|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
14. októbra 2009
Vedci zistili, že čokoláda a voda dokážu tlmiť bolesť
Čokoláda dokáže aktivovať časť mozgu, ktorá tlmí bolesť, ale taktiež spôsobuje, že čokolády zjeme viac. Americkí vedci z University of Chicago však zistili, že tlmiť bolesť dokáže aj ...
Zdieľať
BRATISLAVA 14. októbra (WEBNOVINY) - Čokoláda dokáže aktivovať časť mozgu, ktorá tlmí bolesť, ale taktiež spôsobuje, že čokolády zjeme viac. Americkí vedci z University of Chicago však zistili, že tlmiť bolesť dokáže aj obyčajná voda a neprispieva pritom k obezite.
Tím profesorky Peggy Mason zverejnil v časopise Journal of Neuroscience výsledky štúdie, počas ktorej zapínali pokusným potkanom pod klietkami žiarovku. Teplo z nej spôsobilo, že hlodavce začali dvíhať nohy, aby sa nepopálili. Keď však počas tohto procesu dávali potkanom buď vodu alebo čokoládu, ich reakcia na bolesť bola slabšia a nohy nezdvíhali tak rýchlo. Okrem toho neprestali ani piť alebo jesť. Podľa vedcov je to dôkaz, že konzumácia potravy stimuluje časť mozgu, ktorá má na starosti podvedomé reakcie, ako napríklad aj tlmenie bolesti. Tieto reakcie pomáhajú živočíchom v prírode, aby sa pri kŕmení tak ľahko nerozptýlili a zjedli čo najviac, najmä ak ide o vysokokalorickú potravu. Avšak u ľudí v dnešnej dobe to má za následok rýchlo sa šíriacu obezitu. Odborníci preto radia lekárom, aby pacientom neodporúčali na upokojenie sladkosti, ale radšej vodu.
SITA_AFP
Tím profesorky Peggy Mason zverejnil v časopise Journal of Neuroscience výsledky štúdie, počas ktorej zapínali pokusným potkanom pod klietkami žiarovku. Teplo z nej spôsobilo, že hlodavce začali dvíhať nohy, aby sa nepopálili. Keď však počas tohto procesu dávali potkanom buď vodu alebo čokoládu, ich reakcia na bolesť bola slabšia a nohy nezdvíhali tak rýchlo. Okrem toho neprestali ani piť alebo jesť. Podľa vedcov je to dôkaz, že konzumácia potravy stimuluje časť mozgu, ktorá má na starosti podvedomé reakcie, ako napríklad aj tlmenie bolesti. Tieto reakcie pomáhajú živočíchom v prírode, aby sa pri kŕmení tak ľahko nerozptýlili a zjedli čo najviac, najmä ak ide o vysokokalorickú potravu. Avšak u ľudí v dnešnej dobe to má za následok rýchlo sa šíriacu obezitu. Odborníci preto radia lekárom, aby pacientom neodporúčali na upokojenie sladkosti, ale radšej vodu.
SITA_AFP