![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Nedeľa 23.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Roman, Romana
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
26. apríla 2018
Väčšina pekárov chce dať ľuďom od mája príplatky v plnej výške
Od začiatku mája tohto roka začínajú platiť vyššie príplatky za prácu v noci, cez sviatok a zavedú sa príplatky za prácu počas víkendov. Väčšina slovenských pekárov ...
Zdieľať

Pekári patria do segmentu, ktorý si bude môcť v rámci tohto povinného zvyšovania príplatkov uplatniť výnimku cez tzv. derogačnú klauzulu. Tú si firmy môžu upraviť v kolektívnej, resp. pracovnej zmluve so zamestnancom. Umožnila by tak pekárom neplatiť zákonom nariadenú výšku príplatkov, ale nižšiu. "Túto možnosť sa väčšina priemyselných pekárov, a teda tých, ktorí zamestnávajú najväčší počet ľudí v tomto segmente, rozhodla nevyužiť. Uvedomujeme si, že stav pekárenského sektora je zlý, mzdy patria medzi najnižšie v potravinárskom priemysle a zároveň máme kritický nedostatok zamestnancov. Našich ľudí chceme lepšie zaplatiť," avizoval predseda Únie priemyselných pekárov SR Vladislav Baričák.
Príplatky budú stáť podľa prepočtov slovenský pekárenský sektor 24 miliónov eur. V súčasnosti je hodinová cena práce v pekárenskom segmente vyčíslená v priemere na päť eur. Po zavedení príplatkov v extrémnych prípadoch, teda ak pôjde o kombináciu práce v noci a v nedeľu, ktorá je zároveň sviatkom, hodina práce narastá až trojnásobne, čo predstavuje hodinovú sadzbu až 15 eur. "Toto je pre pekárov ekonomicky likvidačné, výroba v tieto dni bude vysoko stratová. Naším cieľom je preto akceptovanie ekonomicky oprávnených nákladov, teda výrobných nákladov, zo strany viacerých zahraničných reťazcov, ktoré nás tlačia s odbytovými cenami hlboko do straty. Je predsa absolútne legitímne si za výrobky pýtať minimálne takú cenu, ktorú my zaplatíme pri výrobe," doplnil Baričák.
Podľa aktuálnych verejne dostupných údajov z účtovných závierok za rok 2017 vyplýva, že dvadsiatka najväčších hráčov na pekárenskom trhu dohromady vykázala vysokú stratu, a to až 831.000 eur. No oficiálne dáta o výsledkoch hospodárenia v oblasti výroby pekárskych výrobkov hovoria, že produkcia dosiahla výnosy viac ako 7 miliónov eur. "Aby sme dokázali vyčísliť objektívny skutkový stav, musíme ešte komunikovať so Štatistickým úradom SR, aby sme zistili, ktoré subjekty sú do štatistiky zahrňované tak, aby nedochádzalo k skresľovaniu dosiahnutého hospodárskeho výsledku v segmente čerstvej pekárenskej výroby," spresnil Baričák.
Pre tento zlý stav v segmente pekári aj naďalej pokračujú v rokovaniach s vládou. Neakceptácia nákladov pri rokovaniach s odberateľmi donútila slovenských pekárov žiadať v novele zákona o neprimeraných obchodných podmienkach o spresnenie definície výrobných nákladov na "ekonomicky oprávnené náklady", ktoré definuje zákon o cenách. To, že jeho podmienky sa musia sprísniť, uviedli aj zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na návšteve v nitrianskej pekárni minulý týždeň.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
<< predchádzajúci článok
IKEA Bratislava získala ocenenie Mastercard Obchodník roka s nábytkom a bytovými doplnkami.
IKEA Bratislava získala ocenenie Mastercard Obchodník roka s nábytkom a bytovými doplnkami.