|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Sobota 23.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Klement
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
20. decembra 2016
Vianočný recept: Bobaľky s makom po východniarsky
Na štedrovečernom stole by určite nemali chýbať tradičné bobaľky s makom.
Zdieľať
Jozef z Mikulášovej poslal svoj obľúbený recept na tradičné bobaľky s makom.
SUROVINY:
500 g polohrubá múka, 1 ks vajce, 2 polievkové lyžice cukor, trochu soli, 20 g droždie, 3 - 4 dcl sladké mlieko a 80 g tuk
Mliečno-maková plnka: 5 - 6 dcl sladkého mlieka, 400 g mak
POSTUP:
Do naváženej múky rozbijeme vajíčko, pridáme cukor, trochu soli a tuk. Potom vo vlažnom mlieku rozmočíme droždie, cukor a hrsť múky a toto všetko následne vlejeme do pripraveného cesta. Spracovanú hmotu necháme vykysnúť.
Potom dáme cesto na lopár a formujeme z neho šúľance - bobaľky - podľa dĺžky plechu, na ktorom ich budeme piecť v rúre.
Plech vymastíme, naložíme naň šúľance (ktoré u nás nazývame bobaľky), ktoré nožom narežeme na potrebnú veľkosť. V rúre pečieme okolo 20 minút.
Medzitým si v mise pripravíme 5 - 6 dcl sladkého mlieka (kto chce, môže dať aj viac), do ktorého pridáme okolo 400 g zomletého maku. Šťavu do bobaliek (opekancov) podľa chuti osladíme medom alebo cukrom. Všetko potom dobre premiešame a následne pripravenou mliečno-makovou zmesou zalejeme bobaľky. Bobaľky s makom servírujeme do pripravených tanierov.
Je to veľmi obľúbené jedlo podávané na Štedrý večer.