|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
04. októbra 2012
Vinári sa tešia, nový ročník sa rysuje sľubne
Nový vinársky ročník 2012 sa rysuje podľa vinárov sľubne. Veľké množstvo slnečných a extrémne teplých dní prialo dozrievaniu hrozna. Na druhej strane však chýbali zrážky. Bobuľky hrozna ...
Zdieľať
TOPOĽČIANKY 4. októbra – Nový vinársky ročník 2012 sa rysuje podľa vinárov sľubne. Veľké množstvo slnečných a extrémne teplých dní prialo dozrievaniu hrozna. Na druhej strane však chýbali zrážky. Bobuľky hrozna sú preto o čosi menšie a nižšia je aj výlisnosť hrozna.
„Máme však perfektne prezretú surovinu s vysokým obsahom cukru. Bolo by to úplne ideálne, keby ešte sem-tam viac zapršalo, ale prírodu kontrolovať nevieme,“ zhodnotil marketingový manažér Vinárskych závodov Topoľčianky Samuel Waldner.
Nový ročník bude podľa neho podobný ročníku 2011, ktorý vinári hodnotili ako veľmi dobrý. Hrozno je zdravé, tým, že nepršalo, bolo menej náročné na ochranu voči hubovitým chorobám. Pre veľmi teplé počasie sa oberačka začala tento rok skôr, už v polovici augusta.
Slováci sú vo víne vzdelaní viac ako v minulosti
„Dnes už je 80 percent hrozna obratého, vo vinohradoch ešte zostali modré odrody na červené vína a hrozno, ktoré čaká na ľadový zber,“ povedal Waldner. Pre zber hrozna na ľadové víno musí teplota klesnúť aspoň na mínus sedem stupňov Celzia.
Tropické počasie prospelo najmä červeným vínam. Biele vína budú podľa Waldnera „plnšie, ovocné, nasladlé, budú tam dobré arómy, veľmi čisté.“ Veľký boom ružových vín z posledných rokov sa už pominul.
„Trh s ružovým vínom sa už, zdá sa, naplnil. Konzumenti v poslednom období čoraz viac inklinujú k bobuľovým výberom a sme veľmi radi, že aj k šumivým vínam, vyrobeným tradičnou metódou. V začiatkoch to bolo ťažké a vychutnať si ich vedeli len znalci,“ skonštatoval Waldner.
Dnes už sú podľa jeho slov Slováci viac vzdelaní vo víne ako v minulosti. Čoraz viac si dopriavajú aj špeciality ako je slamové víno, ktoré v Topoľčiankach produkujú v špeciálnych halách s kontrolovanou teplotou a vlhkosťou vzduchu.
Mladé vína sa na predajné pulty dostanú prvý novembrový pondelok, skorší termín zákon neumožňuje. Okrem tradičných odrôd Iršai Oliver, Veltlínske červené skoré, Modrý Portugal a Svätovavrinecké ružové budú môcť milovníci vína ochutnať aj Merlot rosé a tiež novú odrodu na Slovensku - Bujer.
Tohtoročné teplé počasie malo plusy aj mínusy
Vinárske závody Topoľčianky každoročne vyprodukujú šesť miliónov fliaš vína, čiže zhruba päť miliónov litrov. Tento rok rozšírili plochu svojich viníc na 450 hektárov. Časť hrozna nakupujú aj od dodávateľov.
Podľa výrobného riaditeľa Vína Nitra Jozefa Adamoviča malo tohtoročné teplé počasie svoje plusy aj mínusy. „Tento ročník nám doprial veľa slnka, čo je dobré na vyzrievanie hrozna, ale zároveň spôsobuje, že je nižšia výlisnosť, teda vína bude trochu menej ako minulý rok. Nie je to situácia len na Slovensku, ale v celej Európe,“ povedal Adamovič.
Kvalita hrozna, muštov a vína sa podľa neho trocha podobá na minulý ročník, keď bolo hrozno pre dlhú a teplú jeseň vyzreté, ale chýbali mu kyseliny. Vo vinohradoch ešte ponechali hrozno na ľadové víno, musia ho však uchrániť pred škorcami, ktoré zvyknú byť najmä na jeseň veľmi aktívne. „Taktiež plánujeme, tak ako každý rok, robiť aj slamové víno. V posledných rokoch je oň veľký záujem,“ podčiarkol Adamovič.
„Máme však perfektne prezretú surovinu s vysokým obsahom cukru. Bolo by to úplne ideálne, keby ešte sem-tam viac zapršalo, ale prírodu kontrolovať nevieme,“ zhodnotil marketingový manažér Vinárskych závodov Topoľčianky Samuel Waldner.
Nový ročník bude podľa neho podobný ročníku 2011, ktorý vinári hodnotili ako veľmi dobrý. Hrozno je zdravé, tým, že nepršalo, bolo menej náročné na ochranu voči hubovitým chorobám. Pre veľmi teplé počasie sa oberačka začala tento rok skôr, už v polovici augusta.
Slováci sú vo víne vzdelaní viac ako v minulosti
„Dnes už je 80 percent hrozna obratého, vo vinohradoch ešte zostali modré odrody na červené vína a hrozno, ktoré čaká na ľadový zber,“ povedal Waldner. Pre zber hrozna na ľadové víno musí teplota klesnúť aspoň na mínus sedem stupňov Celzia.
Tropické počasie prospelo najmä červeným vínam. Biele vína budú podľa Waldnera „plnšie, ovocné, nasladlé, budú tam dobré arómy, veľmi čisté.“ Veľký boom ružových vín z posledných rokov sa už pominul.
„Trh s ružovým vínom sa už, zdá sa, naplnil. Konzumenti v poslednom období čoraz viac inklinujú k bobuľovým výberom a sme veľmi radi, že aj k šumivým vínam, vyrobeným tradičnou metódou. V začiatkoch to bolo ťažké a vychutnať si ich vedeli len znalci,“ skonštatoval Waldner.
Dnes už sú podľa jeho slov Slováci viac vzdelaní vo víne ako v minulosti. Čoraz viac si dopriavajú aj špeciality ako je slamové víno, ktoré v Topoľčiankach produkujú v špeciálnych halách s kontrolovanou teplotou a vlhkosťou vzduchu.
Mladé vína sa na predajné pulty dostanú prvý novembrový pondelok, skorší termín zákon neumožňuje. Okrem tradičných odrôd Iršai Oliver, Veltlínske červené skoré, Modrý Portugal a Svätovavrinecké ružové budú môcť milovníci vína ochutnať aj Merlot rosé a tiež novú odrodu na Slovensku - Bujer.
Tohtoročné teplé počasie malo plusy aj mínusy
Vinárske závody Topoľčianky každoročne vyprodukujú šesť miliónov fliaš vína, čiže zhruba päť miliónov litrov. Tento rok rozšírili plochu svojich viníc na 450 hektárov. Časť hrozna nakupujú aj od dodávateľov.
Podľa výrobného riaditeľa Vína Nitra Jozefa Adamoviča malo tohtoročné teplé počasie svoje plusy aj mínusy. „Tento ročník nám doprial veľa slnka, čo je dobré na vyzrievanie hrozna, ale zároveň spôsobuje, že je nižšia výlisnosť, teda vína bude trochu menej ako minulý rok. Nie je to situácia len na Slovensku, ale v celej Európe,“ povedal Adamovič.
Kvalita hrozna, muštov a vína sa podľa neho trocha podobá na minulý ročník, keď bolo hrozno pre dlhú a teplú jeseň vyzreté, ale chýbali mu kyseliny. Vo vinohradoch ešte ponechali hrozno na ľadové víno, musia ho však uchrániť pred škorcami, ktoré zvyknú byť najmä na jeseň veľmi aktívne. „Taktiež plánujeme, tak ako každý rok, robiť aj slamové víno. V posledných rokoch je oň veľký záujem,“ podčiarkol Adamovič.