|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
15. júna 2012
Všetko, čo by ste mali vedieť o olivách
Môžu byť zelené, čierne, fialové alebo hnedé, veľké či malé, ale vždy sú spájané s nezameniteľnou chuťou. Sú plné slnka, ale aj výživných látok. Olivy sú prastarou potravinou ...
Zdieľať
BRATISLAVA 15. júna - Môžu byť zelené, čierne, fialové alebo hnedé, veľké či malé, ale vždy sú spájané s nezameniteľnou chuťou. Sú plné slnka, ale aj výživných látok.
Olivy sú prastarou potravinou a olivovníky sa pestujú približne od roku 3000 pred naším letopočtom predovšetkým v oblasti Stredomoria.
Prečítajte si, čo všetko obsahujú, k čomu sa hodia aj ako sa dajú pripraviť. Možno budete prekvapení, s akými potravinami sa dajú kombinovať a stále pritom chutia výborne.
Olivy pristanú aj zdraviu
Vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín preventívne pôsobia na vznik srdcových ochorení a znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Početné štúdie dokazujú, že ľudia konzumujúci množstvo mononenasýtených tukov majú nižšiu pravdepodobnosť ochorenia srdca.
Sú tiež významným zdrojom vitamínov A a B, draslíka, železa alebo jódu.
Aj preto sú stále častejšou súčasťou zdravého životného štýlu, ako aj známej stredomorskej diéty založenej na vyváženom príjme plnohodnotných a kvalitných potravín.
A to nie je zďaleka všetko – olivy potešia i svojou kalorickou hodnotou. Sto gramov olív predstavuje iba 150 kilokalórií, pričom čierne olivy ich dokonca obsahujú ešte menej než olivy zelené.
„V porovnaní s tradičnými slovenskými pochutinami, ako sú oriešky, čipsy alebo čokoláda s obsahom asi 500 kilokalórií v sto gramoch, sú španielske olivy jednoznačnou zdravou voľbou vo chvíľach, keď dostanete chuť na niečo dobré,“ povedala odborníčka na výživu Oľga Červenková.
Olivy a oleje z nich vyrobené obsahujú množstvo prospešných rastlinných látok vrátane tokoferolov, flavonoidov, antokyanínov, sterolov a polyfenolov. Polyfenoly majú protizápalové účinky, zlepšujú funkciu imunitného systému, pomáhajú chrániť DNA pred poškodením a chránia kardio-vaskulárny systém.
Rozdiely medzi olivami
Ak si myslíte, že čierne olivy pochádzajú z iných druhov olivovníkov než tie zelené, ste na omyle. Rozdiel je len v zrelosti. Farba olív, ktoré sa dostanú na váš stôl, závisí od toho, v akom momente ich obrali. Zelené olivy sú slanšie, pretože keďže v čase oberania nie sú celkom zrelé, dlhšie si poležia v slanom nálene. Tie čierne sa vyznačujú mäkkosťou, sladšou chuťou a ľahším rozplývaním sa na jazyku.
Iné druhy olív sa používajú na výrobu olivového oleja a iné sú určené na konzumáciu. Stolové olivy sa ľahšie oddeľujú od kôstky a sú oveľa dužinatejšie, kým tie, z ktorých je neskôr olej, obsahujú viac tuku a dužina pevne obopína kôstku.
Olivy sa napĺňajú desiatkami druhov plniek. Napríklad, v Španielsku ich používajú viac ako 60 a prispôsobujú ich tomu, do akej krajiny ich vyvážajú. Španieli obľubujú olivy plnené ančovičkami a paprikou, Mexičania zas čili papričkami, k nám na Slovensko sa dostávajú aj plnky z citróna či syra.
Miešajte chute
Olivy sa hodia doslova ku všetkému a pri príprave jedál dokážu uspokojiť všetky štyri základné chute.
Neverili by ste, ako výborne dopĺňajú hrozienka alebo čokoládu. Slanosť podčiarknete pri zmiešaní s údeným lososom, horkosť im dodá rukola s kúskami syra a zavárané uhorky, citrón či limetky zase podporia ich kyslosť.
Pre španielskeho šéfkuchára Enriqueho Sanchéza sú olivy aj symbolom priateľstva, pretože ich zdieľame s tými najbližšími aj s dobrými známymi.
Milovník dobrého jedla, ktorý má v Španielsku vlastný televízny program o varení s názvom Cómetelo, tvrdí, že nové chute by sa nikdy nemali skúšať s prázdnym žalúdkom. „Potom nevychutnávame chuť, ale uspokojujeme hlad,“ vysvetlil.
Pri prezentácii španielskych olív v Bratislave predviedol niekoľko svojich receptov na vynikajúce olivové šaláty. Nezľaknite sa netradičných spojení a vychutnajte si recepty od odborníka.
Všetky uvedené ingrediencie prui každom z nich len jednoducho zmiešajte vo väčšej miske. Ako hovorí Enrique Sanchéz, pri jedle je hranicou len naša fantázia, takže ak by ste si ich chceli upraviť podľa vlastného gusta, nič nepokazíte.
Variácie na horúce letné dni
1. LETNÁ OLIVOVÁ VARIÁCIA
* 75 g zelených olív
* 75 g čiernych olív
* 50 g chleba nakrájaného na kocky
* ¼ červenej cibule
* 100 g syra Manchego alebo iného zrejúceho syra nakrájaného na kocky
* 5 cherry rajčín
* niekoľko lístkov bazalky
* trochu olivového oleja na dochutenie
2. OLIVOVÝ MIX NEZVYČAJNÝCH CHUTÍ
* 75 g zelených olív
* 75 g čiernych olív
* 5 mladých cesnakov (s vňaťou)
* 100 g mäkkého syra
* 15 bobúľ hrozna (zelené a čierne)
* niekoľko mandlí
* trochu olivového oleja na dochutenie
Keď potrebujete niečo naozaj extra
3. ČIERNE OLIVY S PLODMI MORA
* 150 g čiernych olív
* 10 malých uvarených mušlí
* 10 ks kreviet
* 50 g grilovanej červenej papriky
* šťava z limetiek
* niekoľko lístkov žeruchy
* olivový olej
4. OLIVOVÁ VARIÁCIA NA ŠPECIÁLNU PRÍLEŽITOSŤ
* 75 g zelených olív
* 75 g čiernych olív
* 100 g údeného lososa
* 50 g opečeného toustového chleba nakrájaného na kocky
* kapari
* kúsok pomaranča
* vetvička kôpru
* trochu olivového oleja na dochutenie
5. SLADKÁ OLIVOVÁ VARIÁCIA
* 150 g čiernych olív
* 75 g bielej čokolády
* trochu tymianu
* trochu ružového korenia
Aby ste si užili leto čo najdlhšie – olivové recepty na jesenné dni
6. OLIVOVÉ BABIE LETO
* 150 g čiernych olív
* 100 g kozieho syra
* 50 g grilovanej červenej papriky
* niekoľko vlašských orechov
* štipka rasce
* trochu olivového oleja
7. ZELENÉ OLIVY S PRÍCHUŤOU HORČICE A MEDU
* 150 g španielskych zelených olív
* 100 g údenej tresky
* 8 ks sušených paradajok
* niekoľko arašidov
* vetvička tymiánu
* 1 polievková lyžica horčice
* 1 polievková lyžica medu
* olivový olej
Foto: 1st Class Agency
Olivy sú prastarou potravinou a olivovníky sa pestujú približne od roku 3000 pred naším letopočtom predovšetkým v oblasti Stredomoria.
Prečítajte si, čo všetko obsahujú, k čomu sa hodia aj ako sa dajú pripraviť. Možno budete prekvapení, s akými potravinami sa dajú kombinovať a stále pritom chutia výborne.
Olivy pristanú aj zdraviu
Vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín preventívne pôsobia na vznik srdcových ochorení a znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Početné štúdie dokazujú, že ľudia konzumujúci množstvo mononenasýtených tukov majú nižšiu pravdepodobnosť ochorenia srdca.
Sú tiež významným zdrojom vitamínov A a B, draslíka, železa alebo jódu.
Aj preto sú stále častejšou súčasťou zdravého životného štýlu, ako aj známej stredomorskej diéty založenej na vyváženom príjme plnohodnotných a kvalitných potravín.
A to nie je zďaleka všetko – olivy potešia i svojou kalorickou hodnotou. Sto gramov olív predstavuje iba 150 kilokalórií, pričom čierne olivy ich dokonca obsahujú ešte menej než olivy zelené.
„V porovnaní s tradičnými slovenskými pochutinami, ako sú oriešky, čipsy alebo čokoláda s obsahom asi 500 kilokalórií v sto gramoch, sú španielske olivy jednoznačnou zdravou voľbou vo chvíľach, keď dostanete chuť na niečo dobré,“ povedala odborníčka na výživu Oľga Červenková.
Olivy a oleje z nich vyrobené obsahujú množstvo prospešných rastlinných látok vrátane tokoferolov, flavonoidov, antokyanínov, sterolov a polyfenolov. Polyfenoly majú protizápalové účinky, zlepšujú funkciu imunitného systému, pomáhajú chrániť DNA pred poškodením a chránia kardio-vaskulárny systém.
Rozdiely medzi olivami
Ak si myslíte, že čierne olivy pochádzajú z iných druhov olivovníkov než tie zelené, ste na omyle. Rozdiel je len v zrelosti. Farba olív, ktoré sa dostanú na váš stôl, závisí od toho, v akom momente ich obrali. Zelené olivy sú slanšie, pretože keďže v čase oberania nie sú celkom zrelé, dlhšie si poležia v slanom nálene. Tie čierne sa vyznačujú mäkkosťou, sladšou chuťou a ľahším rozplývaním sa na jazyku.
Iné druhy olív sa používajú na výrobu olivového oleja a iné sú určené na konzumáciu. Stolové olivy sa ľahšie oddeľujú od kôstky a sú oveľa dužinatejšie, kým tie, z ktorých je neskôr olej, obsahujú viac tuku a dužina pevne obopína kôstku.
Olivy sa napĺňajú desiatkami druhov plniek. Napríklad, v Španielsku ich používajú viac ako 60 a prispôsobujú ich tomu, do akej krajiny ich vyvážajú. Španieli obľubujú olivy plnené ančovičkami a paprikou, Mexičania zas čili papričkami, k nám na Slovensko sa dostávajú aj plnky z citróna či syra.
Miešajte chute
Olivy sa hodia doslova ku všetkému a pri príprave jedál dokážu uspokojiť všetky štyri základné chute.
Neverili by ste, ako výborne dopĺňajú hrozienka alebo čokoládu. Slanosť podčiarknete pri zmiešaní s údeným lososom, horkosť im dodá rukola s kúskami syra a zavárané uhorky, citrón či limetky zase podporia ich kyslosť.
Pre španielskeho šéfkuchára Enriqueho Sanchéza sú olivy aj symbolom priateľstva, pretože ich zdieľame s tými najbližšími aj s dobrými známymi.
Milovník dobrého jedla, ktorý má v Španielsku vlastný televízny program o varení s názvom Cómetelo, tvrdí, že nové chute by sa nikdy nemali skúšať s prázdnym žalúdkom. „Potom nevychutnávame chuť, ale uspokojujeme hlad,“ vysvetlil.
Pri prezentácii španielskych olív v Bratislave predviedol niekoľko svojich receptov na vynikajúce olivové šaláty. Nezľaknite sa netradičných spojení a vychutnajte si recepty od odborníka.
Všetky uvedené ingrediencie prui každom z nich len jednoducho zmiešajte vo väčšej miske. Ako hovorí Enrique Sanchéz, pri jedle je hranicou len naša fantázia, takže ak by ste si ich chceli upraviť podľa vlastného gusta, nič nepokazíte.
Variácie na horúce letné dni
1. LETNÁ OLIVOVÁ VARIÁCIA
* 75 g zelených olív
* 75 g čiernych olív
* 50 g chleba nakrájaného na kocky
* ¼ červenej cibule
* 100 g syra Manchego alebo iného zrejúceho syra nakrájaného na kocky
* 5 cherry rajčín
* niekoľko lístkov bazalky
* trochu olivového oleja na dochutenie
2. OLIVOVÝ MIX NEZVYČAJNÝCH CHUTÍ
* 75 g zelených olív
* 75 g čiernych olív
* 5 mladých cesnakov (s vňaťou)
* 100 g mäkkého syra
* 15 bobúľ hrozna (zelené a čierne)
* niekoľko mandlí
* trochu olivového oleja na dochutenie
Keď potrebujete niečo naozaj extra
3. ČIERNE OLIVY S PLODMI MORA
* 150 g čiernych olív
* 10 malých uvarených mušlí
* 10 ks kreviet
* 50 g grilovanej červenej papriky
* šťava z limetiek
* niekoľko lístkov žeruchy
* olivový olej
4. OLIVOVÁ VARIÁCIA NA ŠPECIÁLNU PRÍLEŽITOSŤ
* 75 g zelených olív
* 75 g čiernych olív
* 100 g údeného lososa
* 50 g opečeného toustového chleba nakrájaného na kocky
* kapari
* kúsok pomaranča
* vetvička kôpru
* trochu olivového oleja na dochutenie
5. SLADKÁ OLIVOVÁ VARIÁCIA
* 150 g čiernych olív
* 75 g bielej čokolády
* trochu tymianu
* trochu ružového korenia
Aby ste si užili leto čo najdlhšie – olivové recepty na jesenné dni
6. OLIVOVÉ BABIE LETO
* 150 g čiernych olív
* 100 g kozieho syra
* 50 g grilovanej červenej papriky
* niekoľko vlašských orechov
* štipka rasce
* trochu olivového oleja
7. ZELENÉ OLIVY S PRÍCHUŤOU HORČICE A MEDU
* 150 g španielskych zelených olív
* 100 g údenej tresky
* 8 ks sušených paradajok
* niekoľko arašidov
* vetvička tymiánu
* 1 polievková lyžica horčice
* 1 polievková lyžica medu
* olivový olej
Foto: 1st Class Agency