![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Nedeľa 23.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Roman, Romana
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
27. marca 2016
Veľkonočný hubár nazbieral plný košík chutných smrčkovcov
Na snímke skupinka smrčkovcov českých 27. marca 2016.
Zdieľať


Smrčkovce české patria medzi najlahodnejšie jarné huby. Svojím rebrovitým klobúkom sa podobajú o niečo väčším a statnejším, ale rovnako chutným smrčkom jedlým, vysokým, hrubohlúbikovým, pražským, či sivohnedým, ktoré však zvyčajne rastú o niečo neskoršie. Vyskytujú sa tiež pozdĺž potokov, ale aj vo svetlých listnatých hájoch. Podľa odbornej literatúry sa smrčkovce od nich odlišujú iba spôsobom prirastenia belavého hlúbika až úplne pri vrchole klobúka, zatiaľ čo smrčky sú väčšinou duté a klobúk je akoby pokračovaním hlúbika. Jednotlivé druhy sa dajú určiť často iba pod mikroskopom. Avšak smrčky aj smrčkovce sú vhodné na akúkoľvek kuchynskú úpravu a výborne sa dajú aj sušiť.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR