlastné využitie a podmienky.
Pracovný trojuholník je rozumným riešením aj pre dizajnérov
Ide o jeden zo spôsobov vhodného usporiadania kuchyne a spotrebičov v nej. Hlavné komponenty pracovného trojuholníka sú:
- chladiaca časť - chladnička;
- zóna čistenia - umývadlo alebo umývačka;
- varná zóna - sporák.
Umývadlo je stredom tohto trojuholníka, po stranách je chladnička a sporák. Toto usporiadanie je vhodné pre každú jednu miestnosť kuchyne. A aj profesionálne zdatní návrhári používajú na zlepšenie ergonómie v kuchyni a pohybu "pravidlo trojuholníka". Kompetentné usporiadanie spotrebičov a iných doplnkov vám v budúcnosti umožní sa v týchto priestoroch cítiť komfortne.
Vstavané spotrebiče
V rámci úspory miesta môžete pri správnom rozložení kuchyne využiť vstavané rúry, umývačky riadu alebo chladničky. Spotrebiče, ktoré sú priamo vsadené do kuchynskej linky, sú v súčasnosti naozaj dokonalou voľbou, a to nie len pre majiteľov kuchýň s menšou rozlohou. Ušetríte tak priestor, ktorý sa bude navyše ľahko udržiavať v čistote a dokonale vyzerať.
Predtým, než všetko umiestnite na svoje miesto, premýšľajte aj nad tým, ako často používate toastovače, chlebník, kávovar, panvice a všeobecne to, aké jedlá najčastejšie varíte. Potom analyzujte veľkosť vašej kuchyne a rozhodnite sa, čo môže byť v nej umiestnené. Na základe toho bude pre vás jednoduchšie si vybrať, čo skryť a na čo by ste chceli naopak neustále vidieť.
Vždy dbajte na ideálny prístup
Aj samotní výrobcovia kuchýň a elektrických spotrebičov berú do úvahy hodnotu času každej gazdinky, takže aj jednotlivé súpravy sú už vybavené kompaktnejšie. Nezabudnite si ale v časti varnej zóny umiestniť najmä koreniny a všetky veci, ktoré k tejto činnosti potrebujete. Rovnako postupujte aj pri umývadle a chladničke tak, aby bolo všetko po ruke.
Pozor na váhu doplnkov
Kuchyňa je miestom, kde sa za celý rok nahromadí niekoľko kilogramov potravín a iných vecí. Nosnosť nie je však neobmedzená, a preto to zbytočne nepreháňajte. Rovnomerné rozloženie vám a vašej kuchyni prospeje.
V spodných skrinkách je preto vždy lepšie skladovať objemné hrnce a panvice. Usporiadajte ich ale tak, aby v zóne prístupu boli často používané položky. Korenie a ďalšie drobné predmety by mali byť, ako sa hovorí, na očiach, v zásuvkách alebo vrchných skrinkách, ktoré tak neutrpia váhou.
Nájdite si jedno miesto
Ak si chcete skrátiť dobu vyhľadávania a zjednodušiť proces využívania kuchyne, uložte si veci na jednom mieste, ktorému zostanete "verní". Toto jednoduché riešenie je zárukou šetrenia času a nervov. Navyše môžete na tieto účely využiť všetky druhy organizátorov.
Ako vidíte, v tejto situácií je podať niekomu jednotný vzorec na konkrétne usporiadanie dosť náročné, pretože každá jedna osoba sa v kuchyni pohybuje inak a vie najlepšie, čo vyhovuje jej potrebám. Niektoré veci sa ale oplatí vyskúšať a možno aj malé pripomenutie vám môže život v kuchyni zlepšiť.