|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 17.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Klaudia
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
21. februára 2012
Vedci plánujú vypestovať z kmeňových buniek hamburger
Holandskí vedci z Maastricht University vytvorili z kmeňových buniek svalové tkanivo, ktoré by sa malo stať základom prvého laboratórne vypestovaného hamburgeru. Ten chcú odborníci na ...
Zdieľať
BRATISLAVA 21. februára (WEBNOVINY) - Holandskí vedci z Maastricht University vytvorili z kmeňových buniek svalové tkanivo, ktoré by sa malo stať základom prvého laboratórne vypestovaného hamburgeru.
Ten chcú odborníci na čele s Markom Postom vytvoriť ešte tento rok. Cieľom ich projektu je vyvinúť efektívnejší spôsob produkcie mäsa než je chov hospodárskych zvierat.
Tím Marka Posta vytvoril kúsky svaloviny s dĺžkou dva centimetre, šírkou jeden centimeter a hrúbkou jeden milimeter. Toto mäso má šedo-bielu farbu a podobá sa na kalamára. Kúsky chcú vedci zmiešať s krvou a umelo vytvoriť tuk, čím by mal do jesene vzniknúť hamburger. Celý proces by mal pritom stáť približne 240-tisíc eur.
Podľa Posta sa však bude postupne cena takéhoto mäsa znižovať, pretože výrobné postupy sa časom zdokonalia. "Dôvod, prečo sa tomuto projektu venujeme, nie je ukázať hotový produkt, ale predviesť, že sa to dá dokázať. Potom však bude treba investovať ešte veľa práce a peňazí, aby sa celý proces zefektívnil a bol aj cenovo výhodný," uviedol Post na vedeckej konferencii v Kanade, kde projekt predstavil.
Post taktiež prezradil, že plánuje osloviť známeho šéfkuchára Hestona Blumenthala, aby umelo vypestovaný hamburger pripravil. Vedec však pripustil, že syntetické mäso nebude mať spočiatku dobrú chuť. "Myslím si, že budeme musieť zistiť, ktoré komponenty mäsa sú zodpovedné za jeho chuť a následne spraviť analýzu umelého mäsa a zistiť, či sa dá jeho zloženie prípadne zmeniť," vysvetlil Post.
S nápadom nahradiť mäso zvierat syntetickým mäsom z laboratória súhlasí aj Sean Smukler z The University of British Columbia: "Pomôže to znížiť tlak vyvíjaný na pôdu. Čokoľvek, čo zastaví proces premeny prírodnej krajiny na poľnohospodársku, je dobrý nápad. Už teraz sa totiž blížime ku kritickému bodu dostupnosti ornej pôdy".
Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.
Ten chcú odborníci na čele s Markom Postom vytvoriť ešte tento rok. Cieľom ich projektu je vyvinúť efektívnejší spôsob produkcie mäsa než je chov hospodárskych zvierat.
Tím Marka Posta vytvoril kúsky svaloviny s dĺžkou dva centimetre, šírkou jeden centimeter a hrúbkou jeden milimeter. Toto mäso má šedo-bielu farbu a podobá sa na kalamára. Kúsky chcú vedci zmiešať s krvou a umelo vytvoriť tuk, čím by mal do jesene vzniknúť hamburger. Celý proces by mal pritom stáť približne 240-tisíc eur.
Podľa Posta sa však bude postupne cena takéhoto mäsa znižovať, pretože výrobné postupy sa časom zdokonalia. "Dôvod, prečo sa tomuto projektu venujeme, nie je ukázať hotový produkt, ale predviesť, že sa to dá dokázať. Potom však bude treba investovať ešte veľa práce a peňazí, aby sa celý proces zefektívnil a bol aj cenovo výhodný," uviedol Post na vedeckej konferencii v Kanade, kde projekt predstavil.
Post taktiež prezradil, že plánuje osloviť známeho šéfkuchára Hestona Blumenthala, aby umelo vypestovaný hamburger pripravil. Vedec však pripustil, že syntetické mäso nebude mať spočiatku dobrú chuť. "Myslím si, že budeme musieť zistiť, ktoré komponenty mäsa sú zodpovedné za jeho chuť a následne spraviť analýzu umelého mäsa a zistiť, či sa dá jeho zloženie prípadne zmeniť," vysvetlil Post.
S nápadom nahradiť mäso zvierat syntetickým mäsom z laboratória súhlasí aj Sean Smukler z The University of British Columbia: "Pomôže to znížiť tlak vyvíjaný na pôdu. Čokoľvek, čo zastaví proces premeny prírodnej krajiny na poľnohospodársku, je dobrý nápad. Už teraz sa totiž blížime ku kritickému bodu dostupnosti ornej pôdy".
Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.