![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Sobota 22.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Etela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
27. júna 2018
Vo vlastivednom múzeu v Galante prednášalo o histórii pivovarníctva
Ilustračná snímka.
Zdieľať

„V prednáške historika múzea sa mohli oboznámiť s históriu výroby piva a pivovarníctva v rôznych historických obdobiach, vývojom výroby piva na Slovensku počnúc výberom a pestovaním surovín a končiac pri finálnom produkte, ktorý je neoddeliteľne spojený s prevádzkovaním krčiem, hostincov a výčapov," informovala TASR Izabela Danterová z Vlastivedného múzea v Galante.
Tribečské múzeum v Topoľčanoch sa od 80. rokov 20. storočia špecializuje na výskum a dokumentáciu chmeliarstva, sladovníctva a pivovarníctva v celoslovenskom rozsahu. Pivo a jeho výroba sú známe od nepamäti, pričom svoju popularitu si získalo vďaka dostupnosti základnej výrobnej suroviny - obilia, jednoduchosti prípravy či nízkej cene. K jeho rozšíreniu prispela aj chuť a obsah látok priaznivých pre zdravie. Pre viaceré civilizácie v minulosti predstavoval pivný mok dôležitú zložku stravy privilegovaných i nižších sociálnych vrstiev.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR