|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Sobota 23.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Klement
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
22. septembra 2011
Vitamínový seriál: Strážme si imunitu s vitamínom C
Tagy: vitamíny
Vitamín C je známy ako liek proti prechladnutiu, čo sa však dodnes nepotvrdilo. Je životne dôležitý pre tvorbu kolagénu - bielkoviny, ktorá je súčasťou zdravej kože, kostí, chrupaviek a ...
Zdieľať
BRATISLAVA 22. septembra – Vitamín C je známy ako liek proti prechladnutiu, čo sa však dodnes nepotvrdilo. Je životne dôležitý pre tvorbu kolagénu - bielkoviny, ktorá je súčasťou zdravej kože, kostí, chrupaviek a ďasien a hrá dôležitú úlohu pri hojení rán i popálenín. Zúčastňuje sa aj na tvorbe noradrenalínu, ktorý reguluje tok krvi a sérotonínu, ktorý podporuje spánkové pochody.
Citróny pre námorníkov
Nedostatok vitamínu C môže spôsobiť zvýšenú únavnosť, stratu chuti do jedla a zvýšenú vnímavosť organizmu na infekcie. Pri závažnom a dlhotrvajúcom nedostatku dochádza ku skorbutu — ochoreniu, ktoré spôsobuje ochorenie ďasien, následné vypadávanie zubov a celkovú zmätenosť. Táto choroba bola celé desaťročia metlou námorníkov pri dlhých plavbách, keď nemali prístup k čerstvej zelenine a ovociu. Angličania to napokon vyriešili dodávkami citrónov, ktoré museli námorníci povinne cucať. Aj preto dostali prezývku limey.
Zeleninu a ovocie najlepšie surové
Na rozdiel od väčšiny živočíchov si človek vlastný vitamín C vytvárať nevie, preto potrebuje jeho pravidelný prísun v potrave. Ničí ho oxidácia, svetlo i vysoké teploty. Jeho najväčším zdrojom je teda surové ovocie a zelenina. Významné množstvo vitamínu C je v kapuste, citrusových plodoch, jahodách, čiernych ríbezliach, kivi či paprike.
Pre fajčiarov dvojnásobok
Potrebná denná dávka pre dospelého človeka je 50 až 70 miligramov. Obsahuje ju napríklad malý pomaranč, veľká broskyňa alebo jeden plod kivi. Fajčiari potrebujú tohto vitamínu najmenej dvojnásobnú dávku. V Slovenskej republike je odporúčaná denná dávka vitamínu C 75 až 90 miligramov. Stravu bohatú na ovocie a zeleninu spájajú so znížením rizika vzniku niektorých druhov rakoviny a srdcových chorôb, no stále nie je celkom jasné, akú úlohu pritom hrá práve vitamín C.
Pred nachladnutím či chrípkou nezachráni
Tvrdenie, že vysoká denná dávka céčka chráni pred nachladnutím alebo ho dokonca lieči, sa nikdy nedokázalo. Je pravda, že užívanie vitamínu C môže zmierniť závažnosť a trvanie niektorých symptómov, ale nemôže zabrániť možnosti nákazy. Obrovské dávky vitamínu C môžu u vnímavých ľudí viesť pri dlhodobom užívaní k tvorbe obličkových kameňov, ale i k bolestiam hlavy, poruchám spánku a žalúdočným ťažkostiam.
Vitamíny
* sú organické látky, ktoré sú dôležité pre fungovanie ľudského organizmu. Pomáhajú udržať rovnováhu metabolizmu v tele, sú nevyhnutné pre správnu funkciu orgánov, tkanív, svoj význam majú aj pri reprodukcii a raste.
* si všetky nedokáže ľudské telo vyrobiť samo, je potrebné ich prijímať v potrave.
* správne identifikoval až holandský úradný lekár Christian Eikman v roku 1896 počas svojho pobytu na Jáve, hoci o ich účinkoch sa vie už vyše dvesto rokov.
* sa delia na ropustné v tukoch (A,D,E,K,F) a rozpustné vo vode (P, B, C, H)
* dostali názov vďaka poľskému biochemikovi Kazimírovi Funkovi, ktorý tento termín začal používať v roku 1912. Podľa neho šlo o životne dôležité vitálne látky podobné zlúčeninám dusíka – amínom. Aj keď chcemickú podobu vyvrátili, názov sa ujal a v roku 1920 termíny vitamíny oficiálne prijali.
Informácie pochádzajú z knihy Jedlo ako jed, jedlo ako liek.
Citróny pre námorníkov
Nedostatok vitamínu C môže spôsobiť zvýšenú únavnosť, stratu chuti do jedla a zvýšenú vnímavosť organizmu na infekcie. Pri závažnom a dlhotrvajúcom nedostatku dochádza ku skorbutu — ochoreniu, ktoré spôsobuje ochorenie ďasien, následné vypadávanie zubov a celkovú zmätenosť. Táto choroba bola celé desaťročia metlou námorníkov pri dlhých plavbách, keď nemali prístup k čerstvej zelenine a ovociu. Angličania to napokon vyriešili dodávkami citrónov, ktoré museli námorníci povinne cucať. Aj preto dostali prezývku limey.
Zeleninu a ovocie najlepšie surové
Na rozdiel od väčšiny živočíchov si človek vlastný vitamín C vytvárať nevie, preto potrebuje jeho pravidelný prísun v potrave. Ničí ho oxidácia, svetlo i vysoké teploty. Jeho najväčším zdrojom je teda surové ovocie a zelenina. Významné množstvo vitamínu C je v kapuste, citrusových plodoch, jahodách, čiernych ríbezliach, kivi či paprike.
Pre fajčiarov dvojnásobok
Potrebná denná dávka pre dospelého človeka je 50 až 70 miligramov. Obsahuje ju napríklad malý pomaranč, veľká broskyňa alebo jeden plod kivi. Fajčiari potrebujú tohto vitamínu najmenej dvojnásobnú dávku. V Slovenskej republike je odporúčaná denná dávka vitamínu C 75 až 90 miligramov. Stravu bohatú na ovocie a zeleninu spájajú so znížením rizika vzniku niektorých druhov rakoviny a srdcových chorôb, no stále nie je celkom jasné, akú úlohu pritom hrá práve vitamín C.
Pred nachladnutím či chrípkou nezachráni
Tvrdenie, že vysoká denná dávka céčka chráni pred nachladnutím alebo ho dokonca lieči, sa nikdy nedokázalo. Je pravda, že užívanie vitamínu C môže zmierniť závažnosť a trvanie niektorých symptómov, ale nemôže zabrániť možnosti nákazy. Obrovské dávky vitamínu C môžu u vnímavých ľudí viesť pri dlhodobom užívaní k tvorbe obličkových kameňov, ale i k bolestiam hlavy, poruchám spánku a žalúdočným ťažkostiam.
Vitamíny
* sú organické látky, ktoré sú dôležité pre fungovanie ľudského organizmu. Pomáhajú udržať rovnováhu metabolizmu v tele, sú nevyhnutné pre správnu funkciu orgánov, tkanív, svoj význam majú aj pri reprodukcii a raste.
* si všetky nedokáže ľudské telo vyrobiť samo, je potrebné ich prijímať v potrave.
* správne identifikoval až holandský úradný lekár Christian Eikman v roku 1896 počas svojho pobytu na Jáve, hoci o ich účinkoch sa vie už vyše dvesto rokov.
* sa delia na ropustné v tukoch (A,D,E,K,F) a rozpustné vo vode (P, B, C, H)
* dostali názov vďaka poľskému biochemikovi Kazimírovi Funkovi, ktorý tento termín začal používať v roku 1912. Podľa neho šlo o životne dôležité vitálne látky podobné zlúčeninám dusíka – amínom. Aj keď chcemickú podobu vyvrátili, názov sa ujal a v roku 1920 termíny vitamíny oficiálne prijali.
Informácie pochádzajú z knihy Jedlo ako jed, jedlo ako liek.
Tagy: vitamíny
Súvisiace články:
Vitamínový seriál: Krása a dobrá nálada s béčkom (19. 9. 2011)
Vitamínový seriál: Bystrozraký vďaka áčku (16. 9. 2011)