|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
15. októbra 2014
V Nitre upiekli najväčší chlieb na Slovensku
Zajtrajší Svetový deň chleba oslávili nitrianski pekári už 15. októbra 2014 upečením rekordného 36-kilogramového chleba. Klasický konzumný pšenično-ražný chlieb s dĺžkou 229 centimetrov a šírkou 83 centimetrov je najväčším ...
Zdieľať
Zajtrajší Svetový deň chleba oslávili nitrianski pekári už 15. októbra 2014 upečením rekordného 36-kilogramového chleba. Klasický konzumný pšenično-ražný chlieb s dĺžkou 229 centimetrov a šírkou 83 centimetrov je najväčším chlebom, aký bol kedy na Slovensku upečený a vyslúžil si zápis do Knihy slovenských rekordov. Na snímke zamestnanci s napečeným chlebom. Foto: TASR/Henrich Mišovič
Nitra 15. októbra (TASR) – Zajtrajší Svetový deň chleba oslávili nitrianski pekári už dnes upečením rekordného 36-kilogramového chleba. Klasický konzumný pšenično-ražný chlieb s dĺžkou 229 centimetrov a šírkou 83 centimetrov je najväčším chlebom, aký bol kedy na Slovensku upečený a vyslúžil si zápis do Slovenskej knihy rekordov. „Na jeho výrobu sme použili 41 kilogramov cesta, po upečení mal 36 kilogramov. Jeho výroba spolu so všetkými prípravami trvala do päť hodín. Najnáročnejšie bolo váľanie cesta. Kysnutie trvalo jeden a pol hodiny, rovnako dlho sa chlieb piekol v peci,“ povedala manažérka nitrianskej pekárne Penam Slovakia, a. s. Zdena Klimeková. Pochutia si na ňom klienti neziskovej organizácie Depaul Slovensko, ktorá pomáha ľuďom v núdzi a prevádzkuje najväčšie zariadenie pre ľudí bez domova na Slovensku.
Na príprave a pečení rekordného chleba sa podieľal trojčlenný tím pod vedením technologičky nitrianskej pekárne Alžbety Kossuthovej. Na cesto použili 21 kilogramov múky, 260 gramov droždia, 400 gramov soli, rascu a ďalšie ingrediencie. Upečený chlieb bol rovnako veľký, ako 36 kilových bochníkov, ktoré bežne spotrebiteľ kúpi v predajni. Z maxichleba sa dá pripraviť 1800 obložených chlebíkov, 900 vajíčkových chlebov, 468 školských desiat, 7200 kanapiek alebo 18.000 krutónov.
Galéria z príprav najväčšieho chleba na Slovensku
Zajtrajší Svetový deň chleba oslávili nitrianski pekári už 15. októbra 2014 upečením rekordného 36-kilogramového chleba. Klasický konzumný pšenično-ražný chlieb s dĺžkou 229 centimetrov a šírkou 83 centimetrov je najväčším chlebom, aký bol kedy na Slovensku upečený a vyslúžil si zápis do Knihy slovenských rekordov. Na snímke zamestnanci počas prípravy chleba. Foto: TASR/Henrich Mišovič
„Rozhodli sme sa osláviť Svetový deň chleba takto netradične, aby sme pripomenuli význam chleba pre nás Slovákov. Chlieb je základnou potravinou v našej kuchyni, každý Slovák ho zje za rok 39 kilogramov,“ povedal manažér spoločnosti Penam Slovakia, a. s. Peter Živický. Spoločnosť so štyrmi pekárňami a štyrmi mlynmi vyrobí ročne 24,7 milióna kusov chleba, 425 miliónov kusov pečiva a 1,8 milióna kusov vianočiek. Ročne spotrebuje 22.000 ton múky, 601 ton kvasníc a 12 ton hrozienok. Spoločnosť s ročným obratom 70 miliónov eur zamestnáva 1264 ľudí a patrí do koncernu Agrofert.
Svetový deň chleba vyhlásila Medzinárodná únia pekární U.I.B. Pekári na celom svete ho oslavujú 16. októbra od roku 2002. Podľa štatistiky Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo FAO sa vo svete ročne spotrebuje takmer 350 miliónov ton chleba. Historici odhadujú, že prvý chlieb pochádza z mladšej doby kamennej, keď začali ľudia pestovať obilie. Rozvojom primitívneho poľnohospodárstva sa objavil prvý pečený chlieb v podobe nekysnutých placiek. O vzniku kvaseného chleba sa traduje viacero legiend.
Podľa niektorých sa objavil pred 6000 rokmi v starovekom Egypte, kde možno náhodou a pôsobením baktérií vykysol na slnku. Po jeho upečení si Egypťania obľúbili pochúťku s chrumkavou kôrkou a kyprým stredom. Ďalšia legenda hovorí o tom, že aténska otrokyňa zabudla na chlebové cesto v amfore a to začalo kysnúť. Zo strachu pred trestom zamiešala kysnuté cesto s obyčajným a upiekla chlieb, ktorý Grékom chutil viac ako placky.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR