|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
30. júla 2014
Veľa ovocia a zeleniny nezvyšuje pozitívny účinok na zdravie
S konzumáciou ovocia a zeleniny to netreba preháňať. Obe zložky potravy síce znižujú riziko infarktu alebo rakoviny, viac ako päť odporúčaných dávok denne však ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
Londýn 30. júla (TASR) - S konzumáciou ovocia a zeleniny to netreba preháňať. Obe zložky potravy síce znižujú riziko infarktu alebo rakoviny, viac ako päť odporúčaných dávok denne však tento efekt neposilňuje, vyplýva z metaanalýzy zverejnenej v najnovšom čísle časopisu British Medical Journal.Ešte pred desiatimi rokmi sa vedci domnievali, že päť porcií ovocia alebo zeleniny denne môže zabrániť až 30 percentám všetkých prípadov rakoviny, píše v tejto súvislosti nemecký denník Süddeutsche Zeitung. Napriek tomu rakovina postihuje aj ľudí, ktorí pravidelne jedia brokolicu, jablká či papriku.
Nádeje na ochranný účinok ovocia a zeleniny boli však z veľkej časti založené na neprípustnom zovšeobecňovaní výsledkov pokusov s bunkami alebo zvieratami. Okrem toho sa zistilo, že najmä lepšie príjmové skupiny, ktoré jedli viac ovocia a zeleniny, síce žili dlhšie, no tento účinok nespôsobil každodenný príjem vitamínov, ale zdravší spôsob života ako taký a vyššia priemerná dĺžka života príslušníkov tejto spoločenskej vrstvy.
Výskumníci z Číny a USA teraz analyzoval 16 štúdií zahŕňajúcich viac ako 830.000 účastníkov, z ktorých asi 56.400 v sledovanom období (päť až 26 rokov) zomrelo, z nich 11.500 na kardiovaskulárne ochorenia a 16.800 na rakovinu. Sledovali a zohľadňovali sa rôzne iné faktory vrátane veku, indexu telesnej hmotnosti (BMI) a spotreba cigariet. V niekoľkých štúdiách zisťovali vedci stravovacie návyky dotazníkom, v iných si účastníci viedli denník. Jedna porcia ovocia a zeleniny v štúdiách mala asi 80 gramov.
Ukázalo sa, že v priemere dlhšie žili tí, ktorí pravidelne prijímali rastlinnú stravu. Vyššia spotreba ovocia a zeleniny bola signifikantne spojená s nižším rizikom úmrtia na rôzne príčiny, najmä na kardiovaskulárne ochorenia.
Z počítačového modelu vyplynulo, že každá ďalšia a pravidelne konzumovaná porcia ovocia alebo zeleniny denne znížila riziko predčasného úmrtia o päť percent. Riziko úmrtia na srdcovocievne choroby sa znížilo asi o štyri percentá, riziko vzniku rakoviny ostalo nezmenené. Konzumovanie viac ako piatich porcií denne však tento pozitívny efekt už nestupňovalo.
Je to v rozpore s výsledkami britskej štúdie vedcov z University College v Londýne zverejnenej v marci 2014 v časopise Journal of Epidemiology and Community Health, ktorí odporúčajú sedem porcií denne, pripomenul časopis Der Spiegel.
Keďže však čínski a americkí vedci iba hodnotili pozorovacie štúdie, z údajov nemožno priamo odvodiť, či je za zníženú úmrtnosť zodpovedná zvýšená konzumácia ovocia a zeleniny. Dôležitú úlohu mohli zohrať ďalšie faktory, ktoré neboli dostatočne zohľadnené, konštatuje Der Spiegel.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR