|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
20. februára 2007
V tatárskej omáčke Hellmann´s bol vínan vápenatý
V tatárskej omáčke Hellmann´s, od českého výrobcu Unilever, nebolo sklo. Čiastočky, ktoré sa v omáčke s dátumom spotreby do 27. marca nachádzali, boli kryštáliky vínanu vápenatého. Ako ...
Zdieľať
BRATISLAVA 20. februára (WEBNOVINY) - V tatárskej omáčke Hellmann´s, od českého výrobcu Unilever, nebolo sklo. Čiastočky, ktoré sa v omáčke s dátumom spotreby do 27. marca nachádzali, boli kryštáliky vínanu vápenatého. Ako agentúru SITA informovala spoločnosť Unilever, potvrdili to dnešné testy v laboratóriu molekulovej spektroskopie Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe. Vzorky boli preskúmané metódou infračervenej spektroskopie. Nezávislému laboratóriu ich poskytla Štátna veterinárna a potravinová správa SR, pri testoch boli prítomní zástupcovia oboch strán.
Kyselina vínna a jej soli sú uznanou zložkou potravín. Podľa expertov z medzinárodných spoločností FAO a WHO môže dospelý človek s váhou 60 kilogramov denne skonzumovať 1,8 gramov tejto kyseliny, čo zodpovedá konzumácii približne jedného kilogramu tatárskej omáčky. Poškodenie úst, či zažívacieho traktu nemôže spôsobiť ani veľkosť nájdených kryštálikov, ktorá sa pohybuje od jedného do šiestich milimetrov.