Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

17. februára 2011

V pivnici zo 17. storočia ožíva nová vináreň



Historická vínna pivnica predstavuje vzkriesenie dávno zabudnutej klasickej vínnej pivnice zo 17. storočia, ktorá produkovala nielen vína, ale aj 100 000 litrov sektu ročne. Bakchus bol totiž s odhliadnutím od ...



Zdieľať
bez nazvu Foto: Bakchus

Historická vínna pivnica predstavuje vzkriesenie dávno zabudnutej klasickej vínnej pivnice zo 17. storočia, ktorá produkovala nielen vína, ale aj 100 000 litrov sektu ročne. Bakchus bol totiž s odhliadnutím od Francúzska prvým miestom na svete, kde sa začalo vyrábať šampanské. A rekordov má na rováši ešte viac. Chateau Palugyay, ktoré vyrábali v susednom Palugyayovom paláci a skladovali v priestoroch vínnej pivnice, si našlo cestu až na stoly zámožných rodín, ktoré sa vydali na osudnú plavbu na Titanicu. O tom, že víno z týchto pivníc má výnimočnú chuť, svedčia i zachované zápisky z pivnice. Traduje sa, že počas druhej svetovej vojny jednému nemeckému vojakovi tak vysmädlo, že sa za zvyškami vína v dobrej nálade načahoval až na dno sudu. Prevrátil sa však dovnútra a cestu von už nenašiel.

Foto: BakchusVíno sa tu už síce nevyrába, no zrekonštruovaná vináreň namiesto toho ponúka špeciality slovenskej a indickej kuchyne. Tie vznikajú pod vedením šéfkuchára Petra Sutta, jedného z najlepších kuchárov na Slovensku v rokoch 2009-2010 podľa časopisu Trend, ktorý svoje skúsenosti rozvíjal aj na Kulinárskej akadémii Yvesa Thuriesa.

Nové gastronomické centrum mesta

Vináreň Bakchus je prvým podnikom z pripravovaného gastronomického projektu na Hlbokej ulici v Bratislave. Neskôr na tejto adrese pribudnú ďalšie tri originálne zariadenia: Benihana – japonská teppanyaki reštaurácia s majstrom šéfkuchárom Khalil Chrif Tribakom, ktorý bol vyškolený licencovanou spoločnostou Benihana vo Veľkej Británii. Druhým projektom bude štýlová panmediteriánska reštaurácia pod vedením Jaroslava Hladíka. Do tretice tu vyrastie i kaviarenský obchodík zameraný na ľahké jedlá s cukrárenskými a pekárenskými produktami. Zo sympatickej uličky sa tak stane nové gastronomické centrum mesta.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Nová evidencia liehu podľa MH zbytočne zaťažuje podnikateľov
<< predchádzajúci článok
Cargo žiada urýchliť schválenie programu revitalizácie