|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Sobota 16.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Agnesa
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
21. apríla 2015
V nitrianskych školách nevarili z mäsa infikovaného salmonelou
Väčšina kuracích rezňov, v ktorých by sa mohla vyskytovať salmonela, by v týchto chvíľach už mala byť v distribučnom sklade spoločnosti Sniežik, ktorá poľské mäso ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Nitra 21. apríla (TASR) – Väčšina kuracích rezňov, v ktorých by sa mohla vyskytovať salmonela, by v týchto chvíľach už mala byť v distribučnom sklade spoločnosti Sniežik, ktorá poľské mäso priviezla z Česka. Pre TASR to potvrdila vedúca Oddelenia hygieny výživy na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre Darina Pintová. Podľa jej slov boli všetky stravovacie zariadenia v územnej pôsobnosti RÚVZ kontaktované a informované o opatreniach na zamedzenie prípadnej nákazy salmonelou.„Mäso je už vrátené vo firme Sniežik. My ešte budeme robiť náhodné kontroly, aby sme si overili, či reštaurácie skutočne vykonali všetky opatrenia, či sa u nich už tieto kuracie rezne nenachádzajú a či sa aj reálne vykonali potrebné sanitárne úkony,“ uviedla Pintová.
Podľa jej slov je momentálne prakticky vylúčené, aby dovezené mäso spôsobilo epidémiu alebo väčšie rozšírenie salmonelózy. „V okresoch Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce, ktoré patria do našej územnej pôsobnosti, už takéto riziko v podstate nehrozí. Ani v jednom z týchto troch okresov nebolo mäso dodané do školských jedální. Distribuované bolo iba do jednej reštaurácie v Šali a do dvoch zariadení spoločného stravovania vo Vrábľoch,“ povedala Pintová. Jedlá z infikovaného mäsa sa varili iba v jednej z vrábeľských reštaurácií. Bolo však zrejme dostatočne tepelne spracované, takže k nákaze ľudí nedošlo. „Dnes sa technologické postupy pri varení prísne dodržiavajú. Tak to bolo aj v tomto prípade. Mäso bolo konzumované 14. apríla, čiže inkubačná doba je už za nami. Ak sa salmonelóza neprejavila u nikoho doteraz, je nepravdepodobné, že by sa tak stalo s ešte dlhším časovým odstupom,“ dodala Pintová.
Konateľ spoločnosti Sniežik Karol Černák pripomenul, že jeho firma spravila všetky dostupné kroky na zamedzenie predaja a konzumácie mäsa podozrivého z výskytu salmonely. Podľa jeho slov firma Sniežik informovala svojich odberateľov o hrozbe nákazy hneď, ako prišlo z ČR hlásenie, že sa v jednej vzorke odobratej z celkového množstva 10 ton našiel zvýšený nález baktérie salmonely. „My sme tovar zablokovali, hneď ako 17. apríla prišlo hlásenie. Mäso však bolo dovezené 10. apríla a týždeň sa už predávalo. Všetkých zákazníkov sme o náleze hneď informovali a začali sme tovar z prevádzok sťahovať. V plnej miere pri tom spolupracujeme s Veterinárnou a potravinovou správou. Chcem poznamenať, že baktéria salmonely sa našla v Českej republike. Do dnešného dňa nikto neodobral vzorky z kuracieho stehenného rezňa a netestoval ich na prítomnosť baktérie salmonely vo výrobkoch distribuovaných na Slovensku. Do dnešného dňa neboli odnikiaľ hlásené žiadne zdravotné problémy. Napriek tomu a napriek nášmu postoju voči našim zákazníkom sa však stretávame s kampaňou zameranou proti našej firme,“ skonštatoval Černák.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR