|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
19. júla 2018
V Zázrivej budú variť a ochutnávať špeciality ako lisník či glgany
Na ilustračnej snímke bača Ladislav Kazár (vľavo) zo Zázirvej.
Zdieľať
Na ilustračnej snímke bača Ladislav Kazár (vľavo) zo Zázirvej. Foto: TASR - Erika Ďurčová
Zázrivá 19. júla (TASR) – Kulinársky workshop zameraný na varenie tradičných aj menej známych starosvetských jedál zo zázrivských dolín, ktorý organizuje v sobotu 21. júla obec Zázrivá, má napomôcť zachovaniu jedinečných receptov z regiónu. Tie totiž pomaly miznú spolu s ich nositeľmi. Variť a ochutnávať sa budú zázrivské špeciality ako napríklad kvaska, lisník či glgany.V minulosti bol život v zázrivských dolinách tvrdý najmä z dôvodu drsných prírodných podmienok, čo sa odrazilo aj na ľudovom stravovaní. "Vznikli tak viaceré jedinečné jedlá, ktoré vychádzajú z miestnych surovín a aj po rokoch ponúkajú skutočný gurmánsky zážitok," uviedol koordinátor projektu Peter Madigár.
Dodal, že okrem zachovávania miestneho kultúrneho dedičstva má byť kulinárske stretnutie aj príležitosťou pre inšpiráciu a oživenie jedálnych lístkov reštaurácií v regióne, kde chýba ponuka miestnych špecialít. "Ponímanie tradičných jedál končí pri všeobecne známych bryndzových haluškách," povedal.
Aktivita sa uskutočňuje v rámci projektu Trasa valašskej kultúry, aktivity III. Univerzita Karpatská. Projekt je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR