|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
27. decembra 2010
Vedci rozlúštili DNA divých jahôd a kakaovníka pravého
Dva medzinárodné vedecké tímy publikovali v časopise Nature Genetics výsledky sekvenovania genómov jahody obyčajnej (Fragaria vesca) a kakaovníka pravého (Theobroma cacao). ...
Zdieľať
Foto: SITA/APBRATISLAVA 27. decembra (WEBNOVINY) - Dva medzinárodné vedecké tímy publikovali v časopise Nature Genetics výsledky sekvenovania genómov jahody obyčajnej (Fragaria vesca) a kakaovníka pravého (Theobroma cacao).
Získané poznatky sa budú môcť využiť na šľachtenie nových odrôd týchto hospodársky významných plodín.
Odborníci vedení Vladimirom Shulaevom z University of North Texas zistili, že genóm divých jahôd obsahuje 34 809 génov, pričom sa predpokladá, že väčšinu z nich majú aj vyšľachtené kultivary. "Pretože farmári celé storočia krížili a kultivovali plodiny za účelom ich zdokonalenia, genómy týchto rastlín sa stali komplikovanejšie. Genóm divých jahôd je však relatívne malý, takže sa ku všetkým užitočným génom vieme dostať pomerne jednoducho," uviedol Daniel J Sargent z britskej spoločnosti East Malling Research. "Tieto poznatky urýchlia výskum, čo následne povedie k novým kultivarom. Tie by mohli lepšie odolávať škodcom, tolerovať vyššie teploty, vyžadovať menej hnojív alebo mať lepšiu chuť, vôňu a dlhšiu trvanlivosť plodov," dodal Todd Mockler z Oregon State University.
Vedecký tím na čele s Francúzom Xavierom Argoutom z Centre de coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD) zas sekvenoval DNA kultivaru Criollo kakaovníka pravého (Theobroma cacao). Podarilo sa im identifikovať takmer 29-tisíc génov, čo predstavuje 76 percent genómu tejto rastliny. Kakaové bôby kultivaru Criollo sú vôbec najcennejšie zo všetkých troch pestovaných odrôd, pretože sa z nich vyrába tá najkvalitnejšia čokoláda. Tento kultivar je však náchylný na rôzne ochorenia a jeho výnosy bývajú nižšie. "Farmári preto častejšie pestujú hybridný kultivar Trinitario, ktorý vznikol skrížením odrôd Criollo a Forastero. Táto hybridizácia však znižuje kvalitu chuti pôvodného kultivaru Criollo," uviedla genetička Claire Lanaud z CIRAD.
Získané poznatky sa budú môcť využiť na šľachtenie nových odrôd týchto hospodársky významných plodín.
Odborníci vedení Vladimirom Shulaevom z University of North Texas zistili, že genóm divých jahôd obsahuje 34 809 génov, pričom sa predpokladá, že väčšinu z nich majú aj vyšľachtené kultivary. "Pretože farmári celé storočia krížili a kultivovali plodiny za účelom ich zdokonalenia, genómy týchto rastlín sa stali komplikovanejšie. Genóm divých jahôd je však relatívne malý, takže sa ku všetkým užitočným génom vieme dostať pomerne jednoducho," uviedol Daniel J Sargent z britskej spoločnosti East Malling Research. "Tieto poznatky urýchlia výskum, čo následne povedie k novým kultivarom. Tie by mohli lepšie odolávať škodcom, tolerovať vyššie teploty, vyžadovať menej hnojív alebo mať lepšiu chuť, vôňu a dlhšiu trvanlivosť plodov," dodal Todd Mockler z Oregon State University.
Vedecký tím na čele s Francúzom Xavierom Argoutom z Centre de coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD) zas sekvenoval DNA kultivaru Criollo kakaovníka pravého (Theobroma cacao). Podarilo sa im identifikovať takmer 29-tisíc génov, čo predstavuje 76 percent genómu tejto rastliny. Kakaové bôby kultivaru Criollo sú vôbec najcennejšie zo všetkých troch pestovaných odrôd, pretože sa z nich vyrába tá najkvalitnejšia čokoláda. Tento kultivar je však náchylný na rôzne ochorenia a jeho výnosy bývajú nižšie. "Farmári preto častejšie pestujú hybridný kultivar Trinitario, ktorý vznikol skrížením odrôd Criollo a Forastero. Táto hybridizácia však znižuje kvalitu chuti pôvodného kultivaru Criollo," uviedla genetička Claire Lanaud z CIRAD.