|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Vieme správne triediť obaly od čokolád a čokoládových výrobkov?
Obľúbená sladkosť, na ktorej si radi pochutnajú aj mnohí Slováci, má dnes svoj sviatok - 13. september je Medzinárodným dňom čokolády. Hoci Slovensko nepatrí medzi ...
Zdieľať
13.9.2021 (Webnoviny.sk) - Obľúbená sladkosť, na ktorej si radi pochutnajú aj mnohí Slováci, má dnes svoj sviatok – 13. september je Medzinárodným dňom čokolády.
Hoci Slovensko nepatrí medzi najväčších konzumentov čokolády na svete, aj u nás záleží na tom, do akých obalov sa čokolády balia a či sa následne tieto obaly správne vytriedia a zrecyklujú. Podľa zistení OZV ENVI - PAK väčšina ľudí už vie tieto obaly správne triediť, občas sa ale stane, že sa objavia v nesprávnom koši.
Z údajov, ktoré vypublikoval Štatistický úrad, vyplýva, že každý obyvateľ Slovenska zjedol v minulom roku v priemere 3,9 kilogramu sladkostí z čokolády. Zjednodušene povedané, že každý z nás si 100 gramovú tabuľku čokolády dopraje približne trikrát do mesiaca. Najväčší konzumenti čokolády ale nie sú zo Slovenska, žijú vo Švajčiarsku, Rakúsku a Nemecku.
Počas pandémie chodili ľudia do prírody častejšie a zvyčajne si so sebou vzali aspoň malé občerstvenie. Aj obaly zo sladkostí patrili v minulosti medzi tie odpady, ktoré ľudia v prírode často odhadzovali. Dnes sa situácia pomaly mení a ľudia si zvykajú na to, že čo si so sebou do prírody donesú, to si aj odnesú.
Dôležité je, aby potom doma obaly z čokolád a čokoládových výrobkov vyhodili do správneho kontajnera na triedený odpad. "Väčšinou sú čokolády a čokoládové výrobky balené do obalov z plastov, papiera alebo hliníkových fólií. Niektoré obaly sa skladajú z viacvrstvových materiálov, vtedy ich treba vytriediť do kontajnerov na nápojové kartóny, alebo podľa zložky, ktorá je v obale viac zastúpená. Ľudia dnes triedia oveľa poctivejšie, kvalita triedenia týchto obalov je na oveľa vyššej úrovni ako tomu bolo v minulosti," vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka oddelenia komunikácie zo spoločnosti ENVI - PAK.
Výrobcovia cukroviniek sa čoraz s väčším dôrazom zameriavajú na to, aby produkovali menej obalových materiálov a tvorili menej odpadu. V dôsledku tohto trendu sa napríklad dvojvrstvové obaly čokolád, ktoré boli najskôr balené do staniolu a následne do papiera, zmenili na jednovrstvové, v mnohých prípadoch recyklovateľné. Spoločnosť Mondelēz, ktorá vo svojom bratislavskom závode ročne vyrobí 29 tisíc ton čokolády, uvádza, že v roku 2020 bolo až 94 % obalov vyrobených z recyklovateľných materiálov, do roku 2025 to má byť už 100 %.
"Udržateľnosť je pre nás dlhodobo veľkou tému. Dnes už väčšinu našich čokolád balíme do plastových a plne recyklovateľných obalov, ktoré majú vynikajúcu kvalitu nielen z hľadiska bezpečnosti a ochrany produktu, ale tiež predlžujú trvanlivosť čokolády," uvádza Jiří Šebek, Corporate & Government Affairs Manager spoločnosti Mondelēz pre Českú republiku, Slovensko a Maďarsko.
Pred rozhodnutím, čo sa s obalom od čokolády alebo inej sladkosti stane, však stojí v konečnom dôsledku spotrebiteľ, preto je dôležité, aby bola verejnosť dobre informovaná o správnom triedení obalov. Spôsob triedenia sa môže v jednotlivých obciach líšiť. Preto je dôležité naučiť sa obaly správne triediť podľa pravidiel, ktoré platia v meste alebo obci, v ktorej žijeme.
Informačný servis
Zdroj: Webnoviny.sk - Vieme správne triediť obaly od čokolád a čokoládových výrobkov? © SITA Všetky práva vyhradené.
Hoci Slovensko nepatrí medzi najväčších konzumentov čokolády na svete, aj u nás záleží na tom, do akých obalov sa čokolády balia a či sa následne tieto obaly správne vytriedia a zrecyklujú. Podľa zistení OZV ENVI - PAK väčšina ľudí už vie tieto obaly správne triediť, občas sa ale stane, že sa objavia v nesprávnom koši.
Z údajov, ktoré vypublikoval Štatistický úrad, vyplýva, že každý obyvateľ Slovenska zjedol v minulom roku v priemere 3,9 kilogramu sladkostí z čokolády. Zjednodušene povedané, že každý z nás si 100 gramovú tabuľku čokolády dopraje približne trikrát do mesiaca. Najväčší konzumenti čokolády ale nie sú zo Slovenska, žijú vo Švajčiarsku, Rakúsku a Nemecku.
Obaly dnes triedime oveľa poctivejšie
Počas pandémie chodili ľudia do prírody častejšie a zvyčajne si so sebou vzali aspoň malé občerstvenie. Aj obaly zo sladkostí patrili v minulosti medzi tie odpady, ktoré ľudia v prírode často odhadzovali. Dnes sa situácia pomaly mení a ľudia si zvykajú na to, že čo si so sebou do prírody donesú, to si aj odnesú.
Dôležité je, aby potom doma obaly z čokolád a čokoládových výrobkov vyhodili do správneho kontajnera na triedený odpad. "Väčšinou sú čokolády a čokoládové výrobky balené do obalov z plastov, papiera alebo hliníkových fólií. Niektoré obaly sa skladajú z viacvrstvových materiálov, vtedy ich treba vytriediť do kontajnerov na nápojové kartóny, alebo podľa zložky, ktorá je v obale viac zastúpená. Ľudia dnes triedia oveľa poctivejšie, kvalita triedenia týchto obalov je na oveľa vyššej úrovni ako tomu bolo v minulosti," vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka oddelenia komunikácie zo spoločnosti ENVI - PAK.
Snaha vychádza aj priamo od výrobcov
Výrobcovia cukroviniek sa čoraz s väčším dôrazom zameriavajú na to, aby produkovali menej obalových materiálov a tvorili menej odpadu. V dôsledku tohto trendu sa napríklad dvojvrstvové obaly čokolád, ktoré boli najskôr balené do staniolu a následne do papiera, zmenili na jednovrstvové, v mnohých prípadoch recyklovateľné. Spoločnosť Mondelēz, ktorá vo svojom bratislavskom závode ročne vyrobí 29 tisíc ton čokolády, uvádza, že v roku 2020 bolo až 94 % obalov vyrobených z recyklovateľných materiálov, do roku 2025 to má byť už 100 %.
"Udržateľnosť je pre nás dlhodobo veľkou tému. Dnes už väčšinu našich čokolád balíme do plastových a plne recyklovateľných obalov, ktoré majú vynikajúcu kvalitu nielen z hľadiska bezpečnosti a ochrany produktu, ale tiež predlžujú trvanlivosť čokolády," uvádza Jiří Šebek, Corporate & Government Affairs Manager spoločnosti Mondelēz pre Českú republiku, Slovensko a Maďarsko.
Kam patrí obal od čokolády?
Pred rozhodnutím, čo sa s obalom od čokolády alebo inej sladkosti stane, však stojí v konečnom dôsledku spotrebiteľ, preto je dôležité, aby bola verejnosť dobre informovaná o správnom triedení obalov. Spôsob triedenia sa môže v jednotlivých obciach líšiť. Preto je dôležité naučiť sa obaly správne triediť podľa pravidiel, ktoré platia v meste alebo obci, v ktorej žijeme.
Ako správne vytriediť nasledovné typy obalov?
Informačný servis
Zdroj: Webnoviny.sk - Vieme správne triediť obaly od čokolád a čokoládových výrobkov? © SITA Všetky práva vyhradené.
nasledujúci článok >>
Pomoc alebo nebezpečenstvo pre ľudí? Izraelskej armáde bude asistovať ozbrojený robot (foto)
Pomoc alebo nebezpečenstvo pre ľudí? Izraelskej armáde bude asistovať ozbrojený robot (foto)
<< predchádzajúci článok
Kolíková len ťažko verí tomu, že by sa vyšetrovatelia aj Špecializovaný trestný súd nechali oklamať
Kolíková len ťažko verí tomu, že by sa vyšetrovatelia aj Špecializovaný trestný súd nechali oklamať