Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

16. júna 2010

Vitamín B6 má znižovať riziko rakoviny pľúc



Vitamín B6 podľa najnovších zistení znižuje u fajčiarov i nefajčiarov riziko vzniku rakoviny pľúc. Vedci z Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) tvrdia, že u ľudí s dostatočným ...



Zdieľať
pluca Foto: BRATISLAVA 16. júna (WEBNOVINY) - Vitamín B6 podľa najnovších zistení znižuje u fajčiarov i nefajčiarov riziko vzniku rakoviny pľúc. Vedci z Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) tvrdia, že u ľudí s dostatočným množstvom tohto vitamínu a jednou zo základných aminokyselín s názvom metionín v krvi je nižšia pravdepodobnosť, že dostanú rakovinu pľúc ako u tých, ktorí majú hladinu týchto látok nízku. Podľa zistení vedcov sa pritom v prípade dostatočnej hladiny oboch živín riziko znižuje až o 60 percent. "Naznačuje to, že strava môže zohrať významnú úlohu pri prevencii vzniku rakoviny pľúc, zároveň je však príliš predčasné tvrdiť, že keď zmeníte svoj jedálniček a budete jesť viac jedál s obsahom tohto vitamínu, zmeníte svoje riziko ochorenia," uviedol Paul Brennan z IARC.


Vedci sledovali 900 pacientov trpiacich rakovinou pľúc, medzi ktorými bolo aj sto nefajčiarov a 260 bývalých fajčiarov.

SITA/Reuters

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Európska rada prediskutuje ekonomické témy
<< predchádzajúci článok
Vo štvrtok pochod za dekriminalizáciu marihuany