|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 18.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Eugen
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Vinea, archívne foto Foto: facebook.com
Bratislava 22. marca (TASR) – Vyrobiť zdravý a lacný nápoj z hrozna, ktorý bude konkurovať kolovým a citrusovým nápojom – tak znelo štátne zadanie pre Vinárske závody v Pezinku pred viac ako 40 rokmi. Vďaka tomu vznikla nealkoholická Vinea, ktorá má svoje miesto na pultoch predajní dodnes.Prírodný nápoj na báze hroznového muštu namiešal vedec a vynálezca Ján Farkaš spolu s tímom výskumníkov. Vinea vstúpila na trh v roku 1974 a už o rok na to získala ocenenie na medzinárodnom potravinovom salóne v Brne. Neskôr sa začala úspešne exportovať do USA a Kanady. V 80. rokoch sa preto stala na Slovensku nedostatkovým tovarom.
Od polovice 90. rokov nastal útlm a Vinea sa na isté obdobie dokonca prestala vyrábať, až do obnovy v závode Vitis Pezinok v roku 1997. Ochrannú známku a receptúru nápoja kúpila v januári 2008 spoločnosť Kofola na Slovensku, ktorá ju vyrába doteraz.
"Vinea vďaka svojim kvalitám prežila Nežnú revolúciu a aj po viac ako 40 rokoch opantáva svojich milovníkov iskrivou chuťou a vôňou. Jej výnimočnosť spočíva predovšetkým vo vysokom obsahu hroznovej šťavy," uviedla Jana Ptačinská Jirátová z marketingu spoločnosti Kofola ČeskoSlovensko.
Otec Viney Ján Farkaš získal v roku 2009 už po svojej smrti štátne vyznamenanie od prezidenta SR za významný príspevok k rozvoju Slovenska.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR