![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Nedeľa 23.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Roman, Romana
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Prírodný nápoj na báze hroznového muštu namiešal vedec a vynálezca Ján Farkaš spolu s tímom výskumníkov. Vinea vstúpila na trh v roku 1974 a už o rok na to získala ocenenie na medzinárodnom potravinovom salóne v Brne. Neskôr sa začala úspešne exportovať do USA a Kanady. V 80. rokoch sa preto stala na Slovensku nedostatkovým tovarom.
Od polovice 90. rokov nastal útlm a Vinea sa na isté obdobie dokonca prestala vyrábať, až do obnovy v závode Vitis Pezinok v roku 1997. Ochrannú známku a receptúru nápoja kúpila v januári 2008 spoločnosť Kofola na Slovensku, ktorá ju vyrába doteraz.
"Vinea vďaka svojim kvalitám prežila Nežnú revolúciu a aj po viac ako 40 rokoch opantáva svojich milovníkov iskrivou chuťou a vôňou. Jej výnimočnosť spočíva predovšetkým vo vysokom obsahu hroznovej šťavy," uviedla Jana Ptačinská Jirátová z marketingu spoločnosti Kofola ČeskoSlovensko.
Otec Viney Ján Farkaš získal v roku 2009 už po svojej smrti štátne vyznamenanie od prezidenta SR za významný príspevok k rozvoju Slovenska.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR