11. marca 2019

Hrtánky sú obradová cestovina. To znamená, že je to slávnostná cestovina, ktorá sa používala v tradičnej strave pri významných udalostiach.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Myjava 11. marca (TASR) - Tradičné myjavské obradové cestoviny veľkonočného obdobia hrtánky budú v Myjave vyrábať na pôvodných náradiach. Podujatie organizuje Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Myjave, informovala odborná pracovníčka CTK Eva Čmelová.
Hrtánky vychádzajú z tradícií pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkáčskeho a pytlikárskeho remesla.
"Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov ako formy na výrobu cestovín, ktoré tvarom pripomínali hrtan," vysvetlila Čmelová. Vyvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke.
Pytlikári boli špeciálnymi tkáčmi, ktorí netkali z látok rastlinného pôvodu, ale živočíšneho. Plátno tkali zo špeciálneho ovčieho rúna. "
Nie je teda pravdivá mylne rozšírená informácia, že pytlikári boli tkáči, ktorí tkali vrecia. Ich výrobky boli sitá do mlynov a podľa toho, ako boli husto tkané, mlyn preosieval múku na hladkú, polohrubú alebo hrubú," vysvetlila riaditeľka Centra tradičnej kultúry v Myjave Viera Feriancová.
"Podujatie sa uskutoční 26. marca v priestoroch Kultúrneho domu v Myjave," doplnila pracovníčka CTK.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR