|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
10. júna 2013
Vajec je v EÚ prebytok, ceny vedú k stratám
V celej Európskej únii je v súčasnosti prebytok vajec, čo sa prejavilo aj na ich cenách. Slovenskí producenti slepačích vajec sa tak dostavajú na úroveň roku 2011, ktorý bol vysoko ...
Zdieľať
BRATISLAVA 10. júna (WEBNOVINY) - V celej Európskej únii je v súčasnosti prebytok vajec, čo sa prejavilo aj na ich cenách.
Slovenskí producenti slepačích vajec sa tak dostavajú na úroveň roku 2011, ktorý bol vysoko stratový. Na pondelňajšej tlačovej besede to uviedol riaditeľ Novogal, a.s. Ladislav Birčák.
Problém nie je podľa neho len v prebytku vajec v únii, ale najmä v cene kŕmnych zmesí, ktorá oproti roku 2010 a 2011, kedy tržná cena vajec bola na rovnakej úrovni ako v súčasnosti, je o 27 až 35 % vyššia. "Pri súčasných cenách kŕmnych zmesí a súčasných tržných cenách nie je možné vyrobiť danú komoditu," uviedol Birčák.
Celkové náklady na sto kusov vajec Birčák vyčíslil na 7,3 eur, pričom priemernú realizačnú cenu na 5,7 eur. Pri produkcii sto tisíc kusov vajec sa tak mesačná strata šplhá do výšky 45 tis. eur. "Táto situácia je už naozaj neudržateľná a samozrejme chovatelia majú nejaké rezervy, ktoré už asi sú preč," povedal Birčák.
Situáciu producentom vajec podľa Birčáka skomplikovalo aj otvorenie trhu EÚ pre Ukrajinu, ktorá od marca tohto roka môže do únie dovážať konzumné vajcia na spracovanie, čo využívajú najmä pekári a cukrári. Na druhej strane sa veľké množstvo slovenských vajec zase vyváža na spracovanie za naše hranice.
Cena spracovania je podľa Birčáka však aktuálne mizivá, pohybuje sa na úrovni 0,52 eur na kilogram vajec. "Čiže kvalitné vajcia prvej triedy idú na spracovanie do zahraničia," skonštatoval Birčák s tým, že najväčším spracovateľom je najmä Taliansko, čiastočne Nemecko a Holandsko.
Slovenským producentom sa však skomplikoval vývoz vajec do Čiech. Na slovenské pulty obchodov sa totiž podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) dovážajú už nielen vajcia z Poľska, ale najnovšie aj z Česka, kde za posledný rok narástol počet nosníc o dva milióny. "Značná časť vajec zo Slovenska sa doteraz umiestňovala aj na českom trhu. Ten je už ale nasýtený vlastnými vajcami a z toho titulu umiestnenie slovenských vajec nie je jednoduché," uviedol Birčák.
Na Slovensku je aktuálne podľa údajov ÚHS 3,350 mil. nosníc, z čoho jedna z firiem mala avizovať zníženie ich počtu o 700 tis. kusov. Ak by sa tak stalo, predpokladaný pokles produkcie vajec odhadujú hydinári o 10 až 12 percent ročne.
Slovenskí producenti slepačích vajec sa tak dostavajú na úroveň roku 2011, ktorý bol vysoko stratový. Na pondelňajšej tlačovej besede to uviedol riaditeľ Novogal, a.s. Ladislav Birčák.
Problém nie je podľa neho len v prebytku vajec v únii, ale najmä v cene kŕmnych zmesí, ktorá oproti roku 2010 a 2011, kedy tržná cena vajec bola na rovnakej úrovni ako v súčasnosti, je o 27 až 35 % vyššia. "Pri súčasných cenách kŕmnych zmesí a súčasných tržných cenách nie je možné vyrobiť danú komoditu," uviedol Birčák.
Celkové náklady na sto kusov vajec Birčák vyčíslil na 7,3 eur, pričom priemernú realizačnú cenu na 5,7 eur. Pri produkcii sto tisíc kusov vajec sa tak mesačná strata šplhá do výšky 45 tis. eur. "Táto situácia je už naozaj neudržateľná a samozrejme chovatelia majú nejaké rezervy, ktoré už asi sú preč," povedal Birčák.
Situáciu producentom vajec podľa Birčáka skomplikovalo aj otvorenie trhu EÚ pre Ukrajinu, ktorá od marca tohto roka môže do únie dovážať konzumné vajcia na spracovanie, čo využívajú najmä pekári a cukrári. Na druhej strane sa veľké množstvo slovenských vajec zase vyváža na spracovanie za naše hranice.
Cena spracovania je podľa Birčáka však aktuálne mizivá, pohybuje sa na úrovni 0,52 eur na kilogram vajec. "Čiže kvalitné vajcia prvej triedy idú na spracovanie do zahraničia," skonštatoval Birčák s tým, že najväčším spracovateľom je najmä Taliansko, čiastočne Nemecko a Holandsko.
Slovenským producentom sa však skomplikoval vývoz vajec do Čiech. Na slovenské pulty obchodov sa totiž podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) dovážajú už nielen vajcia z Poľska, ale najnovšie aj z Česka, kde za posledný rok narástol počet nosníc o dva milióny. "Značná časť vajec zo Slovenska sa doteraz umiestňovala aj na českom trhu. Ten je už ale nasýtený vlastnými vajcami a z toho titulu umiestnenie slovenských vajec nie je jednoduché," uviedol Birčák.
Na Slovensku je aktuálne podľa údajov ÚHS 3,350 mil. nosníc, z čoho jedna z firiem mala avizovať zníženie ich počtu o 700 tis. kusov. Ak by sa tak stalo, predpokladaný pokles produkcie vajec odhadujú hydinári o 10 až 12 percent ročne.