![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
19. októbra 2020
Väčšina reštaurácií už prepustila brigádnikov a časť zamestnancov, pomoc v druhej vlne je nutná
Zamestnanosť v gastrosektore klesne bez ohľadu na pomoc, no rýchla a adekvátna pomoc v druhej vlne je podľa prevádzkovateľov nevyhnutná. Konštatoval to v pondelok
Zdieľať

Pomoc s nájomným však podľa iniciatívy naráža na problémy, keďže je pri nej nevyhnutná spolupráca s prenajímateľom, ktorý nie je vždy ochotný kooperovať.
Nečerpateľná pomoc s nájomným
Novú pomoc od štátu pre podnikateľov v dôsledku druhej vlny pandémie členovia iniciatívy vítajú, čakajú na jej vykonávacie predpisy, no väčšina z nich očakáva, že im pomôže len na pár mesiacov.
"Navyše, táto pomoc nerieši hudobné kluby a nočné podniky, ktoré sú zo zákona zatvorené už od septembra, hoci pomoc je účinná až od októbra," doplnil Laš.
Drvivá väčšina reštaurácií už prepustila brigádnikov a časť zamestnancov. "Zástupcovia iniciatívy aj preto v najbližších dňoch požiadajú o stretnutie ministrov dopravy, hospodárstva a financií, aby s nimi hovorili o možnom zjednodušení, o urýchlení dostupnosti vyčlenených peňazí a o možných scenároch pomoci gastrosektoru po pandémii. Témami budú aj možnosti znížiť hranicu podpory z ministerstva dopravy zo 40 % prepadu tržieb na 20 % i konkrétne návrhy ako vyriešiť pomoc s nájomným, ktoré sa javí pre väčšinu postihnutých reštaurácií ako nečerpateľné a mnohé reštaurácie ho musia ďalej platiť v plnej výške," pokračoval Laš.
Jedna z najvyšších sadzieb DPH
Zásadnou požiadavkou iniciatívy Zachráňme gastro ostáva dočasné zníženie DPH pre reštauračné služby, ktorá má na Slovensku jednu z najvyšších sadzieb v EÚ.
"Zníženie tejto dane by priamo, jednoducho a bez administratívnych komplikácií oživilo celý sektor, dostalo ho na európsky štandard a pomohlo nadýchnuť sa po pandémii s čo najmenším počtom bankrotov a prepúšťaní,“ uzavrel Laš.
Zdroj: Webnoviny.sk - Väčšina reštaurácií už prepustila brigádnikov a časť zamestnancov, pomoc v druhej vlne je nutná © SITA Všetky práva vyhradené.
Súvisiace články:










<< predchádzajúci článok
Európska komisia začala s prepájaním aplikácií jednotlivých štátov na sledovanie kontaktov
Európska komisia začala s prepájaním aplikácií jednotlivých štátov na sledovanie kontaktov