|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 15.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Leopold
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
31. októbra 2021
Vo veku 93 rokov zomrel Ado Campeol, prezývaný bol aj otec tiramisu
Vo veku 93 rokov zomrel Ado Campeol, ktorého talianske médiá roky prezývali „otec tiramisu“. Informoval o tom spravodajský portál BBC. Campeol bol ...
Zdieľať
31.10.2021 - Vo veku 93 rokov zomrel Ado Campeol, ktorého talianske médiá roky prezývali „otec tiramisu“. Informoval o tom spravodajský portál BBC.
Campeol bol majiteľom reštaurácie Le Beccherie v severotalianskom Trevisiu, kde slávny dezert vymyslela jeho manželka a šéfkuchár. Koláč obsahujúci piškóty nasiaknuté kávou a mascarpone, bol pridaný do ich ponuky v roku 1972, ale rodina si ho nikdy nenechala patentovať.
O pôvode tiramisu sa vedú dlhodobé spory. Existujú dokonca tvrdenia, že sa podávalo ako afrodiziakum v nevestinci v spomenutom meste Trevisio. Všeobecne sa však uznáva, že recept vymysleli v Campeolovej reštaurácii.
Podľa „spoluvynálezcu“ dezertu, šéfkuchára Roberta Linguanotta, bolo tiramisu výsledkom nehody pri výrobe vanilkovej zmrzliny. Linguanotto nechtiac pridal mascarpone do misky s vajíčkami a cukrom, a keď si všimol príjemnú chuť vyšľahanej zmesi, povedal to Campeolovej manželke Albe. Dvojica potom recept zdokonalila pridaním piškót namočených v káve a dezert na záver posypala kakaom.
Tiramisu sa objavilo v médiách v roku 1981 a odvtedy sa stalo jedným z najznámejších talianskych dezertov.
Zdroj: Webnoviny.sk - Vo veku 93 rokov zomrel Ado Campeol, prezývaný bol aj otec tiramisu © SITA Všetky práva vyhradené.
Campeol bol majiteľom reštaurácie Le Beccherie v severotalianskom Trevisiu, kde slávny dezert vymyslela jeho manželka a šéfkuchár. Koláč obsahujúci piškóty nasiaknuté kávou a mascarpone, bol pridaný do ich ponuky v roku 1972, ale rodina si ho nikdy nenechala patentovať.
O pôvode tiramisu sa vedú dlhodobé spory. Existujú dokonca tvrdenia, že sa podávalo ako afrodiziakum v nevestinci v spomenutom meste Trevisio. Všeobecne sa však uznáva, že recept vymysleli v Campeolovej reštaurácii.
Podľa „spoluvynálezcu“ dezertu, šéfkuchára Roberta Linguanotta, bolo tiramisu výsledkom nehody pri výrobe vanilkovej zmrzliny. Linguanotto nechtiac pridal mascarpone do misky s vajíčkami a cukrom, a keď si všimol príjemnú chuť vyšľahanej zmesi, povedal to Campeolovej manželke Albe. Dvojica potom recept zdokonalila pridaním piškót namočených v káve a dezert na záver posypala kakaom.
Tiramisu sa objavilo v médiách v roku 1981 a odvtedy sa stalo jedným z najznámejších talianskych dezertov.
Zdroj: Webnoviny.sk - Vo veku 93 rokov zomrel Ado Campeol, prezývaný bol aj otec tiramisu © SITA Všetky práva vyhradené.
nasledujúci článok >>
Topiaci sa ľadovec v Antarktíde dostane meno, má symbolizovať miesto boja za budúcnosť planéty
Topiaci sa ľadovec v Antarktíde dostane meno, má symbolizovať miesto boja za budúcnosť planéty