|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
31. marca 2018
Veľkonočné jedlá treba správne baliť a skladovať, radia odborníci
Popri vychutnávaní veľkonočných dobrôt treba pamätať aj na správne balenie a skladovanie jedál, ktoré sa nezjedia naraz. Experti z Odboru hygieny výživy, ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
Bratislava 31. marca (TASR) – Popri vychutnávaní veľkonočných dobrôt treba pamätať aj na správne balenie a skladovanie jedál, ktoré sa nezjedia naraz. Experti z Odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR radia dbať aj na dodržiavanie dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti pri nákupe potravín a dodržiavanie čistoty pri narábaní s potravinami.Plastové nádoby patria v domácnostiach medzi najpoužívanejšie obaly. "Všetky plastové materiály a predmety sa pred použitím testujú na konkrétne podmienky podľa štandardných postupov, takže sú zdravotne bezpečné. Pri testovaní sa pritom zohľadňujú najhoršie podmienky, ktoré môžu v bežnej praxi nastať, konkrétne použitie testovaného materiálu a predmetu aj to, či sa bude používať jednorazovo alebo opakovane. Plastové obaly sa testujú na rôzne typy potravín – kyslé, mlieko a mliečne výrobky, suché i tukové,” vysvetľuje Milada Syčová z Regionálneho úradu ÚVZ v Poprade.
Radí vždy si prečítať písomnú inštrukciu o správnom používaní plastového obalu a rešpektovať odporúčania výrobcu. ”Správnym používaním sa ochránite pred možnou migráciou chemických látok," dodáva Syčová, ktorá radí nespoliehať sa na polystyrénové obaly, určené na jednorazové použitie.
"Riziko migrácie z týchto obalov do potravín je síce nízke, no jedlá v nich radšej nenechávajte dlhšie ako štyri hodiny a ani ich nepoužívajte opakovane. Na čas prihliadajte i pri používaní alobalu. Je určený len na krátkodobý priamy kontakt s potravinami, najviac štyri hodiny, pričom hlavne kyslé a veľmi osolené jedlá by ste doňho nemali vôbec baliť. Typické veľkonočné jedlá - majonézový šalát, salámy, klobásy, ani údené mäso doňho rozhodne nepatria," odporúča odborníčka s tým, že opakovane by sa používať nemali ani nádoby, v ktorých už boli balené potraviny.
Okrem balenia je pre uchovanie výživových hodnôt jedál podľa odborníkov dôležitý aj čas a teplota. Zvyšky mäsa vcelku sa môžu pri teplote 0 až 4 stupne Celzia uchovávať najviac 24 hodín. Nárezy a obložené misy vydržia pri rovnakej teplote 24 hodín, pri skladovaní s teplotou 5 až 8 stupňov C ich treba zjesť najneskôr do 12 hodín.
"Menej času máte na skonzumovanie zeleninových, ovocných, strukovinových alebo rybacích šalátov," hovoria hygienici. Pri 0 až 4 stupňoch C vydržia 12 hodín, pri 5 až 8 stupňoch iba šesť hodín. Čas a teplota sú dôležité i pri krémových zákuskoch a šľahačke. Pri teplote do 4 stupňov C vydržia 24 hodín, pri 5 až 8 stupňoch len 12 hodín. Vajíčka majú trvanlivosť 28 dní od znesenia. Pred použitím by sa nemali umývať, iba utrieť čistou handričkou. Pokrmy s vajíčkami treba dôkladne tepelne spracovať.
Odborníci upozorňujú aj na riadne dodržiavanie hygieny v kuchyni, keďže mikroorganizmy sa prenášajú najmä rukami, utierkami a kuchynskými pomôckami. Vyskytujú sa predovšetkým na doskách na krájanie a aj najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a viesť k ochoreniam spôsobeným konzumáciou kontaminovaných potravín.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
nasledujúci článok >>
Beblavý a Dubačová navrhujú zmeny zákonov, cieľom je posilniť investigatívnu žurnalistiku
Beblavý a Dubačová navrhujú zmeny zákonov, cieľom je posilniť investigatívnu žurnalistiku