|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
22. júna 2010
Vitamíny skupiny B súvisia s depresiami u starších
IlU starších dospelých ľudí s pomerne malým príjmom vitamínov B6 a B12, sa môže vyskytnúť vyššie riziko rozvinutia depresie, ako u ľudí s vyšším ...
Zdieľať
Ilustračné foto
SITA/hostovka.cz
BRATISLAVA 22. júna (WEBNOVINY) U starších dospelých ľudí s pomerne malým príjmom vitamínov B6 a B12, sa môže vyskytnúť vyššie riziko rozvinutia depresie, ako u ľudí s vyšším príjmom živín, uvádza najnovšia štúdia.
Vedci zistili, že medzi 3 500 dospelými, ktorých podrobili viac ako desať rokov trvajúcej štúdii, sa riziko rozvinutia symptómov depresie znížilo o dve percentá na každý 10-miligramový nárast denného príjmu vitamínu B6 z jedla a doplnkových zdrojov. Pri vitamíne B12 zistili rovnaké výsledky pri náraste príjmu vitamínu o 10 mikrogramov denne. Vedci zistenia publikovali v časopise American Journal of Clinical Nutrition.
Hlavným nedostatkom predchádzajúcich štúdií bolo, že sa zameriavali na skúmanie ľudí v istom časovom bode a nesledovali ich počas niekoľkých rokov, čo bol dôvod, pre ktorý nebolo zrejmé, či sa nižší príjem vitamínu B objavil pred alebo až po depresii. Najnovšia štúdia však skúmala veľkú skupinu ľudí počas dvanástich rokov a za ten čas niekoľkokrát zisťovala symptómy depresie, uviedla vedúca výskumu Kimberly Skarupski z Rush University Medical Center v Chicagu. Štúdia podporuje tvrdenia, že relatívne nízky príjem vitamínov B, môže u niektorých ľudí prispieť k rozvinutiu depresie. Skarupski s kolegami však uvádza, že výsledky výskumu by sa mali interpretovať opatrne, pretože konzumácia vitamínov účastníkov štúdie môže súvisieť aj s inými faktormi, ako je celkovo zdravá životospráva.
Do štúdie sa zapojilo 3 500 dospelých z oblasti Chicaga, ktorí mali najmenej 65 rokov a na začiatku štúdie netrpeli depresiami. Konzumáciu kyseliny listovej (vitamín B9) a vitamínov B6 a B12 odhadli na základe ich odpovedí na detailný stravovací dotazník. Následne ich počas nasledujúcich viac než desiatich rokov pravidelne podrobovali testom na depresie. Výskumníci zistili, že asi 11 - 14 percent účastníkov vykazovalo počas výskumu symptómy klinickej depresie. Keď sa vedci zamerali na spojitosť medzi ochorením a vitamínmi skupiny B zistili, že riziko sa vo všeobecnosti znížilo, keď narástla konzumácia vitamínov B6 alebo B12. Uvedené spojenie sa nemenilo ani keď výskumný tím vzal do úvahy celý rad iných faktorov, ako bola rasa, vzdelanie, finančné zabezpečenie, užívanie antidepresív či fajčenie a pitie alkoholu.
Podľa Skarupskej výsledky štúdie naznačujú, že starší dospelí ľudia by sa mali starať o to, ako sa stravujú. Vitamín B6 sa nachádza v rôznych druhoch jedál, napríklad vo fazuli, zemiakoch, banánoch, chudom mäse či v niektorých druhoch rýb ako je tuniak alebo losos. Odporúčaná denná dávka vitamínu B6 pre mužov starších ako 50 rokov je 1,7 miligramu a pre ženy 1,5 miligramu. Medzi jedlá s prirodzene vysokým obsahom vitamínu B12 patrí hovädzie mäso, losos, pstruh a mliečne výrobky.
SITA/Reuters
BRATISLAVA 22. júna (WEBNOVINY) U starších dospelých ľudí s pomerne malým príjmom vitamínov B6 a B12, sa môže vyskytnúť vyššie riziko rozvinutia depresie, ako u ľudí s vyšším príjmom živín, uvádza najnovšia štúdia.
Vedci zistili, že medzi 3 500 dospelými, ktorých podrobili viac ako desať rokov trvajúcej štúdii, sa riziko rozvinutia symptómov depresie znížilo o dve percentá na každý 10-miligramový nárast denného príjmu vitamínu B6 z jedla a doplnkových zdrojov. Pri vitamíne B12 zistili rovnaké výsledky pri náraste príjmu vitamínu o 10 mikrogramov denne. Vedci zistenia publikovali v časopise American Journal of Clinical Nutrition.
Hlavným nedostatkom predchádzajúcich štúdií bolo, že sa zameriavali na skúmanie ľudí v istom časovom bode a nesledovali ich počas niekoľkých rokov, čo bol dôvod, pre ktorý nebolo zrejmé, či sa nižší príjem vitamínu B objavil pred alebo až po depresii. Najnovšia štúdia však skúmala veľkú skupinu ľudí počas dvanástich rokov a za ten čas niekoľkokrát zisťovala symptómy depresie, uviedla vedúca výskumu Kimberly Skarupski z Rush University Medical Center v Chicagu. Štúdia podporuje tvrdenia, že relatívne nízky príjem vitamínov B, môže u niektorých ľudí prispieť k rozvinutiu depresie. Skarupski s kolegami však uvádza, že výsledky výskumu by sa mali interpretovať opatrne, pretože konzumácia vitamínov účastníkov štúdie môže súvisieť aj s inými faktormi, ako je celkovo zdravá životospráva.
Do štúdie sa zapojilo 3 500 dospelých z oblasti Chicaga, ktorí mali najmenej 65 rokov a na začiatku štúdie netrpeli depresiami. Konzumáciu kyseliny listovej (vitamín B9) a vitamínov B6 a B12 odhadli na základe ich odpovedí na detailný stravovací dotazník. Následne ich počas nasledujúcich viac než desiatich rokov pravidelne podrobovali testom na depresie. Výskumníci zistili, že asi 11 - 14 percent účastníkov vykazovalo počas výskumu symptómy klinickej depresie. Keď sa vedci zamerali na spojitosť medzi ochorením a vitamínmi skupiny B zistili, že riziko sa vo všeobecnosti znížilo, keď narástla konzumácia vitamínov B6 alebo B12. Uvedené spojenie sa nemenilo ani keď výskumný tím vzal do úvahy celý rad iných faktorov, ako bola rasa, vzdelanie, finančné zabezpečenie, užívanie antidepresív či fajčenie a pitie alkoholu.
Podľa Skarupskej výsledky štúdie naznačujú, že starší dospelí ľudia by sa mali starať o to, ako sa stravujú. Vitamín B6 sa nachádza v rôznych druhoch jedál, napríklad vo fazuli, zemiakoch, banánoch, chudom mäse či v niektorých druhoch rýb ako je tuniak alebo losos. Odporúčaná denná dávka vitamínu B6 pre mužov starších ako 50 rokov je 1,7 miligramu a pre ženy 1,5 miligramu. Medzi jedlá s prirodzene vysokým obsahom vitamínu B12 patrí hovädzie mäso, losos, pstruh a mliečne výrobky.
SITA/Reuters