Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

22. marca 2015

Vinea bola isté obdobie i nedostatkovým tovarom



Vinea, archívne foto



Zdieľať
Vinea, archívne foto Foto: facebook.com
Bratislava 22. marca (TASR) – Vyrobiť zdravý a lacný nápoj z hrozna, ktorý bude konkurovať kolovým a citrusovým nápojom – tak znelo štátne zadanie pre Vinárske závody v Pezinku pred viac ako 40 rokmi. Vďaka tomu vznikla nealkoholická Vinea, ktorá má svoje miesto na pultoch predajní dodnes.


Prírodný nápoj na báze hroznového muštu namiešal vedec a vynálezca Ján Farkaš spolu s tímom výskumníkov. Vinea vstúpila na trh v roku 1974 a už o rok na to získala ocenenie na medzinárodnom potravinovom salóne v Brne. Neskôr sa začala úspešne exportovať do USA a Kanady. V 80. rokoch sa preto stala na Slovensku nedostatkovým tovarom.

Od polovice 90. rokov nastal útlm a Vinea sa na isté obdobie dokonca prestala vyrábať, až do obnovy v závode Vitis Pezinok v roku 1997. Ochrannú známku a receptúru nápoja kúpila v januári 2008 spoločnosť Kofola na Slovensku, ktorá ju vyrába doteraz.

"Vinea vďaka svojim kvalitám prežila Nežnú revolúciu a aj po viac ako 40 rokoch opantáva svojich milovníkov iskrivou chuťou a vôňou. Jej výnimočnosť spočíva predovšetkým vo vysokom obsahu hroznovej šťavy," uviedla Jana Ptačinská Jirátová z marketingu spoločnosti Kofola ČeskoSlovensko.

Otec Viney Ján Farkaš získal v roku 2009 už po svojej smrti štátne vyznamenanie od prezidenta SR za významný príspevok k rozvoju Slovenska.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Považská Bystrica hľadá tlačiareň mestských novín za 180.000 eur
<< predchádzajúci článok
Toyota začne novú etapu rastu výstavbou automobilky v Mexiku