|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
03. septembra 2005
Viac ako BSE straší cena
Hovädzie mäso je pre Slovákov pridrahé. Podľa prieskumov sa väčšej obľube stále teší bravčovina, a to napriek tomu, že práve hovädzina je pre konzumáciu aj zo zdravotného hľadiska vhodnejšia.
Zdieľať
O tom, že na BSE sme si už zvykli, a nestraší nás ako v minulosti, vypovedá prieskum Stravovacie zvyklosti agentúry GfK Slovakia. Na základe porovnania výsledkov vidíme, že po výraznom prepade obľúbenosti hovädieho mäsa v roku 2001, ktoré kleslo z 80 % na 64,5 % sa popularita hovädziny vrátila do starých koľají. V roku 2005 už dosiahla obľúbenosť hovädzieho mäsa znova 79 %, ale spotreba aj naďalej zaostáva.
Ako nám potvrdili viacerí mäsiari, tak ľudia sa už BSE naozaj neboja. Oceňujú skutočnosť, že na každom mäse je označenie odkiaľ pochádza a či je z kravy alebo býka. Bohužiaľ, vstupné náklady sú pri hovädzine vyššie, čo sa odráža vo výkupnej, a teda aj predajnej cene. Zákazníci síce kupujú hovädzinu viac ako pred dvoma-troma rokmi, ale zatiaľ výrazne menej ako pred krízou vyvolanou BSE. Podľa Zväzu mäsiarov u nás postupne klesá spotreba mäsa už od roku 1990. Lekári pritom upozorňujú, že podľa odporúčaných dávok by sme mali konzumovať približne 17 kilogramov hovädzieho a teľacieho mäsa do roka, a pritom sa na Slovensku za posledné roky konzumuje necelých desať kíl na osobu ročne.
Zvýšenú obľubu hovädziny v poslednom čase nám potvrdili aj stravovacie zariadenia, ktoré znovu poukazujú na problém ceny. Keď je hovädzina zaradená do denného menu za podobnú alebo rovnakú cenu ako bravčové, tak sa míňa úplne porovnateľne. Pri porovnaní jedál na objednávku už hovoríme o neporovnateľnom, pretože jedlá z hovädziny sú ponúkané vo vyšších cenových reláciách a je o ne iba minimálny záujem. Veterinári spolu s kontrolnými zložkami vyhrali svoj boj nad BSE, ale hovädzina ako tovar zatiaľ stále prehráva a iba veľmi ťažko si hľadá cestu na svoje pôvodné pozície.
Obľúbenosť mäsa
1998 2001 2005
hovädzie mäso má rád 79,9 % 64,5 % 78,6 %
bravčové mäso má rád 85,8 % 84,2 % 91,7 %
teľacie mäso má rád 68,2 % 61,5 % 66,3 %
jahňacie mäso má rád 36,5 % 39,2 % 46,5 %
zverinu má rád 42,1 % 49,6 % 52,9 %
ryby má rád 86,9 % 84,5 % 85,6 %
hydinu má rád 96,4 % 96,4 % 97,4 %
Zdroj: GfK Slovakia
Martin Augustín