|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Streda 6.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Renáta
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
18. októbra 2015
Vedci odhalili vzorec pre dokonalý polliter piva
Na magický siedmy schod zabudnite. Vedci prinášajú nové triky pre dosiahnutie dokonalej chuti piva.
Zdieľať
« Potravinový expert Stuart Farrimond vypracoval vzorec pre dokonalo načapovaný polliter piva. Búra ním staré mýty o tomto obľúbenom nápoji. Boli ste napríklad doteraz presvedčení o tom, že dobré pivo má byť vychladené a že sa k nemu určite nehodia sladkosti? Farrimondov výskum prináša prekvapivé zistenia, ktoré zverejnil prostredníctvom dailymail.co.uk.
Zaužívaným mýtom je, že pri čapovaní piva by mali byť poháre držané v uhle 45 stupňov. To je podľa Farrimonda vhodné len pri čapovaní z pivnej pípy. Jeho výskum preukázal, že pri nalievaní piva z fľaše, je ideálnym uhlom, pod ktorým máme držať pohár 15 stupňov. Pivové bubliny sa líšia od bubliniek v limonádach. Nevyprchajú rýchlo, ale tvoria hustú penu. Ak by sme pivo nalievali vo väčšom uhle ako 15 stupňov, vytvorilo by sa priveľa bubliniek a narušili by chuť piva.
Farrimondova štúdia zistila, že kým ležiaky a svetlé pivá chutia najlepšie vychladené pri teplote okolo 5 stupňov Celzia, ostatné druhy pív by mali byť podávané pri izbovej teplote okolo 20 °C . Výskum preukázal, že správna teplota je veľmi dôležitá. Aj malé zmeny môžu maž zásadný vplyv na chuť piva. Napríklad niektoré ležiaky sú charakteristické ostrou horkou chuťou, ktorú si vychutnáte len ak sú dobre vychladené. Pri vyšších teplotách by táto chuť bola nepríjemná. Naopak niektorým pivám by prílišné schladenie zabilo ich charakteristické jemné chuťové odtiene. Výskum preukázal, že optimálnou teplotou pre stredné anglické pivo je 18,5 °C, pre tmavé pivo 21 ° C a pre čierne 20 °C.
Od roku 1960 sú lupienky najpopulárnejšou pochutinou, ktorú si k pivu objednávajú zákazníci britských krčiem. Za nimi nasledujú solené oriešky a oškvarky. V posledných rokoch sa objavujú rôzne zážitkové krčmy, ktoré majú byť pre vyššiu klientelu. Tie ponúkajú k pivu oveľa rozmanitejšiu ponuku jedál. Dominantné postavenie lupienkov, orieškov a škvarkov to však neohrozilo.
Výskum doktora Farrimonda odhalil, že podobne ako je tomu pri víne, sa aj k rôznym druhom piva hodia iné pokrmy. Napríklad k ležiakom, ktoré sa vyznačujú jednoduchým chuťovým profilom sa najlepšie hodia olivy, ktoré zvýraznia jeho chuť.
K silným tmavým pivám sa zase prekvapivo hodia sladkosti. Degustáciami sa zistilo, že sladkosti dokonale vyvážia špecifickú chuť tohto piva. »
Správny uhol
Zaužívaným mýtom je, že pri čapovaní piva by mali byť poháre držané v uhle 45 stupňov. To je podľa Farrimonda vhodné len pri čapovaní z pivnej pípy. Jeho výskum preukázal, že pri nalievaní piva z fľaše, je ideálnym uhlom, pod ktorým máme držať pohár 15 stupňov. Pivové bubliny sa líšia od bubliniek v limonádach. Nevyprchajú rýchlo, ale tvoria hustú penu. Ak by sme pivo nalievali vo väčšom uhle ako 15 stupňov, vytvorilo by sa priveľa bubliniek a narušili by chuť piva.
Optimálna teplota
Farrimondova štúdia zistila, že kým ležiaky a svetlé pivá chutia najlepšie vychladené pri teplote okolo 5 stupňov Celzia, ostatné druhy pív by mali byť podávané pri izbovej teplote okolo 20 °C . Výskum preukázal, že správna teplota je veľmi dôležitá. Aj malé zmeny môžu maž zásadný vplyv na chuť piva. Napríklad niektoré ležiaky sú charakteristické ostrou horkou chuťou, ktorú si vychutnáte len ak sú dobre vychladené. Pri vyšších teplotách by táto chuť bola nepríjemná. Naopak niektorým pivám by prílišné schladenie zabilo ich charakteristické jemné chuťové odtiene. Výskum preukázal, že optimálnou teplotou pre stredné anglické pivo je 18,5 °C, pre tmavé pivo 21 ° C a pre čierne 20 °C.
Čo je najlepšie k pivu?
Od roku 1960 sú lupienky najpopulárnejšou pochutinou, ktorú si k pivu objednávajú zákazníci britských krčiem. Za nimi nasledujú solené oriešky a oškvarky. V posledných rokoch sa objavujú rôzne zážitkové krčmy, ktoré majú byť pre vyššiu klientelu. Tie ponúkajú k pivu oveľa rozmanitejšiu ponuku jedál. Dominantné postavenie lupienkov, orieškov a škvarkov to však neohrozilo.
Výskum doktora Farrimonda odhalil, že podobne ako je tomu pri víne, sa aj k rôznym druhom piva hodia iné pokrmy. Napríklad k ležiakom, ktoré sa vyznačujú jednoduchým chuťovým profilom sa najlepšie hodia olivy, ktoré zvýraznia jeho chuť.
K silným tmavým pivám sa zase prekvapivo hodia sladkosti. Degustáciami sa zistilo, že sladkosti dokonale vyvážia špecifickú chuť tohto piva. »